MENI

Šampioni premijerno na makadamu

ŠAMPIONSKA SPRAVA Miloš Brkić u reno klio sportu

Miloš Brkić deceniju krunisao Zlatnom kacigom

19. 11. 2012. Comments (0) Views: 1158 Autosport, Reli

Regionalna reli liga u najavi

Zimska pauza uvek donosi zanimljive priče i razmišljanja. Počev od toga šta će ko voziti u narednoj sezoni pa do najava takmičenja i ideja o novim formatima istih. Ovoga puta započinjemo priču o glasinama koje su se raširile odmah nakon relija Srbija. Priča o regionalnom reli šampionatu nije nova ali se proteklih godina uglavnom vezivala za KUP Bezbednost na putevima. Ovoga puta ideja je za nijansu drugačija.

PERJANICA DOMAĆEG RELI SPORTA Todor Stamenković

PERJANICA DOMAĆEG RELI SPORTA
Todor Stamenković

Kako smo nezvanično saznali priča je potekla od srpskih i bugarskih reli funkcionera. Razloge pre svega možemo potražiti u listama prijava za svaki reli srpskog i bugarskog šampionata, što automatski smanjuje zainteresovanost publike i sponzora. Nekada moćne komšije sada su spale na 20-tak posada, istini za volju i dalje u većini slučajeva u kvalitetnijim i novijim automobilima. Naš vozni park je takav kakav je mada postoji realna mogućnost da se osveži sa nekoliko kvalitetnih automobila, pre svega ako Real motorsport u vatru ubaci još jednog vozača sa Lancerom (po špekulacijama Mandića), Vladica Rabrenović pređe u višu klasu i na staze se vrate Srđan Petrović i Miodrag Šarac, svi sa velikim N4 automobilima. Time bi se slika srpskog relija definitivno iz monohromatske prešla u kolor varijatu sa veoma vedrim tonovima. Priču o Srpsko-Bugarskoj kombinaciji dodatno je podgrejalo gostovanje Ivana Jeftića i Igora Markovića na IRC reliju Sliven u vidu specijalnih „posmatrača“. U ovu nezvaničnu reli ligu koliko nam je poznato trebalo bi da se uključe i Madjari, Turci i Grci. Hrvate niko nije pominjao ali smatramo da bi se napravila velika greška ako bi se oni izostavili iz projekta ovog tipa. Sam format i broj relija nije nam poznat.

BUGARSKI ADUT Krum Dončev

BUGARSKI ADUT
Krum Dončev

Sada naravno dolazimo do one bolne tačke, a to su naravno finansije. Pitanje je koliko srpskih posada može da izgura ovu priču i koliko su uopšte konkurentni da se bore za sam vrh sa dominantnim S2000 bolidima što će nekima u samom početku da bode oči. Ali ako pogledamo ovogodišnje otvoreno izdanje srpskog SAS reli prvenstva Donchevu su bila dovoljna samo dva nastupa da se okiti titulom pa ako želimo da odličja ostaju kod nas moramo se ili ponovo zatvoriti, što je loše rešenje, ili poraditi na tome da tehnički pristignemo Bugare. Vozački smo uvek bili ravnopravni ako ne i jači. U svakom slučaju takmičenja u kupu ovog tima su izutetno skupa i bez neke pomoći saveza, organizatora takmičenja ili eventualno nekog generalnog sponzora srpske posade, ako ih i bude na startu, odmah su osudjene da budu „donje“. Sa druge strane ideju treba definitivno podržati ma koliko ona bila samo u domenu zimske priče. Prepreka ima dosta, počev od novca, pa do logistike, medijske promocije i vođstva eventualnog kupa. Na žalost loš primer regionalnog KUP-a Bezbednost na putevima na brdu i krugu odmah nam muti razum mada je i dalje naše skromno miljenje da je regionalizaicija jedini ispravni put i da je jedini problem u ljudima koji ili neće ili nemaju potencijal da priču naprave onakvom kakva treba da bude. Pogledajte samo fotografije koje prate ovu vest pa zamislite ove i još 10-tak kvalitetnih posada na startu i kvalitet takvog takmičenja.

P. Janković

Komentari su zatvoreni.