MENI

Jugo Hibrid novi izazov

SPREMNI ZA IZAZOVE Bojan Milanović i Darko Veljković

Pozitivna trema zbog prekookenaskog leta

TAKMIČARI I PUBLIKA STVARAJU PROBLEME

24. 12. 2012. Comments (0) Views: 332 Autosport, Dakar, Dakar, Motociklizam

Reli Dakar može uništiti fosile stare 20 miliona godina

Prema tvrdnjama paleontologa, učesnici Dakar relija, koji će u januaru mesecu proći kroz Peru i Čile, mogu dramatično smanjiti fosile u pustinji Ocucaje, koji su stari i do 20 miliona godina. Naučnici su do ovih zaključaka došli posle prošlogodišnjih istraživanja…

TAKMIČARI I PUBLIKA STVARAJU PROBLEMEPaleontolozi i arheolozi su napravili detaljnu analizu posle relija Dakar 2012, kada su učesnici ovog prestižnog takmičenja oštetili važna majska nalazišta u oblasti Ica, u južnom Peruu.

– Točkovi automobila oštećuju fosile. Imamo polomljene kosture mnogih sisara, koje su oštetila vozila koja učestvuju na ovom takmičenju. Trasa relija praktično ide duž nalazišta veoma važnih fosila – izjavio je direktor Peruanskog paleontološkog instituta, Vildoso Carlos.

Direktor paleontološkog muzeja u Limi, Mejer Honinger, upozorio je organizatore na opasnosti od oštećenja fosila, ali njegovi napori su se završili bez odgovora. Glavni problemi leže i u činjenici da mnogi vozači „skraćuju” stazu, tako što prolaze kroz zaštićena područja, a velika oštećenja fosila su naneli i mnogobrojni gledaoci pored staze.

– Delovi pustinje posle prolaska takmičara i publike, ostaju u užasnom stanju. Gledaoci nam ostavljaju tone smeća. Organizatori bi trebali da pronađu drugi put, kako bi se izbeglo dalje pustošenje ovog fosilnog groblja – istakao je Honinger.
Dakar reli 2013 će biti održan u periodu od 5. do 20. januara. Na startu će se pojaviti 459 vozila, a pred takmičarima je 8.400 kilometara kroz Peru, Čike i Argentinu.

G. Sarić

Komentari su zatvoreni.