MENI
Pobednici 6. Mionica relija posada Dejan Golić i Lazar Milovanović (sleva)

Posadi Milovanović – Golić pregršt pehara

Servisno parkište Negotin uoči brdske trke Bukovo 2022

Bukovo četvrta trka sezone

12. 07. 2022. Comments (0) Views: 1641 Autosport, Brdske trke

Đerekare – Mramor samo za maksimalno spremne trkače

Šeste godine novog milenijuma, konkretno 11. juna 2006. godine Automobilski sportski klub Plamrejs iz Brusa premijerno je organizovao brdsku trku za šampionat nekadašnje države Srbije i Crne Gore na jugoistočnim obroncima Kopaonika na potezu Đerekare – Mramor. Od tada pa do danas sa manjim prekidima održavaju se nadmetanja protiv štoperice od starta do clija na ogromno zadovoljstvo lokalnog stanovništva, koje ume, zna i želi da podrži vrhunske manifestacije za šampionat države. Shodno tome, nezvanično smo saznali da je stvar prestiža među klubovima ko će potpisati organizaciju kako rekoše na predsedničkoj stazi, koja izvlači maksimum iz vozača i automobila.

Pored navedenog od prve sezone među takmičarima vlada nepodeljeno mišeljenje da je staza izuzetno tehnički zahtevna i dinamična, sa spletom krivina koje iziskuju maksimalnu koncentraciju, a uspon je konstantan. Start se nalazi na 838 metara nadmorske visine, a cilj je na 1133 m.n.v., što u razlici daje 295 metara. Kada se ukupna dužina staze od 3470 metara podeli sa visinskom razlikom ispada da se radi o prosečnom usponu od 8.5%, a na pojedinim delovima prelazi i 10%. Što bi se reklo vrhunski izazov za sve majstore volana.

Dolazak na start u organizovanoj koloni Đerekare - Mramor jul 2022

Dolazak na start u organizovanoj koloni Đerekare – Mramor jul 2022

Kako nema slučajnosti, tako valja istaći da toponim Đerekare vodi poreklo od grčke reči derekar koja znači sokolar. Pomenute odrednice dozvoljavaju da se može protumačiti, da svi koji se poput plemenite ptice vinu sa starta i „dolete“ do cilja prosto očvrsnu kao Mramor. Jer pomenuta staza pruža zadovoljstvo i užitak samo najspremnijima.

Dejan Čolović Đerekare - Mramor jul 2022

Dejan Čolović Đerekare – Mramor jul 2022

Unazad dve sezone organizaciju trke „potpisuje“ ASK Concord rejsing tim iz Beograda na čelu sa Dejanom Čolovićem, ujedno predsednikom Sportskog auto karting saveza Srbije koji je pokrovitelj šampionata. Nesebičnu i svesrdnu pomoć dobili su od lokalne samouprave, tačnije Opštine Brus i direktora Turističke organizacije Jelene Radulović sa saradnicima, koji su bili pojačani predstavnicima RTV Brus, kako bi sve bilo na maksimalnom nivou.

Jelena Radulović svečano otvaranje trke Đerekare - Mramor jul 2022

Jelena Radulović svečano otvaranje trke Đerekare – Mramor jul 2022

Letnje jutro podno Kopaonika ume da bude i hladno, a te subote 9. jula bilo je i kišovito, što je samo upotpunulo snažan i nepogrešiv utisak da se takmičenje odvija na planini. No, pomenute vremenske (ne)prilike nisu obeshrabrile prvo tehničku i verifikacionu komisiju, kojima je bio zadatak da odrade uvodni deo posla, kako bi se pristupilo nezvaničnim i zvaničnim treninzima, odnosno prvoj i drugoj trci, čija se vremena sabiraju za generalni plasman, i pozicije po klasama. A, zatim i sve ostale aktere poput sudija i redara koji su hrabro podnosili udare kiše, pojačane planinskim vetrom.

Po ugledu na evropska dešavanja organizator se upustio da tako kažemo u realizaciju sprint brdske trke, koja je podrzaumevala kompletana dešavanja u jednom danu. Inače običaj je da se brdske trke organizuju tokom dva dana, tačnije jednog vikenda. Međutim, namera mu je u potpunosti uspela, na radost velikog broja učesnika, mada uvek ima i biće ih koji će izražavati negodovanje, ali ovoga puta bez preterano valjane argumentacije.

Dragoslav Petrović Beli u žutom puntu Đerekare - Mramor jul 2022

Dragoslav Petrović Beli u žutom puntu Đerekare – Mramor jul 2022

Ako se uzme u obzir činjenica da se takmičari mahom žale da nemaju mogućnosti da u velikom broju slučajeva na zatvorenoj stazi treniraju, ovog puta su i te kako imali. Istina je da upoznavanje staze vrše u serijskim automobilama, tako da se valja posle toga prebaciti u trkački mod, što svakako nije jednostavno. No, drugog vikedna jula na trećoj brdskoj trci za nacionalni i Otvoreni šampionat Srbije sreća im se osmehnula, ali i dobra volja, tačnije rešenost organizatora da demonstrira umeće održavanja brdske trke,a da se poštuje satnica. U jednom danu odraditi sedam vožnji u takmičarskom automobilu, od kojih je na pet mereno vreme, svojevrstan je podvig.

Da sreća prati hrabre, a da lokalna priroda ume da pomogne rešene da ostvare uspeh viđeno je tokom polovine dana, kada je kiša prestala da pada i oblaci da se razilaze kako bi propustile stidljive zrake Sunca, a na programu su bili nezvanični treninzi. Nije zgoreg ponoviti, da je i te kako važno da takmičari treniraju u trkčakim spravama, jer će ih ako ništa drugo posle nekoliko proba uspešno podesiti, što bi se reklo našetlovati na osnovu konfiguracije staze.

Prva dva nezvanična treninga su protekla bez, da bi tokom trećeg hrono služba stupila u akciju i počela sa merenjem vremena. Dva zvanična treninga svakako su protekla sa merenjem u hiljaditi deo sekunde, kako bi vozači pre svega znali šta im valja poraditi u boksu tokom predviđenog vremena za redovan servis, ali i da bi imali jasnu sliku gde su u odnosu na konkurenciju. Kada se nadmetanje završi do izražaja dolaze dragoceni bodovi koje valja sabirati do kraja sezone kako u pojedinačnom tako i u plasmanu klubova i sponzora, jer će zbir istih iznedriti šampionske titule.

Goran Pavličević posle izletanja Đerekare - Mramor jul 2022

Goran Pavličević posle izletanja Đerekare – Mramor jul 2022

Nezvanični treninzi su takoreći prošli bez ikakvih problema, ako izuzmemo bezazleno izletanje Gorana Pavlićevića Pavlike majstora volana iz Topole koji je za aktuelnu sezonu spemio zastavu 750 u narodu poznatiju kao Fića, kako bi se takmičio u kategoriji starovremsnkih automobila. Što bi se reklo u našem narodu prva ljubav zaborava nema, jer podsećanja radi Pavličević je pre više decenija takmičarsku karijeru započeo u automobilu iz pogona Crvena zastava napravljenog u Kragujevcu.
Već pomenute promene kada su u pitanju vremenske prilike uslovile su da se podloga prosuši, što je iziskivalo promenu pneumatika tokom redovnog servisa. Kišni više nisu bili pogodni, valjalo je montirati gume za suvo vreme.

Aleksandar Vidosavljević je po završenom prvom zvaničnom treningu zabeležio najbolje vreme, dok je drugi bio Momir Subotić koji je kasnio nešto više od jedne sekunde, što je nagoveštavalo uzbudljivu i neizvesnu borbu za prvo mesto u generalnom plasmanu. Sledili su Danijel Panić, Vladica Rabrenović i Miloš Spasojević. Posle drugog zvaničnog treninga Vidosavljević je i dalje bio najbrži, ali je zato Subotić „pao“ na sedmo mesto jer je prilikom gubitka kontrole nad automobilom imao bliski suret sa odbojnikom, na sreću bez težih oštećenja na takmičarskoj spravi. Usledio je redovan servis za najfinija podešavanja, jer su posle toga na programu bile dve vožnje.

Aleksandar Vidosavljević Đerekare - Mramor jul 2022

Aleksandar Vidosavljević Đerekare – Mramor jul 2022

Prva vožnja pripala Aleksandru Vidosavljeviću asu iz Smederava, drugi je bio Danijel Panić, a treće vreme ostvario je Momir Subotić. Međutim, priroda je još jednom pokazala ćud, što bi se reklo umešala prste, konkretno nebo se otvorilo tokom druge vožnje što se odrazilo na ostvarena vremena, jer su gotovo svi imali pneumatike za suvu stazu, žargonski pozatije kao slikove. Kada se uslovi na stazi naglo i korenito promene prva rekacija je bezbedno stići do sudije koji će kariranom zastavom označiti kraj vožnje. Do cilja je prvi stigao Subotić, za njim Rabrenović, a zatim Vidosavljević.

U zbiru vremena prvo mesto u generalnom plasmanu pripalo je Momiru Subotiću, drugo Aleksadru Vidosavljeviću, a treće Vladici Rabrenoviću. Ujedno pehar za najbolje vreme 2:08.982 tokom prve vožnje, dobio je Aleksandar Vidosavljević.

Prvo mesto Miloš Spasojevuć Mramor - Đerekare juč 2022

Prvo mesto Miloš Spasojevuć Mramor – Đerekare juč 2022

Ceremonija svečanog proglašenja i dodele pehara najboljima po klasama i u kategoriji klubova i sponzora upriličena je u divnom ambijentu porodičnog ugostiteljskog objekta u Brzeću.

Foto: Ivana Đokić
TOO Brus

 • Ciljna linija Đerekare - Mramor jul 2022
 • Aktivnosti u boksu Đerekare - Mramor jul 2022
  Aktivnosti u boksu Đerekare - Mramor jul 2022
 • Aleksa Radojković Đerekare - Mramor jul 2022
  Aleksa Radojković Đerekare - Mramor jul 2022
 • Goran Pavličević Pavlika Đerekare - Mramor jul 2022
  Goran Pavličević Pavlika Đerekare - Mramor jul 2022
 • Milan Kostadinović Đerekare - Mramor jul 2022
  Milan Kostadinović Đerekare - Mramor jul 2022
 • Miloš Spasojević Đerekare - Mramor jul 2022
  Miloš Spasojević Đerekare - Mramor jul 2022
 • Momir Subotić Đerekare - Mramor jul 2022 a
  Momir Subotić Đerekare - Mramor jul 2022 a
 • Na startu kod Ivine kafane Mramor Đerekare jul 2022
  Na startu kod Ivine kafane Mramor Đerekare jul 2022
 • Svečana dodela nagrada Đerekare - Mramor jul 2022
  Svečana dodela nagrada Đerekare - Mramor jul 2022
 • Vladica Rabrenović Đerekare - Mramor jul 2022 a
  Vladica Rabrenović Đerekare - Mramor jul 2022 a
 • Željko Đunisijević Đerekare - Mramor jul 2022

Tagovi: , , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *