MENI

Još jedna pol pozicija za Vesnića

Đunisijević slavio u Brzeću

25. 08. 2013. Comments (0) Views: 562 Autosport, FIA CEZ, Kružne trke

Vesnić šampion CEZ u klasi D 4 do 2000

Osmi takmičarski vikend šampionata Centralnoevropske zone (CEZ), koji je održan na Slovakijaringu u Slovačkoj, koji podrazumeva dve odvojene trke, ostaće dugo u sećanju Mikici Vesniću novom šampionu u klasi D 4 do 2000 kubika. Srbija je po prvi put dobila šampiona jedne evropske serije na kružnim stazama, koja okuplja vozače iz Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U konkurenciji koja je ove godine brojala više od 30 automobilista najbrži je naš as Milovan Mikica Vesnić.

1

Subotnji kvalifikacioni trening i prvo mesto na trci bili su samo uvertira za nedeljni okršaj. I pored činjenice da je nedeljni kvalifikacioni trening zbog izletanja jednog takmičara bio prekinut devet minuta pre isteka predviđenog vremena, u nastavku priče Vesnić nije imao više potrebe da izlazi, jer je već tada imao dve sekunde prednosti u odnosu na glavne konkurente.

3

– Nije imalo potrebe da se ponovo vraćam na stazu zbog preostalih devet minuta i samo habam auto. Vreme koje sam ostvario do prekida je više nego dobro, mada znam da sam mogao još brže, ali uslovi na stazi mi to nisu dozvoljavali. Negde na polovini treninga imao sam do poslednje krivine idealno prazan prostor i taman kada sam pomislio da ću ići brže nego na subotnjim kvalifikacijama, naleto sam na gužvu i toliko o tome – rekao je Vesnić.

Vesnić je sa starta odlično krenuo i vrlo brzo stvorio pristojnu prednost u odnosu na drugoplasiranog Mareka Freda. Već posle tri kruga usledilo je prvo obilaženje takmičara u slabijim automobilima. Zbog nepažnje i menjanja putanje takmičara u fijatu punto tokom četvrtog kruga Vesnić je morao da koči i praktično izleti staze, što je Marek iskoristio i prestigao našeg asa. Vesnić je nastavio kao da se ništa dogodilo i već posle dva kruga uspeo je da se vrati na vodeću poziciju. Već u sledećem krug Mareku se zapalio automobil, zbog čega je na stazu izašlo vozilo sigurnosti.

2

Nekoliko trenutaka pre toga u poslednjoj krivini pre cilja došlo je do manjeg incidenta zbog čega su bile istaknute žute zastave, a vozači u pomenutim puntićima još jednom su se isprečili ispred Vesnića, koji je dolazio velikom brzinom i ne primetivši iste prestigao ih je i nastavio. Nažalost to nije dozvoljeno i Vesnić je posle trke dobio penalizaciju od 40 sekundi. Umesto da pobedi, Vesnić je trku završio na četvrtom mestu.

Pobednik trke nakon sudijske odluke je Mađar Gaspar Čaba ispred Čeha Petra Madelika (Lotus) i Mađara Benedeka Majora (Lotus). Novih 12 bodova na kontu srpskog automobiliste, trkački vikend pre kraja serije, obezbedilo mu je titulu šampiona Centralne Evrope. Vesnić sada ima 174.5 boda, Mandelik 108, a Čaba 98.5. Vesnić se može pohvaliti i najbrže izvezenim krugom i to u toku druge trke, 2:14.515 minuta.

– Uzbudljiva nedelja, od samih kvalifikacija pa sve do kraja trke. Ponovo nisam imao mogućnost da na novim pneumaticima napravim vreme ali i to je bilo dovoljno za pol poziciju. Trka je krenula dosta uzbudljivo. Divizija je stvarno ogromna, ali je velika greška organizatora koji su zajedno sa nama pustili veoma spori slovenački punto kup pa sam neke uspeo na stazi dugoj šest kilometara da preteknem i po tri puta za deset krugova. Prvi incident se dogodio u četvrtom krugu, stigao sam prvu grupu koja me nije videla i bio sam izbačen sa staze. To je iskoristio moj konkurent Marek koji me je pretekao napravio malu prednost pa sam morao da dam sve od sebe da ga stignem. Onda je nastao haos na stazi, dosta udaranja, izletanja, gužve. U žaru borbe napravio sam grešku, nisam video istaknutu žutu zastavu i dobio sam kaznu od 40 sekundi. Toga nisam bio svestan sve dok nismo primili pehare. Umesto zasluženog prvog mesta završio sam na poziciji broj četiri, ali sve u svemu bitno je da je još jedan uspešan vikend iza nas. Najvažnije je da sam osvojio šampionsku titulu trku pre kraja sezone – poručio je sa Slovakijaringa Vesnić.

Komentari su zatvoreni.