MENI

Biće lepog trkanja i fešte za publiku!

Za ćerkin poljubac

13. 09. 2017. Comments (0) Views: 2631 Autosport, Reli

Jubilej u evropskom fokusu

Jubilarno izdanje 50. Srbija relija koji će naredne nedelje, od 22. do 24. septembra, Užice i okolinu staviti u fokus evropskih reli zbivanja, dobija konačno obličje u vidu tačnog broja i imena prijavljenih, pa će sa na startu tri brzinca: Lokva, Duboko i Golden, naći 38 posada iz zemlje i inostranstva.

Već nekoliko godina unazad željeni i planiran za ovaj veliki jubilej balkanskog autosportog takmičenja, noćni gradski brzinac, neće se održati, na veliku žalost organizatora, takmičara, a najviše na razočarenje publike koja je od najave bila u očekivanju da ovakav događaj, prvi put u novijoj istoriji autosporta u Srbiji, vidi upravo u Užicu. Užičanima je poznata situacija sa gužvom u saobraćaju zbog izgradnje kružnog toka kod Gradskog stadiona, pa je procena nadležnih da održavanje gradskog brzinca komplikuje i onako tešku situaciju u gradskom saobraćaju, tako da je ocena da je mere bezbednosti po propisima i pravilima o sprovođenju autosportskih trka gotovo nemoguće sprovesti u takvim uslovima.

Ideja da se Užice upiše kao organizator gradskog brzinca odlaže se za neki budući Srbija reli, poručuju iz organizacije, ali kao nadoknada za uživanje publici koja od jubileja očekuje spektakularno takmičenje, iz inostranstva stižu atraktivni automobili i kvalitetne posade, a brojnost domaćih takmičara veća je nego na svim ovogodišnjim reli takmičenjima u Srbiji.

Iako je u pitanju naš, ali i balkanski jubilej, budući da se Srbija reli kao naslednik YU relija smatra jednim od nastarijih evropskih reli takmičenja, nešto manji broj posada iz Bugarske nego prošle godine uzrokovan je činjenicom da se ovogodišnje autosportsko takmičenje u Užicu ne boduje za šampionat Bugarske, ali to nije omelo takmičare iz komšiluka da se ne pojave na startu. Pohvale organizatoru koju su prošle godine na završnoj press konferenciji uputili takmičari iz Bugarske očito nisu bile samo stvar kurtoazije, pa će se na brzincima u užičkom kraju takmičiti i prošlogodišnji pobednik Plamen Stajkov, a Vladici Rabrenović će u klasi RC3 parirati Ignjata Isaev sa „sitroenom C3 DS3 maks“.
Bugarsku će predstavljati i Grigo Grigorov u automobilu „pežo 208 R2, a tu je i Hristo Gezov u „hjundaiu i20“, jedan od četvorice prošlogodišnjih takmičara koji su vozili Hjundai kup u Srbiji.
Posebno atraktivni za publiku, ali i međusobno konkurentni na našim stazama biće četiri vozila Micubiši EVO IX. Pored Plamena Stajkova , iz Bugarske dolaze i Georgi Vasilev i Stefan Dobrev, a automobil iste marke voziće i njihovi konkurenti iz Turske: Okur Mendereš i Adil Kučuksari.

Iz Slovenije na 50. Srbija reli dolazi posada Jerkič Rok i Prelaz Kristijan u Roveru MG ZR 105, dok se Slovak Vlastimil Majerčak , kao prvi prijavljeni takmičar povukao zbog carinskih teškoća, budući da nastup na takmičenjima van Evropske Unije zahteva dodatne napore i u vidu carinske dokumentacije i dodatnih troškova. Razlog zbog koga je Majerčak povukao svoju prijavu isti zbog koga su mnogi iz susednih država koje potpadaju pod zakonodavstvo i pravila EU odlučili da preskoče Srbija reli kao mogućnost za dobijanje novih bodova na šampionatu Centralno evropske zone.

Zanimljivost za grad domaćin ovog prestižnog domaćeg takmičenja je da među prijavljenima ima čak šest takmičara iz Užica. Pored posada Krčevinac Dejan / Stojkanović Predrag, Marjanović Miloš/ Jakovljević Slobodan, Mirković Nenad/ Mitrović Borko koji nastupaju za Užice Reli Tim, tu su i posade Tomo Nikitović/ Milanović Siniša iz ASU UE, zatim Luka Kotorčević /Dejan Pejić pod „zastavom“ kluba MM Power iz Beograda, ali i Dučić Aleksandar / Golić Dejan koji voze za AMSK WRR iz Čačka.

Takmičenje za bodove u domaćem šampionatu biće napeto zbog brojnosti takmičara koji na brzince izlaze uvećani za nekoliko vozila koja se prvi put pojavljuju na ovom reliju. Najbrojnija klasa je popularni Yugo, Mali N, gde će nastupiti sedam takmičara, ali se u u ostalim klasama očekuje tesna borba i u pojedinačnoj, ali i u klupskoj konkurenciji. Pored Rabrenovića i navedenih posada iz Užica, nakon relija u Mionici na tri brzinca u užičkom kraju nastupiće i Roko Đanluka i Jovan Isailović u Subaru Impreci WRX ST, a tu su i Željko Milutinović, Branko Turudić, Uroš Simić, Zoran Milisavljević Kinez, Nenad Filipović, Predrag Stefanović, Nikola Pivaljević i ostali. Sumirano, takmičenje za bodove u nacionalnom šampionatu, na predstojećem, 50. Srbija reliju okupiće najbolje reli vozače države.

pr.sakss

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *