MENI
Aleksa Radojković Negotin

„Negotin ekspres“ za kraj sezone, slađi deo Bugarima

Magična vitalnost Beogradskog relija

16. 10. 2018. Comments (0) Views: 1673 Autosport, Reli

Jović na vrhu Jahorine, Kotorčević na vrhu Srbije!

Poslednji reli u okviru Nacionalnog i Otvorenog šampionata Srbije u „kraljevskoj“ automobilskoj disciplini, vožen je u okolini Sarajeva, pod imenom 12. Jahorina reli. Na obroncima olimpijskih planina Jahorine i Trebevića, svega 13 posada tražilo je svoju šansu za što bolji plasman na ovom takmičenju, ali i u zbirnim rezultatima na kraju sezone.

Interesantno je reći da je od tih 13 posada čak 10 bilo iz Srbije, mada je i taj broj bio nedovoljan za punu podelu bodova što se tiče domaćeg Šampionata. Ovo takmičenje jeste kompaktno i lepo osmišljeno, mada vrlo često organizaciono „trapavo“ izvedeno (najblaže rečeno!), pa se postavlja suštinsko pitanje da li u narednim sezonama treba ići ponovo u Sarajevo, ili se okrenuti možda saradnji sa znatno jačim reli silama u regionu, kao što su Hrvatska, Bugarska i njima slični?

Cilj reli Jahorina

Cilj reli Jahorina

Najveći favorit za pobedu bio je Valjevac Željko Milutinović, koji je poneo startni broj jedan, ali je njegov reli završen već na drugom večernjem specijalu Vraca, kada je popularni Životinja izleteo neposredno pre cilja, dobrano se „istumbavši“ preko krova. Na sreću, on i suvozač Lukić su prošli bez ijedne ogrebotine, dok će za Avako reli tim, pre svega čuvenog Ćokija, Tineta, Korčulu i ostalu „pleh i meh“ ekipu iz Valjeva, biti dosta posla da osposobe taj „reno klio“ za narednu sezonu.

Pored Milutinovića jedino je još Luka Kotorčević odustao zbog kvara, pa se borba za pobedu vodila između posada Jović/ Jović i Rabasović/ Janjić. Iako je Rabasović s početka imao prednost u svom „sitroenu C2 R2“, u drugoj polovini takmičenja sin i otac Jović, Nikola i Branislav, pronašli su pravi ritam u „pežou 206RC“, stigavši na kraju do druge pobede sezone u generalnom plasmanu, nakon trijumfa u Mionici. Rabasović je ipak zadovoljan drugim mestom, baš kao i Dejan Krčevinac i Miloš Marjanović, koji su „sklepali“ svoj „klio“ grupe A posle udesa na 51. Srbija reliju i u Sarajevu završili treći. Čuveni šampion iz Zlakuse, Tomo Nikitović i suvozač mu Siniša Milanović, bivaju četvrti u generalnom plasmanu ali i prvi u svojoj klasi, mada je tu Luka Kotorčević još ranije obezbedio titulu. Iza njih, u generalnom i klasi, završavaju dva Aleksandra, Tanović i Petričević, u uvek simpatičnom „pežou 205 reli“ ekipe Rid sport.

U najslabijoj klasi „mali N“, Valjevci Tine Nikolić i Nikola Tanasković vodili su u šampionskom „jugiću“ Matije Stojanca od starta do cilja, ali je pobeda ipak pripala njihovom sugrađaninu, Mihajlu Saviću, koji je na Jahorini imao pored sebe Živka Gajića, kako bi mu iskusni relista svojim savetima pomogao da što pre i više napreduje. Naime, vesela posada „Tine i Tane“ bila je silno uvređena na cilju što organizator nije predvideo nagrade i za klase u Šampionatu Srbije, pa su revoltirani Valjevci „promašili“ poslednju vremensku kontrolu, zvanično ne završivši reli! Tako su Savić i Gajić slavodobitnici (bez pehara, pri. aut.), domaćin Miro Gerh je silno razočaran drugim (suštinski trećim) mestom „na kućnom pragu“, a još jedan mladi valjevski tandem, Aleksandar Ančić i imenjak mu Marković, sakupljajući iskustvo i reli kilometre stižu i do trećeg mesta.

Po dolasku na cilj najtraženija stvar bila je olovka, jer su posade i njihovi timovi računali stanje u konačnici šampionata. Zbog polovine dodeljenih bodova, Luka Kotorčević je na putu ka kući saznao da je upravo on novi prvak Srbije u Nacionalnom reli prvenstvu, ispred Jovića i Rabasovića! Iako u najslabijem automobilu, vozač beogradskog „MM power“ tima je kostantno dobrim vožnjama i završavanjem svih relija često pri samom vrhu, na kraju stigao do prve pozicije i velikog slavlja.

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *