MENI

Ljubitelj hondinih automobila

Borković overava titulu u Buzetu

12. 09. 2012. Comments (0) Views: 676 Autosport, Intervju

Majstor za hobi klasu

Zlatka Dubretu pored uspeha i šampionskih titula koje je osvojio na kružnim i brdskim stazama, poklonici auto sporta posebno cene zbog samog pristupa i načina sređivanja takmičarskih automobila. Zahvaljujući tome stekao je dodatni broj obožavalaca koji prepoznaju njegov rade i znaju da ga cene.

JEDNAKO DOBRO PO KIŠI ILI SUVOM Zlatko Dubreta

JEDNAKO DOBRO PO KIŠI ILI SUVOM
Zlatko Dubreta

Klasa u kojoj Dubreta briljirao kada je počeo bila je hobi, od koje mnogi beže iz jednog prostog razloga zbog toga što je bije glas da se automobili kvare. Njega je naprotiv, to baš privuklo i rešio je da se upusti u auto sport.

– Dugi niz godina radio sam motore za automobile iz hobija i tako stekao dragoceno iskustvo koje sam rešio i praktično da upotrebim kada je auto sport pitanju. Automobile iz hobi klase bije glas da se stalno kvare i da zadaju ogromne glavobolje kako vozačima tako i mehaničarima. Nije bilo trke da više od polovine automobila ne završe takmičenje zbog ustaljenih problema. Baš ti karakteristični kvarovi bili su izazov da se upustim u „sređivanje“ jednog hobi automobila i na pravi način pokažem, da to može i mnogo drugačije. Tačnije rečeno, da su u stanju da završe trku, kako bi takmičar pre svega bio zadovoljan i naravno osvojio bodove – govori Zlatko Dubreta.

Pre sedam sezona Dubreta je kupio škodu i uhvatio se u koštac sa već pomenutim problemima koji „krase“ klasu hobi.

razbio-famu-oko-hobi-klase

RAZBIO FAMU OKO HOBI KLASE
Zlatko Dubreta

– Izbor je pa na škodu ne zato što je volim nego je u tom trenutku bila u ponudi i imao sam mogućnost da je kupim. Pre nego što sam izašao na takmičenje, ozbiljno sam se posvetio pripremi automobila. A, koliko sam bio dobar najbolje govori činjenica da sam te sezone učestvovao na sedam kružnih trka, bez jednog kvara, što mnogima u tom trenutku nije bilo jasno, kako sam izveo. I ne samo da sam učestvovao već sam na kraju sezone osvojio vicešampionsku titulu, što je bio dodatni pokazatelj da auto pored toga što se nije kvario, nego je bio i konkurentan – rekao je Dubreta, ne želeći da napomene da su i njegovi vozački kvaliteti, svakako doprineli kompletnom uspehu.

Kada je više nego odlično uradio domaći zadatak koji sebi nametnuo, i ujedno sve koji nisu verovali da je to moguće, razuverio, Dubreta je narednu sezonu pauzirao. Pošto je apsolvirao hobi klasu, rešio je da se oproba u jačem društvu.

– Pošto sam razbio famu oko hobi klase, odlučio sam da naredne godine pauziram, ali samo što se tiče takmičenja. Sledeći izazov kojem takođe nisam mogao da odolim bila je klasa SP(Sport prodakšn). Zbog toga sam 2007. godine pazario hondu i počeo uporedo da se takmičim na brdskim i kružnim stazama. Sezonu sam završio kao dvostruki vicešampiona Crne Gore na brdu i krug. Već naredne godine postajem šampion na brdskim stazama, što sam činio i narednih godina, zaključno sa prošlom, jer aktuelna sezona je još u toku – sumira rezultate majstor za „sređivanje“ automobila za hobi klasu.

Posle uspeha u SP klasi, Dubreta kupuje još jednu hondu, ovoga puta integru, bivši auto Željka Banićevića i menja klasu, prelazi u grupu A do 2000 kubika, u kojoj brani titulu šampiona.

– Šampionska integra velikog asa Banićevića automobil je sa kojim se takmičim. U pitanju je vrhunski automobil što mi daje dodatni motiv da na stazi budem još bolji. Na kraju krajeva i šampionska titula u klasi koji branim ove sezone, najbolji je pokazatelj stanja stvari. U aktuelnoj sezoni vozio sam u Nikšiću na brdskoj stazi i osvojio prvo mesto. Narednog vikenda organizujemo trku u Kotoru, praktično na domaćem terenu i ostaje nam da prvog vikenda oktobra odradimo finalno takmičenje u Dubrovniku. Cilj mi je odbrana titule, ali i prosperitet auto sporta u Crnoj Gori – jasan je Zlatko.

Što se tiče prosperiteta članovi kluba Blažo Smiljanić rade i na tom pitanju, obnavljajući vozni park

– U toku sezone pojačali smo vozni park za još jedan automobil. U pitanju je BMW Paje Komnenovića koji će ostati hobi klasi, a voziće ga Mijodrag Jokić.

OČEVIM STOPAMA

Kakav otac, takav sin, nije bez razloga proizašla iz naroda. Otac i sin Dubreta jedan su od primera, na koje se pomenuta izreka doslovno odnosi.

– Pored BMW za Jokića u fazi pripreme je golf „petica“ od 1.600 kubika za klasu hobi koji će naredne sezone voziti moj sin Frano. On sada ima 16, a taman će naredne sezone napuniti 17 godina i moći će da učestvuje u auto sportu. Na taj način smo dodatni pojačali vozni park kluba Blažo Smiljanić i regrutovali još jednog mladog takmičara, kojeg ćemo na pravi način uputiti u lepote sporta brzina na četiri točka.

Tagovi: ,

Komentari su zatvoreni.