MENI

Subaru predstavio novi WRX

Eksperiment Volvoa prvi u svetu otkriva emotivnu snagu automobilskog...

27. 11. 2013. Comments (0) Views: 771 Industrija

Mazda na 43. Tokyo Motor Showu

Energetska raznolikost i sigurnost glavne su teme Mazdinog izlaganja na Tokyo Motor Showu 2013. Glavne novosti uključuju i svetsku premijeru Mazde3 SKYACTIV-Hybrid. Mazdin potpuno novi kompaktni automobil tako je postao prvi model na japanskom tržištu koji je dostupan s benzinskom, dizelskom i hibridnom opcijom pogona. Povrh toga, Mazda prikazuje još jednu pogonsku alternativu – Mazdu3 SKYACTIV-CNG koncept. Konačno, ovde izložena Mazda6 ASV-5, jedno je od najnaprednijih konceptnih vozila uopšte kada je reč o sigurnosti u saobraćaju. Inovacija je budućnost, a budućnost je već ovde.

Tokyo_Motor_Show_2013_mazda3_SKYACTIV-CNG_concept_2__jpg300

Mazda3 SKYACTIV-Hybrid

Mazdin prvi hibridni automobil: još jedan veliki korak za ‘Održivi Zoom-Zoom’, Mazdinu viziju kako zadržati samo ono najbolje iz automobilskog sveta. Električno-benzinski pogon će u početku pokretati potpuno novu Mazdu3*, koja je takođe premijerno prikazana na Tokyo Motor Showu 2013.

Prinova u SKYACTIV porodici, SKYACTIV-Hybrid, koristi elektromotor kao pomoć SKYACTIV benzinskom motoru, prvenstveno pri niskim brojevima obrtaja i pri niskim radnim opterećenjima. Benzinski motor – posebno prilagođen SKYACTIV-G 2.0 – ima vrlo visoki odnos kompresije od 14:1, 4-u-1 izduvnu granu i jedinstveni sistem kontrole za efikasnije sagorevanje u širokom području rada. On takođe koristi recirkulaciju izduvnih gasova, kako bi pomoću njih skratio vreme zagrevanja i češće se zaustavljao, štedeći tako gorivo.

Toliko o efikasnoj proizvodnji snage. No, da bi je na najefikasniji mogući način preneli na prednje točkove, poseban prenosnik deli snagu na izlazu iz SKYACTIV-G na onu koja direktno pokreće vozilo i onu koja pogoni generator. Čini to tako da prenosi najefikasniju kombinaciju izlaza iz benzinskog i električnog motora, a rezultat su glatka i linerana ubrzanja. Istovrememo jedinica za upravljanje snagom reguliše snagu električne struje iz akumulatora kako bi snabdevala elektromotor, ostale električne potrošače i pomoćni akumulator, optimizirajući tako snabdevanje električnom energijom svih potrošaća. Kompjutersko praćenje struje, napona i temperature nikal-metal hidridnog akumulatora, pomaže, među ostalim, održavanju idealnog stanja i trajnosti akumulatora.

Zaključak: potpuno nova Mazda3 SKYACTIV-Hybrid je izuzetno štedljiv automobil, koji troši samo 3,2 l/100km prema japanskom JC08 testnom ciklusu, a s ukupnom snagom sistema od 100 kW (136 KS), takođe je izuzetno zabavna u vožnji.

Tokyo_Motor_Show_2013_SKYACTIV-CNGconcept_1__jpg300

Perfekcija do najsitnijeg detalja

Beskompromisni hybrid od beskompromisnog proizvođača automobila. Čak je i zvuk motora sinhronizovan kako bi odgovarao brzini obrtaja motora i ubrzanjima za istinski Mazdin Jinba Ittai (jedinstvo-konja-i-jahača) doživljaj vožnje. Još jedna od izuzetnih funkcija SKYACTIV-hybrida je tzv. kooperativna postavka sistema regeneracije energije pri kočenju, odnosno usporavanju, pri kojoj elektromotor – sada radeći kao generator – i hidrauličke kočnice deluju zajedno. Ova dva sistema rade zajedno ne samo da bi osigurali izuzetno linearno kočenje, već i da bi se povećao povrat energije, koja se pritom pretvara u električnu energiju i time dodatno smanjuje potrošnju goriva.

Naravno, nova Mazda3 SKYACTIV-Hybrid dolazi s istim najmodernijim sigurnosnim funkcijama, sistemom povezivanja, dizajnom i rasporedom unutrašnjosti kao i svaka druga Mazda3. Takođe, tu su i zadivljujući „KODO – duša pokreta“ spoljni dizajn, lagana SKYACTIV-karoserija i vrhunska upravljivost SKYACTIV-podvozja. Dakle, ona je jednako sigurna i pruža jednaki užitak u vožnji, samo što troši manje goriva. Mazda tako i dalje izaziva konvencionalno, i to je vrlo uzbudljivo.

Mazda: gradeći za budućnost

Održivi Zoom-Zoom je Mazdin pristup za održivu budućnost. On poziva na postupno uvođenja novih tehnologija za poboljšanje ekološke podobnosti i sigurnost cele palete modela, ali bez negativnog uticaja na tipičan Mazdin užitak u vožnji.SKYACTIV-Hybrid označava sledeći korak, nakon uvođenja sistema i-stop, koji najbrže pokreće zaustavljeni motor i sistema i-ELOOP, Mazdinog jedinstvenog sistema regeneracije energije kočenja.

Tokyo_Motor_Show_2013_SKYACTIV-hybrid_2__jpg300

Tehničke specifikacije: Mazda3 SKYACTIV-Hybrid

Benzinski motor Radna zapremina 1.997cm3
Prečnik x hod klipa 83,5 mm x 91,2 mm
Kompresioni odnos 14.0:1
Najveća snaga 73 kW (99 KS) pri 5.200 o/min
Najveći obrtni moment 142 Nm pri 4.000 o/min
Elektromotor Tip/izvedba Sinhroni naizmenični elektromotor
(Sinhroni elektromotor s permanentnim magnetom)
Najveća snaga 60 kW / 82 KS
Najveći obrtni moment 207 Nm
Ukupna snaga sistema 100 kW / 136 KS

Potrošnja goriva & masa: Mazda3 (models raspoloživi u Japanu)
Motor SKYACTIV-G 2.0 SKYACTIV-D 2.2 SKYACTIV-HYBRID
Pogon prednji
Menjač 6-st. automatski 6-st. automatski 6-st. ručni Električni CVT
Potrošnja* 19,0 km/l
(5,3 l/100km) 19,6 km/l
(5,1 l/100km) još čeka homologaciju 30,8 km/l
(3,2 l/100km)
Masa vozila 1.310 kg 1.450 kg* 1.430 kg** 1.390 kg

Motor SKYACTIV-G 1.5
Pogon prednji na sva 4 točka
Menjač 6-st. automatski 6-st. ručni 6-st. automatski
Potrošnja* hatchback: 19,4 km/l (5,2 l/100km)
sedan: 19,6 km/l (5,1 l/100km) 19,2 km/l
(5,2 l/100km) 17,8 km/l
(5,6 l/100km)
Masa vozila 1.270 kg 1.240 kg hatchback: 1.350 kg
sedan: 1.340 kg

* Mereno prema japanskom rigoroznom JC08 testnom ciklusu
** Mazdine fabričke vrednosti
Mazda3 SKYACTIV-CNG koncept

To je duh održivog Zoom-Zoom-a: imati prave modele prikladne za najširi mogući spektar kupaca. To je i razlog zašto, uz SKYACTIV-Hybrid, Mazda u Tokiju takođe premijerno prikazuje i Mazdu3* SKYACTIV-CNG koncept.

Kao kod svih modela i varijanti nove Mazdine generacije, SKYACTIV tehnologija pruža osnovu i za Mazdin kompakt s pogonom na dve vrste goriva. Kao još jednu kariku u lancu potreba potencijalnog kupca, Mazda3 SKYACTIV-CNG koncept pokreće posebna dual-fuel izvedba SKYACTIV-G 2.0 motora sa zasebnim spremnicima za benzin i komprimovani prirodni gas (CNG). Tako pruža izvanrednu fleksibilnost, a istovremeno veći doseg i – kao i uvek – Mazdin 100-postotni užitak u vožnji.

Sa svojim odnosom kompresije 14:1,nekonvencionalni SKYACTIV – G idealan je motor za alternativna goriva poput prirodnog gasa ili etanola, koji imaju veće oktanske vrednosti od benzina, jer to zahteva malo dodatnog razvoja, pa čak i prilagođavanja.

Prilagodljivost je ovde ključna reč za Mazdu. Budući da su svi Mazdini glavni modeli namenjeni globalnom tržištu, fabrika razvoju proizvoda pristupa s idejom višestrukih rešenja, kako bi bila spremna za različita tržišta s različitim politikama i preferencijama u smislu goriva..

Fleksibilni Zoom-Zoom
Nakon benzinske, dizelske i hibridne pogonske opcije, CNG predstavlja logičan sledeći korak. Uz korišćenje nekonvencionalnih izvora prirodnog gasa kao što je škriljac, eksploatacija plina postaje komercijalno isplativa širom sveta, a prirodni gas postaje istinska alternativa benzinu i dizelskom gorivu. Posebno u obliku pod pritiskom, jer CNG ima veću gustoću energije nego, recimo, tečni naftni plin. Takođe i bez kompromisa, jer motor koji radi na CNG proizvodi 20-ak posto manje CO2 nego benzinski, dok u isto vreme oslobađa više energije.

Trenutno je CNG najpopularniji u Iranu, Južnoj Americi, Indiji i Pakistanu. No, njegova popularnost raste takođe i u Evropi, s Italiji na prvom mestu po broju automobila na cesti, kao i po CNG infrastrukturi.

Tehničke specifikacije: Mazda3 SKYACTIV-CNG koncept
Mesta za sedenje 5
Dužina / širina / visina 4.580 mm / 1.795 mm / 1.455 mm
Međuosovinski razmak 2.700 mm
Vrsta motora Benzinski/CNG dual-fuel motor baziran na SKYACTIV-G 2.0
Radna zapremina 1.997 cm3
Zapremina rezervoara goriva Benzin (obični bezolovni): 51 litra
CNG: 75 litara ( pod pritiskom 20 MPa)
Ubrizgavanje goriva Benzin: direktno u cilindre
CNG: pojedinačno u usisne kanale
Menjač SKYACTIV-Drive (6-stepeni automatik)
Min. poluprečnik okretanja 5,3 m
Mazda6 ASV-5 napredno sigurnosno vozila

Svet bez saobraćajnih nesreća: beskompromisna sigurnost temeljni je element održivog Zoom-Zooma, a Mazda je neumorna u svojim nastojanjima da stalno unapređuje taj aspekt svojih vozila. Jačajući poziciju lidera u pogledu sigurnosti, Mazda u Tokiju prikazuje jedan od svojih ključnih projekata – Mazdu6* ASV-5.

Najkraće rečeno, Mazdino napredno sigurnosno vozilo ASV-5 objedinjuje Mazdin proaktivni sigurnosni koncept s tehnologijom Inteligentnog Transportnog Sistema (ITS). Mazdina proaktivna sigurnost obuhvata niz tehnoloških i dizajnersko-konstrukcijskih funkcija dostupnih na Mazdinim modelima s ciljem smanjenja rizika od nesreća. One obuhvataju paletu naprednih sigurnosnih sistema baziranih na senzorima, koji se zajednički nazivaju i-ACTIVSENSE i dostupni su u potpuno novoj Mazdi3, Mazdi6 i Mazdi CX-5, kao i intuitivno interfejsa čoveka i mašine u kokpitu (HMI), koji pomaže vozaču efikasno i sigurno obraditi sve informacije koje dobija od tih sistema.

ITS sada ide korak dalje. Razvijen od strane konzorcija koji čine Mazda, Univerzitet u Tokiju, Hiroshima Electric Railway Co. i Japanski nacionalni laboratorij za sigurnost saobraćaja i zaštitu okoline, sistem ITS povezuje vozila, tramvaje i ljude kako bi sprečio nesreće, a istovremeno i saobraćajne gužve. Cilj: sigurno mobilno društvo.

Prva takva tehnologija na svetu
Početni rezultati vrlo su ohrabrujući nakon što je ASV-5 u septembru započeo probne vožnje ulicama Hirošime u Japanu. Ovaj autombil prvi u svetu koristi sistem koji tramvajima i automobilima omogućuje razmenu podataka, uključujući tip vozila, lokaciju, smer vožnje, kao i informacije o kočenju i pokazivačima smera. Pored informacija dobijenih od drugih vozila, saobraćajnih znakova i senzora na cesti, posebno opremljena Mazda6 sedan koristi takođe kratkotalasni radar, mikrotalasne senzore i kamere kako bi podržala pažnju vožača, motreći okolinu vozila, a posebno tzv. mrtve uglove. Kao i u mnogim evropskim gradovima, tramvaji su u Hirošimi bitna komponenta sistema javnog prevoza, s približno 150.000 prevezenih ljudi dnevno.

Zajednički, ASV-5 i ITS tehnologije predstavljaju veliki napredak u uspostavi sigurnog i efikasnog transportnog sistema, koji objedinjuje prednosti železničkog i drumskog saobraćaja. Još jedan primer Mazdinog koncepta ‘izazov konvencionalnom’.

* Mazda Atenza in Japan

Kontakt:

Robert Špiranec
Public Relations
Tel: +385 (0)1 6060 259
GSM: +385 99 3100 300
spiranec@mazda.hr

Komentari su zatvoreni.