MENI

Slovaćko berićetno proleće za Gaga Avala rejsing tim

7. 05. 2022. Comments (0) Views: 225 Autosport

Sremci iz Rume okosnica auto krosa u Srbiji

Pri pomenu Srema, rađaju se mnoge asocijacije, a jedna od prvih svakako je bogata i plodna zemlja, koja obilato nagrađuje one koji je obrađuju. Rumljani su otišli korak dalje, pa su zemlju koju ne obrađuju podredili auto sportu, konkretno auto kros disciplini, koja sve više uzima maha u Srbiji, konkretno u Vojvodini.

Auto-kros je relativno mlada disciplina suvozemnog tehničkog sporta na našim prostorima, koja je tek odnedavno uvrštena u „porodicu“ Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS). Održava se na kružnim stazama i vozi se na zemljanoj podlozi. Takmičari u auto-krosu pored veštine umeća upravljanja sportskim vozilom moraju posebno voditi računa o vlastitoj bezbednosti i naravno drugih učesnika u trci.

Auto sportsko udruženje (ASU) Sirmien rejsing osnovali su 16. novembra 2019. u Rumi trojica entuzijasta i zaljubljenika u automobilizam, tačnije u auto-kros. Svrha je da se mladi ljudi upoznaju sa automobilizmom, da se na pravom mestu „igralištu“ upoznaju sa mogućnostima i ograničenjima koje jedno vozilo može pružiti u kontrolisanim i bezbedonosnim uslovima. Iz čega naravno proizilazi da brzinu i adrenalin dožive na stazi, a ne na putevima i gradskim ulicama.

ASU Sirmien rejsing

ASU Sirmien rejsing

Takmičari udruženja nadmeću se u šampinatu Srbije i za Centralno evropsku zonu (CEZ). U šampionatu postoji šest klasa na osnovu radne zapremine agregta: I klasa do 1200 ccm, II klasa od 1200ccm do 1400ccm, III klasa od 1400 do 1600ccm, IV klasa od 1600 do 2000ccm, V klasa od 1600 do 2000 RW, VI od 2000ccm do 4000ccm. Pored pomenutih postoje klase i za Buggy, specijalno sportsko vozilo otvorene šasije, a one su: Baby Buggy, Junior Buggy, Buggy 1600 i Super buggy. Od ove godine (2022) u okviru klase i vozi se Kup Dama i Junior klasa za takmičare do 24. godine.

Udruženje trenutno broji 35 članova od kojih se deset takmiči, a preostali su sportski radnici. U debitantskoj 2020. godini ostvarili su značajne rezultate. Nenad Ristić osvojio je titulu šampiona u IV klasi od 1600 do 2000 ccm, a Petar Cikota je postao vicešampion u II klasi od 1200 do 1400 ccm. U plasmanu ekipe klubova zauzeli su 3. mesto.

Auto kros Arena Srem u Šašincima

Auto kros Arena Srem u Šašincima rani radovi, faza izgradnje

Pored uspeh na takmičenjima smogli su snage da u 2020. godini naprave i licenciraju stazu, „Auto kros Arena Srem“ u Šašincima. Staza je duga 620 metara, a široka je 12 metra. Na istoj se odvijaju treninzi i pripreme za takmičenja. Naredne 2021. godine beleže odlične rezultate, dva šampionska mesta, u II klasi Petar Cikota i VI klasi Stojan Avramović, i jedno vicešampionsko mesto u V klasi Vladimir Kaić, a u plasmanu ekipe klubova osvojili su 2. mesto.

Na međunarodnom takmičenju Centralno evropske zone osvajaju 5. mesto u Dargovu (Slovačka). Po prvi put jedan klub iz Srbije nastupao je na međunarodnom auto kros takmičenju.

U aktuelnoj sezoni biće organizatori premijernog takmičenja. Auto-kros trka „Nagrada Srema 2022“ biće održana 28. i 29. maja na „Auto kros Areni Srem“ u Šašincima između Rume i Sremske Mitrovice.

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *