MENI

Borković dvostruki pobednik na startu TCR Istočna Evropa

Uoči ceremonijalnog starta Mionica

Reli Mionica za nastavak šampionata

Dušan Borković za volanom „hjundaija i30 N TCR“ FOTO: TCR Istočna Evropa

27. 07. 2020. Comments (0) Views: 1038 Autosport, Kružne trke

Srbi na Grobniku održali lekciju u TCR Istočna Evropa seriji

Posle odlaganja auto trka zbog pandemije virusa korona na međunarodnom nivou, automobilisti iz Srbije dobili su priliku minulog vikenda da se takmiče na stazi Grobnik u Hrvatskoj. Pauza je uticala na formu srpskih asova brzina na četiri točka, ali im nije umanjila talenat i umeće. Na startu Šampionata Istočne Evrope za turing automobile TCR specifikacije, u obe trke, pobeda je pripala automobilisti iz Srbije.

Duplu pobedu zabeležio je Dušan Borković za volanom „hjundaija i30 N TCR“, a dva puta drugo mesto pripalo je Milovanu Mikici Vesniću za volanom „kupre TCR“, inače aktuelnom prvaku. Uspešan start srpskih automobilista upotpunio je Nemanja Milovanović osvajanjem dva boda za deveto mesto u prvoj trci, za volanom „kupre TCR“.

Konkurencija je bila brojna i kvalitetna. Nadmetalo se 18 vozača iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Nemačke, Hrvatske i Srbije, gde jedino naši vozači nemaju priliku da se takmiče i usavršavaju na vrhunskim autodromima u svoj zemlji, za razliku od rivala, koji pored sjajnih trkališta, imaju i razvijen auto sport. Ali, nemaju talente kao što su srpski asovi.

Borković je dokazao da je svetska klasa, automobilista koji se uspešno takmičio u Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC), bio u vrhu WTCR i ETCR prvenstava i beležio pobede. Vredi naglasiti da je Borković imao sjajnu logistiku u M1RA rejsing timu iz Mađarske, čiji je vlasnik aktuelni svetski šampion u WTCR seriji, Norbert Mihelis. Mađari su sjajno pripremili Borkoviću „hjundaji i30 N TCR“ s brojem 62 i opservirali tokom vikenda na Grobniku, potvrdivši da su vrhunski tim i opravdali izreku „koliko para, toliko muzike“.

Vesnić je potvrdio vrhunsko umeće, i to za volanom automobila u dobroj meri prevaziđene evolucije. Bar desetak automobilista, uključujući i Borkovića, imali su na Grobniku automobile najnovije specifikacije i startnu prednost u odnosu na Vesnića. Iskusni as iz Gorjana kod Užica, sve je nadoknađivao vrhunskom vožnjom i tehničkim umećem članova njegovog tehničkobg tima iz ASK Vesnić. Branilac titule na drugom takmičarskom vikendu TCR Istočna Evrope na stazi Slovakijaring (21-23. avgust) biće motivisan da uzvrati udarac.

Milovanović, prošlogodišnji šampion Centralnoevropske zone (CEZ) u klasi automobila D4-TC+2.000 ccm, u poslednjem momentu se odlučio da startuje u Šampionatu TCR Istočna Evropa. Imao je na Grobniku samo šest guma, duplo manje u odnosu na rivale, koje je dobio tek na po dolasku na stazu.

Imao je tehničkih problema tokom kvalifikacija, koji su mu uskratili bolju poziciju na startu, čime bi stigao do boljih plasmana i osvojio više bodova. Ukoliko dobije finasijsku podršku sponzora u nastavku šampionata, koju Milovanović zaslužuje, biće u prilici da se bori za mesto na pobedničkom podijumu.

Dominacija Srba na Grobniku neke je iznenadila, i to u šampionatu koje se po kvalitetu konkurencije izjednačilo sa najboljim trkama serije, poput TCR Italije, Nemačke, Rusije, Skandinavije…

D. Vasiljević

PODIJUM

Prva trka: 1. Dušan Borković (Srbija) „hjundaji i30 N TCR” 25:42.470 minuta, 2. Milovan Vesnić (Srbija) „kupra TCR” +7.894 sekundi zaostatka, 3. Matej Konopka (Slovačka) „hjundaji i30 N TCR” +10.564…

Druga trka: 1. Dušan Borković (Srbija) „hjundaji i30 N TCR” 26:04.925 minuta, 2. Milovan Vesnić (Srbija) „kupra TCR” +11.987 sekundi, 3. Matej Konopka (Slovačka) „hjundaji i30 N TCR” +12.698…

GENERALNI PLASMAN

1. Dušan Borković (Srbija) „hjundaji i30 N TCR” 50 bodova, 2. Milovan Vesnić (Srbija) „kupra TCR” 36, 3. Matej Konopka (Slovačka) „hjundaji i30 N TCR” 30, 4. Boldiš Bence (Mađarska) „kupra TCR” 22, 5. Jakim Galaš (Češka) „golf GTI” 22, 6. Igor Stefanovski (S. Makedonija) „hjundaji i30 N TCR” 16, 7. Mihal Makeš (Češka) „kupra TCR” 10, 8. Dušan Kuržil junior (Češka) „hjundaji i30 N TCR” 8, 9. Karol Vitke (Nemačka) „kupra TCR” 4, 10. Nemanja Milovanović (Srbija) „kupra TCR” 2, 11. Žarko Knego (Hrvatska) „kupra TCR” 1 bod.

Tagovi: , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *