MENI
Zatvoreno parkište Hungaroring

Dupli program na Slovakijaringu

Sremci iz Rume okosnica auto krosa u Srbiji

26. 04. 2022. Comments (0) Views: 838 Autosport, Kružne trke

Slovaćko berićetno proleće za Gaga Avala rejsing tim

Nacionalni šampionat Srbije na kružnim stazama u organizaciji Sporstkog auto karting Saveza Srbije startovao je početkom aprila duplom trkom na autodromu Hungaroring u susednoj Mađarskoj, na kojoj je učešće uzelo više od 50 takmičara u svim raspisanim klasama. Dve nedelje kasnije granski Savez organizovao je takođe dupli takmičarski program, na još jednom autodromu Slovakijaringu, nešto malo udaljenijem od pomenutog iz komšiluka, na koji je otputovala da se nadmeće za bodove tačno tuce i po vozača (18). Slovačko rano proleće bilo je najplodotvornije za predstavnike kluba Gaga Avala rejsing tima koji su od ukupno 18 takmičara imali 8, bezmalo polovinu, i to vrlo uspešnu. Pregršt pehara sa dve trke u Slovačkoj uveliko krase klupske vitrine, ali i bodovni saldo posle dva takmičarska vikenda i četiri trke, kako u konkurenciji vozača, tako i klubova, i naravno sponzora.

Pravilnikom takmičenja predviđeno je da petak bude rezervisan za upoznavanje staze, što je predviđalo plaćene termine i slobodne treninge u trajanju od po 25 minuta. Isti vremenski interval bio je predviđen i za kvalifikacije, odnosno dve trke.

Čuvena floskula koja se lepi početnicima „ma nema on ni dva kišna petka“ svakako nije bila primerana kada je vozački staž u pitanju za veliki broj od ukupno 18 takmičara, ali je bila više nego prikladna kada je u pitanju upoznavanje Slovakijaring autodroma. Jedno je sigurno uslovi na stazi bili su za sve učesnike isti, bez obzira na klasu, pa kako se ko snašao. Biće da je stečeno iskustvo sa Hungaroringa, i te kako uticalo da se u Slovačkoj, brže i lakše upoznaju sa stazom, kako bi pre svega pravilno podesili takmičarske sprave, odnosno „pohvatali“ repere za kočenje i pronašli idealne putanje.

Slovakijaring I trka

Slovakijaring I trka

Skraćeni vikend, jer se vozilo u petak i subotu, u Slovačkoj obeležilo je nekoliko noviteta koji su iziskivali, da tako kažemo trenutno reagovanje, tačnije snalaženje, jer posle toga je dockan, drugim rečima ostaje se bez plasmana, shodno tome i bez bodova i onda je kompletan trošak bespredmetan(a, nije da je mala količina para potrebna da se otputuje u Slovačku).

Takmičenje u diviziji, mnogi će sa punim pravom reći da i nije neki novitet, jer unazad nekoliko na „domaćim“ stazama zbog situacije uglavnom gledamo spajanje klasa 3,4,5,6,7 i 9, ali u Slovačkoj su vozili i takmičari klase 2 poznatije kao Hibrid. Taman zgodna prilika da naglasimo da na stazi, odnosno u boksu nije bilo vozača klase mali N, što je svakako bitno nagalsiti, bez namere da ulazimo u pojedinosti, da li je u pitanju bojkot ili nešto drugo. U jednom možemo svakako biti sigurni, da nisu ni svestni šta su propustili, odnosno za kakvo su iskustvo uskraćeni…

Ako divizija i nije neki novitet, leteći start je to svakako. Iza vozila sigurnosti na startno ciljnom pravcu u poretku sa kvalifikacija svih 18 predstavnika SAKSS-a jurnulo je silovito u borbi za svaku poziciju, pojedini nisu ni za to imali prilike, jer su bili usamljeni u klasi, koja donosi maksimalan broj bodova. I recimo treći novitet je desni krug, iz praktičnog razloga jer se u kod nas vozi levi krug, bez obzira da li se takmičenja održavaju na uličnim stazama, odnosno na nekadašnjim vojnim poligonima za obuku vozača motora i kamiona. Nema sumnje da će neupućeni reći, u čemu je razlika, a odgovor bi mogao da glasi, neka za početak probaju sa rental kartingom i stazama sa levim, odnosno desnim krugom, pa će im se samo kasti…

Slovakijaring II trka

Slovakijaring II trka

Subotnji takmičarski dan u Slovačkoj krasilo je lepo vreme, drugim rečima idealni uslovi za nadmetanje. Za slučaj da je nekome promaklo, takmičara klase mali N nije bilo na stazi, shodno tome nema se šta reći o plasmanu. Nenad Mijaljević je u klasi Hibrid slavio u oba izdanja, dok je drugi bio Đorđe Ristić. Klasu 3 obeležii su Filip Kunčer i Marko Marić, svako sa po jednim trijumfom, no, potrebno je istaći da je pomenutu klasu krasio najveći broj takmičara, shodno tome vredni pomena su Petar Jovanović, Dragoljub Arsić i Radmilo Vojinović.

Dragan Lukić i Dejan Ilić u nekadašnjem ponosu nacionalne auto industrije Jugu 65 plenili su pažnjom u klasi 4. U klasi 5 Miloš Spasojević se nije dao iznenaditi u oba izdanja, već je vrlo ubedljivo slavio ispred Aleksandra Rogulića i Dragana Filipovića, kojeg zapravo i nema u plasmanu, o razlogu odustajanja nekom drugom zgodom. Usamljeni Mario Zahirović u klasi 7 i Života Milić u klasi 8, istini za volju nisu imali takmace za postolje, ali su svakako bogatiji za nova iskustva. U najjačoj SP klasi slavio je Dragan Stojković koji je ujedno dobio pehar za najbrži krug kada su takmičari za nacionalni šampionat u pitanju. Društvo su mu pravili Mirko Deretić koji u prvoj trci ima plasman, i Dejan Čolović bez plasmana.

Jedno je sigurno, svi koji su uoči Vaskrsa „gostovali“ u Slovačkoj bogatiji su za nova iskutva i naravno bodove. Preostali koji su rešili da ostanu kod kuće, posle susreta i razmene mišljenje sa učesnicima duple trke na Slovakijaringu, svakako će imati o čemu da razmišljaju u predstojećeim danima. Jedno je više nego sigurno, da Gaga Avala rejsing tim još jednom uspeo da na pravi način odgovori zadatom izazovu i sve okrene u sopstvenu klupsku korist.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *