MENI

Savet nedelje: Oprezno po vlažnom kolovozu

Dve milijarde evra od prodaje autonomne vožnje

21. 09. 2017. Comments (0) Views: 18614 Bezbednost

Vožnja po kiši ne mora da bude noćna mora

Zoran Mihajlović u moto krugovima pozantiji kao Marokanac, hronološki gledano prvo je vozio moto trke, zatim je uspešno radio kao sportski funkcioner, a sada je prvi čovek Cruising Across Serbia – CAS. Takav posao iziskuje da je najveći deo vremena na dva točka kako po prelepoj Srbiji, tako na dužim turama po Evropi i Africi. Toliko praktičnog isustva i kilometri u „sedlu“ kvalifikuju ga da podeli sa nama kako se ponašati u kišnim uslovima na otvorenom putu, kako vožnju po kiši ne bi doživljavli kao noćnu moru.

– Postoje odredjena „pravila“ za vožnju po kiši koja se moraju ispoštovati kako bi sebi dali mogućnost da stignete do tačke koju ste odredili kao cilj – bezbedno.NIKO se ne vozi po kiši iz zadovoljstva već iz potrebe. Pa da krenemo sa tim „pravilima“, treba imati na umu, kao prvo, kada pada kiša, to znači da menjamo radikalno način vožnje, naše reakcije (gas, kočnica, kvačilo, pomeranje tela) postaju znatno „mekše“ kako ne bi pali.Recimo da imamo tri grupe pravila:1.Motocikl i njegova oprema, 2.Oprema motocikliste, 3.Način kako vozimo (prilagodjavanje uslovima vožnje po kiši) – slovi Mihajlović u uvodnom delu.

Pravila postoje da bi se poštovala, a nastala su kao zbir mnogobrojnih stečenih iskustava.

– Sam motocikl treba UVEK da bude maksimalno pripremljen za sve uslove pa i za kišu, pneumatici moraju biti sa dovoljno dubokom šarom kako bi mogli da se bore sa kišom (vodom na putu). Komande moraju biti podmazane, sajle i poluge ispravne i podmazane kako bi bile u mogućnosti da budu meke, a ne grube. Na taj način lako kontrolišemo motocikl. Motocikl po mogućnosti ne bi trebao da bude pretovaren zbog vetra koji obično prati kišu. Prtljag pravilno rasporedjen kako ne bi uticao na upravljivost motocikla – toliko po pitanju motocikla i opreme.

Oprema motocikliste, jedanko je bitna koliko i oprema motocikla.

– Danas imamo veoma veliku ponudu opreme koja nas štiti od kiše i ne utiče na našu komotnost prilikom vožnje. Takozvano „kišno odelo“ je neophodno.Ima jednodelnih i dvodelnih odela,ja dajem prednost dvodelnom kišnom odelu, što kvalitetnije to bolje. Evo šta pravi razliku, jakna ukoliko ima takozvanu „unutrašnju“ kapuljaču jako je efikasna i ne dozvoljava da se kiša sliva u okovratnik i dalje u opremu (jaknu, majicu) i na taj način je kvasi,što je neprihvatljivo, jer utiče na vaš dobar osećaj tokom vožnje. Priručna kišna oprema nikako nije prihvatljiva. Idealno je ako imate kvalitetno moto odelo, koje odoleva i po suncu i po kiši,to jeste skuplja, jako skuplja varijanta, ali je zato najbolja. Pojedina odelo su odlična, ali vremenom gubi svojstvo da odolevaju kiši 100 %. Poželjno je imati jedan od vrhunskih proizvoda sa kojim se jako dobro borite i sa vrućinom i sa hladnoćom, a i sa kišom.

„Obuća“ motocikla, dobra kaciga, rukavice i čizme su od presudnog značaja.

– Pneumatici moraju biti u odličnom stanju,radi naše bezbednosti. Drugo, po kiši motocikliste veoma slabo vide ostali učesnici u saobraćaju. Zato nosite fluo odeću, reflektujuće površine (one su obavezne u nekim državama, kod nas još nisu), od toga nam često i život zavisi, upalite sva svetla koja imate (zato moraju biti ispravna) kako bi nas videli. Kvalitetna oprema podrazumeva i ispravnu kacigu koja „diše“, koja se ne magli, rukavice od GoreTex ili kvalitetne navlake (kišne rukavice), isto važi i za čizme, da budu nepropustljive za vodu, a da istovremeno „dišu“, moguće sa GoreTex. Da sumiramo, sa ispravnim motociklom, spremnim za kišne uslove, sa motociklistom u dobroj opremi i sa poznavanjem tehnike za vožnju po kiši, sama vožnja može da bude i zadovoljstvo- dodaje popularni Marokanac..

Savet prilikom vožnje po kiši po obeleženim delovima kolovoza

– Motociklista prilikom vožnje pazi i osmatra i na taj način predvidja odredjena dešavanja,po kiši pažnja se znatno pojačava jer su uslovi jako otežani.Primer su ofarbani delovi kolovoza, oni su klizavi i kada je suvo, po kiši oni su opasni, zato NIKADA ne prelazite bele linije tokom davanja gasa, to dovodi do opasnog proklizavanja zadnjeg točka i pada. Prilikom kočenja situacija je još opasnija po motociklistu, IZBEGAVAJTE uvek bele površine, neka vam uđe u naviku da pešački prelaz prođete po neofarbanom delu „zebre“ i po suvom vremenu, nemojte davati gas tokom prelaska belih površina,opasno je i po suvom vremenu, po kiši je moguć pad.

Tagovi: , , , , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *