MENI

Savet nedelje: Budite uočljivi

Satnica za pozivnu moto kros trku na MX Bap...

1. 09. 2017. Comments (0) Views: 3075 Endurance, Motociklizam

Sve je spremno za spektakl – Treća trka Moped Endurance Cupa

Pre samo mesec dana najavljivali smo prvu trku Moped Endurance Cup-a, nove forme moto takmičenja od koje se nije očekivalo mnogo. Međutim, očekivanja su jedno, a realnost nešto sasvim drugo…

Prva trka ovog kupa vožena je u noći između 29. i 30. jula na karting stazi Ada Huja u Beogradu. Malo je reći da se do beogradskog poluostrva teško stizalo pešaka, a kolima je prolaz bio nezamisliv. Više od 2.000 posetilaca došlo je da prati borbe 99 takmičra, koliko ih se našlo na stazi.

Zatvoreno parkiralište za takmičare, takozvani padok, jedva je primio sve zainteresovane timove i takmičare. Tokom celog dana, ali i noći, mogla se videti vesela slika – Mehaničari koji šrafe, takmičari koji se spremaju, članovi timova koji peku roštilj, ali se pre svega svi zajedno druže. Slika kakva se nekada davno mogla videti na moto trkama.

Te večeri, u 23:00, odlična atmosfera se prenela iz padoka na gledalište. Timovi su se izlaskom sa stazu uozbiljili, pratili su svoje pulene, navijali za njih i posmatrali šta to radi konkurencija, kako bi na najbolji mogući način osmislili taktiku koja će ih dovesti do boljih pozicija u trci. Na kraju, taktika je i odlučila pobednika.

Nakon trke na Adi Huji, takmičari su se ponovo sastali na stazi, ovog puta u Kuli 19. avgusta. Trka je takođe donela mnogo uzbuđenja, ali i dodatno uozbiljila priču jer je trenutna situacija u borbi za titulu veoma neizvesna.
Po treći put ove godine, 09. septembra, takmičari Moped Endurance Cupa sastaju se na stazi. Mesto sastajališta je kao i prvog puta – Kart Moto centar Ada Huja.

Organizator je u najavi definisao krupnu promenu u odnosu na prethodnu trku – Vozi se obrnuti krug. Iako okretanje smera deluje naivno, takmičari znaju da nije. Činjenica da se sve krivine prolaze obrnutim redosledom, garantuje nam dobru zabavu, jer je konfiguracija staze nepoznata takmičarima.

Ovog puta očekuje se i znatno veći broj takmičara. Staza prima 36 mopeda koji će uzeti učešće u trci, ali na kvalifikacionim treninzima se može nadmetati i više ekipa među kojima će samo najbrži dobiti priliku da startuju trku.

Ceo spektakl počinje devetog septembra od 19:00 kada se vozi prvi slobodan trening u trajanju od 15 minuta. Drugi slobodan trening trajaće u periodu od 20:00 do 20:15. Na osnovu ova dva treninga kreiraće se jedinstvena rang lista prema ostvarenim vremenima iz oba treninga.

Start trke, kao i prvog puta, planiran je za 23:00.


Prvih 12 timova sa liste direktno se plasira za drugi kvalifikacioni trening – Q2 koji se vozi od 21:45, dok će se preostali za startne pozicije boriti u prvom kvalifikacionom treningu – Q1 koji startuje od 20:45.
Sistem kvalifikacija osmišljen je tako da tri najbrža vozača iz Q1 prolaze u Q2 gde se mogu boriti za prvih 15 pozicija na startu, ostali takmičari se prema ostvarenim vremenima u Q1 sortiraju na startnim pozicijama između 16 i 36. Vozači koji se budu našli ispod 36. startne pozicije neće startovati trku.

Pozivamo ljubitelje oktanskih sportova, ali i one koji se do sada nisu susretali sa trkama, da u subotu 09.09. dođu do Ade Huje u Beogradu i podrže neumorne takmičare koji će se na bez prestanka nadmetati na stazi tokom četiri puna sata. Ulaz za publiku se ne naplaćuje, a zabava za sve prisutne je zagarantovana.
Za sve detalje pratite zvanični sajt www.mec.rs na kome će organizator blagovremeno obaveštavati o svim servisnim informacijama vezanim za samu trku.

Foto: Vojislav Vujanić

Endurance disciplina, odnosno trke izdržljivosti, predstavljaju specifičnu disciplinu koja se vozi u Svetu, ali do sada u Srbiji nije vožena. Najpopularnije trke su 24h Le Mana i 8h Suzuke, a na trkama Svetskog Endurance Prvenstva učešće su uzimali i timovi iz Srbije.

Tokom četiri sata trke, na jednom mopedu smenjuje se tri takmičara u okviru tima. Jedan takmičar može voziti najviše sat vremena. Prilikom zamene vozača, u pit stopu se doliva gorivo, ali i vrše minimalne popravke i prepravke na mopedima.

Kod nas je Endurance prilagođen mogućnostima koje imamo u Srbiji, pa je zbog nedostatka staza odabrano da se takmičenja održavaju na karting stazama, a samim tim je bilo potrebno odabrati i kategoriju vozila koja se može nadmetati na stazama ovog tipa.

Odabrani su mopedi sa automatskim menjačem, uz dozvoljene minimalne izmene, kako bi takmičari bili što ravnopravniji, mopedi prilagođeni stazi, a trke što zanimljivije.

Komentari su zatvoreni.