MENI

Seat Eurocup: Lein tim trenirao u Austriji

Previše opasno za Borkovića da vozi u Maroku

18. 04. 2015. Comments (0) Views: 841 Autosport, FIA WTCC, Kružne trke

Borković uprkos beznadežnoj sutuaciji startuje 10. u Maroku

Vozač NIS Petrol by Proteam-a suočen sa serijom gotovo nerešivih problema u Marakešu.

Maroko 1

Dušan Borković danas vozi drugu rundu Svetskog šampionata turing automobila u Maroku. Vozač NIS Petrol by Proteam Racing je u svojoj Hondi ostvario 14. vreme (1:45.087) u kvalifikacijama na stazi Mulaj el Hasan u Marakešu, ali će na prvoj trci startovati sa 10. pozicije zbog kazni koje su pojedinim vozačima izrečene nakon prve runde u Argentini i menjanja motora.

Srpski as, koji je u sezonu ušao s dogovorom da mu automobil bude isti kao i fabrički, još od Argentine dobija znatno lošiji automobil u odnosu na ostale vozače Honde. S obzirom da ne vozi za fabrički tim, može da bude prezadovoljan ostvarenim vremenom, ali pitanje je kako će sa ovakvim poteškoćama i nepravednim ophodjenjem uopšte nastaviti sezonu.

Rol bar, koji je u Argentini udarao u Borkovićevu nogu je pomeren i više ne predstavlja prepreku, ali ogromni problem sa sedištem nije niti će moći da bude rešen. Borković u ovom automobilu trpi užasan pritisak zbog neudobnog položaja, a nastup u Argentini okončao je uz neviđene bolove.

U Maroku se na sve nadovezao nepredviđen problem sa sprženim kočnicama, a amortizere gotovo da nije imao na ovoj stazi gde su oni najbitniji zbog izrazito visokih ivičnjaka. Borkovićeva Honda ima najstariju evoluciju amortizera, kočnica i još nekoliko delova u odnosu na kolege iz Honde (Mihelisa, Monteira i Tarkvinija), a motor mu je slabiji nego na njihovim kolima, što se najbolje videlo na pravcu, na kojima je Pančevac neuporedivo sporiji.

„Iako se teško nosim sa gubitkom oca, ipak sam odlučio da doputujem u Marakeš, međutim potpuno sam ogorčen svim ovim što se dešava sa mojim automobilom. Dogovori nisu ispoštovani, a ja sam u neravnopravnoj poziciji u odnosu na ostale. Problem sa sedištem nije rešen, a pored toga nanizalo se još mnogo drugih problema na automobilu. Pa, ja sam prošle godine debitovao na ovoj stazi i bio četvrti, nije moguće da sam zaboravio da vozim. Automobil je prespor i ozbiljno razmišljam o tome šta ću nadalje.“-rekao je ogorčeni Borković posle kvalifikacija na stazi Mulaj el Hasan u Marakešu.

Konačno, utvrđuje se i ko je kriv za to što Borković nema „update“ poput ostalih kao što je bilo dogovoreno, pa je i zbog toga u hendikepu u odnosu na konkurenciju.

Druga runda nove WTCC sezone u Maroku biće vožena u nedelju. Prva trka počinje u 17.15, a druga u 18.30 uz direktan TV prenos na Eurosport i odloženi prenos na RTS 2.

Komentari su zatvoreni.