MENI
MUDRO DO POBEDE Željko Staničić

Staničić žestoko na Beranovcu

GUŽVA U BOKSU Dejan Stojković Košturac sa porodicom i prijateljima

Košturac spreman za nove izazove

2. 07. 2012. Comments (0) Views: 496 Brzinski, Motociklizam

Značaj finalnog kruga

Treću trku Otvorenog šampionata Srbije u brzinskom motociklizmu održanu na Beranovcu kod Kraljeva u potpunosti su obeležili Željko Staničić i Miloš Milovanović, takmičari najjače klase 1.000 štok sport. Tokom 13 i samog finalnog kruga, koji nije na vreme tablom pokazan, dvojica jahača iz Aranđelovca, čupali su poslednje atome snage iz sebe i moćnih mašina na oduševljenje svih prisutnih. To nikako ne znači da se ostali dueli po klasama bili manje zanimljivi, naprotiv.

 CILJNO STARTNI PRAVAC I PUN GAS Miloš Milovanović i Željko Staničić Pomenuti dvojac je tako žestoko vozio po ognjenoj vrućini na nekadašnjem vojnom poligonu za obuku vozača motora i kamiona, da je publika ostala zbog daha, više zbog siline prolaza, nego od vreline koja je dolazila sa svih strana. Malu senku na ozbiljnu dobru trku, bacio je osnovano uloženi prigovor Miloš Milovanovića na sudiju koji menja table sa brojem preostalih krugova do kraja trke.

– Prođem, ili bolje rečeno proletim pri brzini većoj od 230 kilometara na čas na pravcu i naravno kao i svi takmičari obratim pažnju na tablu, i vidim da je ostalo još dva kruga do kraja. Kada u sledećem sudija označava kraj, što me je potpuno zbunilo, toliko da uopšte nisam pustio gas i praktično udario u Staničića, koji je bio ispred mene i već lagano usporavao. Uložim prigovor i naravno me odbiju, uz obrazloženje, da je ljudski faktor zatajio i da smo odradili 14 krugova i da je sve regularno. Nije ni važno idemo dalje – rekao je Milovanović.

Značaj finalnog kruga više je nego poznat, jer ima posebnu težinu kod izbora taktike. Između ostalog zbog toga i postoji tabla preko koje se takmičari uredno obaveštavaju koliko im još preostaje krugova da voze do cilja. I pored velike vrućine i činjenice da je to bila poslednja trka u nizu, da su svi već bili na ivici snega, takav propust nije trebalo da se dogodi.

Staničić je svakako zasluženo pobedio, ali ostaje otvoreno pitanje kako bi se odvijao taj finalni krug, da su svi učesnici znali da je u toku. Podsećanja radi u foto finišu Staničić je presekao foto ćeliju 28 hiljaditih delova sekunde pre od Milovanovića. Važno je napomenuti da na usijanom asfaltu, posle desetog kruga, gume ne drže isto za podlogu kao na početku trke, kočnice su takođe pregrejane, a ispod kacige i kombinezona samo takmičari znaju koliko je vrelo. U svakom slučaju, raduje činjenica da je posle dužeg vremena u klasi 1.000 štok sport viđeno vrlo uzbudljivo i neizvesno trkanje, zbog čega ustvari publika i dolazi.

Za manje od nedelju dana sledi trka na Zalužanima pored Banjaluke, i nova prilika da se u drugačijim uslovima, ponovo ogledaju Željko Staničić i Miloš Milovanović na veliku radost publike. Nije teško naslutiti, da u radionicama svi marljivo rade, jer koliko za dva dana svi iz Srbije kreću put Republike Srpke.

Komentari su zatvoreni.