MENI

Dušan Borković i Igor Marković bez premca na 52....

Porsche99Xelectric_Jani_Lotterer_Zurlinden_Lindesay_Wiggers

Novi život starog partnerstva…

Igor Marković i Dušan Borković uoči proglašenje 52. Srbija relija

1. 10. 2019. Comments (0) Views: 358 Autosport, Reli

Od strepnje do pobedničkog šampanjca

Pripreme za naše najstarije ujedno i najtradicionalnije takmičenje auto sporta, 52. Srbija reli, bile su obimne, dugotrajne i temeljne, a kada se proneo glas da će boje domaćih snaga braniti dvojac Dušan Borković – Igor Marković, počela je da tinja nada, da bi smo posle 27 dugih godina dočekali da pehar za prvo mesto u generalnom plasmanu podigne naša posada. Kako se start približavao, nada se rasplamsavala, ali je i strepnja pratila, da ne kažem gasila…No, posle dva duga dana i 14 brzinskih ispita na obroncima Goča i Kopanika, Borković i Marković su otvorili pobednički šampanjac u Vrnjačkoj banji na ciljnoj rampi i svojski sa ljubiteljima reli sporta proslavili pobedu.

52. Srbija reli Borković-Marković foto T. Cvijović

52. Srbija reli Borković-Marković foto T. Cvijović

Dva dana kasnije Srbijom se još šire glasovi, video klipovi i svi drugi načini da se prenese vest o uspehu domaće posade. U duhu našeg naroda je da se događaji poput navedenog dižu nebu pod oblake, sa puno euforije, hvalisanja i naravno radovanja. Na kraju krajeva, zašto i da ne? Dugo se čekalo, shodno tome i količina slavlja je proporcionalna i poželjna, jer ako ništa drugo, posluži će da na tren „mali“ čovek u velikom trenutku smetne s uma stvarnost.

Mi ne bi smo bili to što jesmo i gde smo, da nema i kontra bande, koja je vazda spremna da umanji značaj uspeha, uz pregršt činjenica, koje su po pravilu samo njima jasne. Nečemo ih nabrajati, da ne bi smo koju“bitnu“ preskočili, a to nam ne bi oprostili, već je svrsishodnije ne pridavati im značaj, više će ih ražestiti!

U centru pažnje su prvi i drugi vozač. Prvi vrti „đevrek“ kako se žargonski naziva volan, a drugi čita radar. Prvi bespogovorno sluša, a drugi nema pravo na grešku. Po završenom brizncu prvi dolazi do daha, a drugi iskače iz auta i proverava pritiske i temeperaturu pneumatika, ulja, rashladne tečnosti, izduvne grane i sve to prenosi ekipi u boksu, posla na pretek, a onda i dolazi do daha. Prvi je veliko dete željno nadematnja, drugi je anker da bi stvari bile pod kontrolom. Između dva brzinca, dok voze etapu valjalo je ispoštovati mlado i staro koji su pored džade izašli da pozdrave domaće uzdanice. Tu su i nezbižni foto zapisi mahom telefonom, a valja poštovati satnicu. Onda drugi komanduje prvom, da je vreme da krenu i tako dva dana 14 puta pun gas i lagano…

52. Srbija reli Dušan Borković uoči proglašennja

52. Srbija reli Dušan Borković uoči proglašennja

Radost, sreća i zadovoljstvo jasno su se očitavali na licima Dušana Borkovića i Igora Markovića ispred ciljne rampe na Gradskom trgu u Vrnjačkoj banji. Veliki broj kolega tiskao se da prvi „uzmu“ izjavu kako bi je poslali uredništvu, a ovi u etar da se širom Srbije i šire prenese slika i glas o uspehu.

Borković je slovio da mu se sve svidelo, naročito kada je uspeo koliko toliko da se udobno smesti, kako bi što lakše ovladao trkačkom spravom. Nagalašavo je da već deceniju nije bio u reli automobilu, i da su mu fah kružne trke, ali nije propuštao da naglasi da će ozbiljno razmisliti da naredne godine vozi na nekoliko značajnijih takmičenja na Starom kontinetu.

52. Srbija reli Igor Marković uoči proglašenja

52. Srbija reli Igor Marković uoči proglašenja

Marković je pak sa radošću prenosio utiske tokom dva dana, ali sa jedva primentom setom u očima, jer i njega nije bilo 16 godina na mesti drugog vozača. Rado je podelio sa novinarima da je uživao sa Dušanom čitavog vikenda, i razvejao sumnju kako je dugajlija iz Pančeva svojeglav i da neće da sluša, naprotiv, vrlo je sardljiv, ali da je i dalje jedno veliko dete, koje kad ispuni sve što se od njega traži, valja pustiti da se malo…

Borković – Marković su već posle prvog dana praktično završili posao jer su imali bogatu prednost u odnosu na drugopalsiranu posadu, ali ih to nije sputalo da i drugog dana voze kao da im svaki delić sekunde nedostaje za trijumf. Svi koji su tokom 52. Srbija relija bili na brzisnkim ispitima moći će da potvrde i potkrepe video klipovima (pune su društvene mreže) izrečeno.

52. Srbija reli posada iz Švedske

52. Srbija reli posada iz Švedske

Veliku ulogu, da bi ljubitelji kraljevseke discipline auto sporta u potpunsti uživali na brzincima, odradile su gostujuće posade iz Mađarske, Bugarske, Turske i daleke Švedske, ali domaći majstori volana.

O ljudima iz „senke“ koji su dirigovali samim takmičenjem nekom drugom zgodom, ali simptomačino je bilo u subotu ujutru u 6.30 ispred boksa videti vremešne starine „posadu“ Vuković – Terzić kako su došli da se jave po rasporedu!!!

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *