MENI

Taktično i srčano tokom kvalifikacija na Le Manu

Filip Jenić osmi na Rotaks Maks čelendžu u konkurenciji...

Le Man Davor Štefanek, roditelji i kartingaši

23. 08. 2019. Comments (0) Views: 657 Karting

Filip Jenić u A finalu na Le Manu

Posle četiri dana Rotak Maks internacionalnog čelendža koji se održava na karting stazi Alan Prost u okviru Le Man kompleksa Filip Jenić je izborio učešće u A finalu klase junior u konkurenciji 84 takmičara sa svih meridijana. Počev od utorka takmičari klasa junior i senior ukupno su odradili devet slobodnih treninga, jedne kvalifikacije, na osnovu kojih su raspoređeni u šest grupa, da bi u četvrtak i petak vozili pet trka, kako bi se razvrstali za A, B i C finala. Jenić je posle pet trka završio na 21. mestu. Najbolji je Mike van Vugt sa svih pet pobeda.

Le Man Filip Jenić 213 IV hit petak 23. avgust 2

Le Man Filip Jenić 213 IV hit petak 23. avgust 2

Subota je rezervisna za finale trke u svim kategorijama počev od mikro, preko mini, junior, senior DD2 i DD2 master kategorije. Srbija će u prve četiri klase imati finaliste, sa akcentom da će u u svim grupama biti pred finalne trke, iz kojih će se na osnovu plasmana određivati poredak na startu za finalne okršaje.

Le Man Andrej Petrović 212 warm up petak 23. avgust 1

Le Man Andrej Petrović 212 warm up petak 23. avgust 1

Andrej Petrović je takođe učesnik Rotaks junior klase i posle pet trka našao se na 67. mestu. Valja naglasiti da je mlađani Petrović imao ozbiljne pehove, tačnije probleme sa kartingom, ali ga nisu ni štedeli tokom duela na stazi, gde je tokom treće trke vožene u četvrtak u finalnom krugu dobro prošao, kada ga je pokupio konkurent, ali na nesreću nije i takmičarska sprava. Stalne dorade košatale su živaca, ali i novaca. Jedino je sigurno kada je karting nazovi funkcionisao Petrović je bio na visni zadatka, što se dalo videti po rekacijama publike, ali i poznavaoca problematike.

Le Man Nikola Tošić 413 IV hit petak 23. avgust

Le Man Nikola Tošić 413 IV hit petak 23. avgust

Nikola Tošić je ušao u B finale kategorije Rotaks junior, što je svakako vredno hvale. Mudro taktički, sa stalnim podešavanjem kartinga popularni Džoni je gradio pozicije i završio na 59. mestu. Trkati se tokom dva dana sa 30 takmca iskustva je više nego vredno, a još vrednije je čini se što je poslušao oca Aleksandra da obrati pažnju na duele, jer svaki ume mnogo da košta kaznenih sekundi, a svi se tako reći voze u par gore dole navedenih. Najčešće se po desetak „spakuje“ u razliku od nekoliko desetih delova sekunde. Aleksa Lazarac je pokazala da je borac bez mane i straha i da vozim svim srcem. Nesebičnu pomoće je dobila od Marijana Ganžulića Gansa, koji vredno šrafio i podešavao karting tokom prethodna četiri dana, ali nije manjakao i sa savetima. Posle svega nije mogla više od 87. mesta od 91 učesnika.

Le Man Aleksa Lazarac i Marijan Ganžulić Gans petak 23. avgust

Le Man Aleksa Lazarac i Marijan Ganžulić Gans petak 23. avgust

Nemanja Neca Jovanović vozio je Rotaks mini klasu i završio na 28. mestu od ukupno 32 takmičara. Neca se trudio na stazi, otac Bane u boksu je dao sve od sebe, tako da je samo učešće i iskustvo koje će poneti mnogo vrednije od plasmana. No, u subotu ima još dva okršaja, i nikada se ne zna…

Le Man Nemanja Jovanović 109 warm up petak 23. avgust 1

Le Man Nemanja Jovanović 109 warm up petak 23. avgust 1

Luka Malbaša se isticao u kategoriji Rotaks mikro i slobodno se može reći da je demonstrirao uporenost i srčanost i pored izbacivanja sa staze, vozi je do kraja požrvtvovano i pun gas. I prilog tvrdnji govore vremana sa trke, koja su po krugu lošija u odnosnu na pobednika red veličine tri do četiri deseta dela sekunde. Pod zastavom Belgije, ali naše gore list vozi je u mikro klasi Mateja Radenković i završio na sedmom mestu.

Le Man Luka Malbaša 9 warm up petak 23. avgust 1

Le Man Luka Malbaša 9 warm up petak 23. avgust 1

RIGOROZNE KONTROLE KOŠTAJU PLASMANA

Da bi se izbeglo mnogo toga što krasi karting trke organizatora skupa je pribegao rigoroznoj kaznenoj politici. Drugim rečima, pozicija ostvarena na stazi nije sigurna dok se ne prođe kontrola u boksu.Mnogo toga se gleda, ali je bamper (prednji branik) nekako prvi na udaru. I baš tako ako je bilo udaranja isti je oštećen ili spao, odmah nekoliko kaznenih sekundi. Ide se dotle da svi delovi ako nisu u meri, odnosno ako su oštećeni tokom dulea na stazi povlače kaznenene sekunde. Gleda se čak, da li je i sedište pravilno pričvršćeno, a da ne pričamo o gumama i gorivu. Naravoučenije, trke nisu za nasilnike, već za fine decu!

Le Man karting reprezentacija Srbije na svečanom defileu

Le Man karting reprezentacija Srbije na svečanom defileu

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *