MENI

Pozivna trka u znaku KF 3 klase

SSKS proglasio najbolje za 2017

17. 10. 2017. Comments (0) Views: 1282 Karting

Milan Nikolić šampionski na pozivnoj trci

Milan Nikolić višestruki šampion Srbije u kartingu i vlasnik Zlatne kacige blistavog odličja SAKSS već tri sezone uspešno se nadmeće sa vršnjacima u Evropi. Minulog vikenda na proputovanju kroz rodni grad ka Grčkoj gde će predstojećeg vikenda učestvovati na još jednoj međunarodnoj, „svratio“ je do Ada Huje na pozivnu trku i zablistao u punom sjaju.

– Volim da vozim u Beogradu pred domaćom publikom, naročito na Ada Huji gde sam 2009. godine prvi put i počeo sa kartingom. Pozivna trka je bila odličan povod da aktivno provedem vikend u rodnom gradu, i ujedno se trkam sa drugarima sa kojima nisam delio megdan četiri sezone. Odlično smo se zabavili, od tri trke slavio sam na dve i u ukupnom zbiru sam pobedio u klasi KF 3. Fer i korektno tokom čitavog dana, kako na stazi, tako i između trka, iskreno govoreći uželeo sam se domaće atmosfere – jasan je Nikolić.

Pre osam sezona ušao je u svet osnovne škole sportske vožnje i od tada samo niže uspehe. Od 2009 do 2013. godine osvojio je u Srbije četiri šampionske i jednu vicešampionsku titulu i pomenutu Zlatnu kacigu. Naredna 2014. nije bila godina kartinga u domaćim uslovima, tako da već 2015. mlađani Nikolić prelazi u austrijski karting klub.

– Poslednje tri sezone od kako sam u Austriji vozim Rotaks evropske šampionate. Najbrojniji je Rotaks maks čelendž (Centalna i Istočna Evropa), međutim ima vozača iz čitave Evrope i van nje. Učestvuju Mađari, Hrvati, Slovenci, Ukrajinci, Česi, Poljaci, Finci… U konkurenciji od 59 vozača završio sam sezonu na 21. mestu. Zanimljivo je naglasiti da se za trku kvalifikuje makimalno 34 vozača, drugim rečima i tokom zvaničnih treninga je kao na trci – slovi Milan.

Iskustvo i neophodne trkačke kilometre sticao je sa našom internacionalnom licencom na šampionatima: Nemačke, Austrije, Mađarske, donje Austrije i evropskom čelendžu. Takođe je vozio evrofinale 2015 i 2017. Trka se održava jednom godišnje i dolaze rotaks vozači iz čitavog sveta. Učešće u trci uzimali su Princ od Jordana, Sebastijan Montoja (sin Huana Pabla Montoje) i mnogobrojni iz Katara, Dubaia, Indije, Japana…

– Konkurencija je izuzetno žestoka, a u prilog tvrdnji govori činjenica da se u jednoj sekundi posle kvalifikacija ili trke nađe najmanje 20, a često i više vozača. Podešavanja kartinga ide do savršenstva i ume da bude od presudnog značaja. Treniramo tri dana po osam treninga oko 15 minuta svaki, tako da je moguće isprobati sve i načine idealnog podešavanja. Vremenski uslovi su dosta promenljivi. Dešava se da svi trenizi budu u kišnim uslovima, a trka po suvom i obrnuto. Više volim kišne trke, jer sam dobro savladao vožnju po mokroj stazi, gde motor ne igra glavnu ulogu, već dosta zavisi od vozača. Jedino prvo mesto ove godine osvojio sam upravo na kišnoj trci. Po suvom sam bio četvrti, deveti, jedanaesti…

Kada se na trci nađe 34 kartingaša, gužva je samo kad se pogleda, a kako je akterima?

– Svi se voze na braniku i neretko se dešava da se dodaci na prednjem braniku uvuku. Za jedan uvučeni fering dobija se 5 sekundi, a za oba 10 sekundi penalizacije. Tako da se konačni plasman na trkama zna tek posle dodavanja kazni kojih bude dosta. Dešava se da posle penalizacije izgubi i 10 pozicija. Kazne za nesportsku vožnju su retke i uglavnom ih izriču u Nemačkoj. Nemci su izuzetno precizni i fer. Apsolutno se svi propisi doslovno primenjuju – objašnjava Nikolić učesnik junior maks klase.

Kakvi su planovi momka od 14 godina za narednu sezonu?

– Sledeće godine će možda preći u seniore ukoliko to bude potrebno zbog kilaže. A posle toga ću se oprobati u F 4. Imao sam poziv od Petera Thompsona da vozim F 4 u Aziji, ali to je predaleko i ja bih za sada da ostanem u Evropi. Najverovatnije ću se F 4 oprobati nezvanično. I kada se sklope finansije teško je odlučiti koji šampionat voziti. Kao i u svim sportovima ima dosta jakih šampionata sa izuzetnim vozačima. Važno je uvek se voziti sa najboljima, jedino tako mogu saznati svoje mogucnosti i koliko napredujem – bez razmišljanja rekao je Milan Nikolić.

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *