MENI

Miloš Asanović najbrži na Glavi Zete

Osvajanje Midžora na četiri točka

16. 06. 2013. Comments (0) Views: 306 Autosport, FIA CEZ, Kružne trke

Šesta pobeda Vesnića na krugu u okviru CEZ šampionata

Nova, šesta pobeda srpskog automobilskog asa u šampionatu Centralne Evrope (CEZ) veliki je korak bliže osvajanju titule, cilju zacrtanom na početku sezone. Obe trke, a posebno druga vožena u nedelju na mađarskom Panonija ringu ceo tim će dugo pamtiti. Pobednički niz je nastavljen, a to je najbitnije.

Vesniccilj
Mikica Vesnić je ponovo bio najbrži suvereno vladajući situacijom tokom 30 minuta zvaničnog treninga. Ipak u timu je vladala nervoza jer problem sa auspuhom na samoj stazi nije mogao biti sto posto saniran ni uz svesrdnu pomoć češkog lotus tima glavnog konkurenta Mareka Frieda. Sam start trke bio je potpuno zbunjujući i pred samo paljenje semafora sudije su pokazale žutu zastavu, a u gotovo istom trenutku pustile trku. Neki od takmičara, među kojima i naš automobilista „pustili“ su gas očekujući da će start biti odložen što ih je koštalo dobrog starta.

U prvu krivinu Vesnić ulazi kao četvrti, na kraju prvog kruga je treći a već u drugom pokušava da uhvati priključak za vodećim Marekom. Čeh maksimalno forsira pokušavajući da pobegne Srbinu ali vozeći tako agresivno zaboravlja na pneumatike što je uticalo na to da negde na pola trke zadnja leva guma otkaže poslušnost i Vesnić ponovo stiže do prve pozicije. I umesto da se trka jednostavno privede kraju do tima u boksu stiže informacija od vozača da se pojavio dim u kabini. Poslednja dva kruga Vesnić je odvozio sa velikim naporom dok se iza opel vectre širio miris paljevine preteći da se dim pretvori u plamen. Varovi na auspuhu nisu izdržali. Kroz cilj je ipak prošao prvi ispred Čeha Petra Mandelika sa lotusom koji je u bliskoj borbi pobedio Mađara Gaspara Čabu koji nastupa sa Alfom S2000.

– Posle problema na startu trebala je hladna glava da se trka uspešno privede kraju. Taktika je bila osnova svega, a čuvanje pneumatika od najvećeg značaja. To se videlo i na primeru odustajanja kolege iz Češke. Ovo je staza na kojoj se ne vozi pun gas celu trku, bitan je tempo kojim ćete što bolje sačuvati gume za samu završnicu. Na kraju se ispostavilo da je ipak najveći problem predstavljao auspuh sa kojim smo muku mučili čitavog vikenda. Poslednjih nekoliko krugova sam morao znatno da usporim jer je pretila realna opasnost da se automobil zapali. Srećom sve se završilo u najboljem redu, iza nas je još jedan uspešan vikend sa osvojenim maksimalnim brojem bodova. Vraćamo se u Srbiju zadovoljni, ali nas očekuje ozbiljan posao na automobilu. Još jednom hvala svim sponzorima koji su sa nama i koji su omogućili da se takmičim na evropskom nivou. Nadam se da će i ostale kompanije u Srbiji slediti primer evropskih i svetskih te prepoznati vrednost ulaganja u auto-sport – rekao je Vesnić odmah posle trke.

Zanimljivo je da je organizator oba proglašenja umesto srpske, na proglašenju pobednika pustio himnu “Hej Sloveni” stare nam države. Izvinjenje prijatelja iz Mađarske je naravno prihvaćeno.

Komentari su zatvoreni.