MENI

Najbrži Srbin na pripremama za finalne trke ETCC šampionata

Milovanović na Čokotinom brdu za publiku

28. 08. 2013. Comments (0) Views: 626 Autosport, FIA CEZ, Kružne trke

Vesnić gospodar brzine Centralne Evrope

Kada je proletos na konferenciji za novinare Milovan Vesnić obnarodovao da kreće u pohod na Evropu sa jasnom namerom da se na kraju sezone vrati sa titulom šampiona u klasi D 4 do 2000 kubika, mnogi su verovali u uspeh višestrukog šampiona Srbije na kružnim stazama, ali je bilo i onih koji su mislili da je u pitanju previliki zalogaj ili da šampionat Centralnoevropske zone i nije neki izazov.

mikica10

Od deset takmičarskih vikenda u kalendaru, zbirno je valjalo odraditi 20 trka, kako bi se došlo do titule. Vesnić je još na početku izajavio da ako sve bude kako treba neće imati potrebe da učestvuje na svim trkama, iz jednog praktičnog razloga, a to su finansije. Epilog svega je titula šampiona trku pre kraja sa odličnim rezultatima. Od osam kavlifikacionih treninga ostvario je isto toliko najboljih vremena, odnosno pol pozicija, što mu je omogućilo da sa odlično pripremljenom opel vektrom STV sedam puta bude prvi. Jedino je u Slovačkoj na Slovakijaringu na drugoj trci u nedelju zbog preticanja pod žutom zastvom zaradio penalizaciju od 40 sekundi i praktično odlukom sportske komisije završio kao četvrti, mada je na stazi slavio.

Mikica

Zanimljivo je naglasiti da su u kalendaru takmičenja bile i naše dve staze Zalužani kod Banjaluke u Republici Srpskoj i Nacionalna vozačaka Akademija(NAVAK) kod Subotišta u Srbiji, ali su takmičenja na istim otkazana. To su inače jedine dve staze na kojima je Vesnić vozio, dok je na svim drugim bio novajlija. Čak i ta činjenica nije omela ASK Sport auto Vesnić na čelu sa Milunom Vesnićem da sa svim izazovima izađe na kraj na najbolji mogući način.

mikica1

Pored vrlo jasne dominacije u klasi D 4 do 2000 kubika u kojoj je vladala ozbiljna konkurencija, Vesnići su od strane direktnih protivnika na stazi, van iste stekli iskrene prijatelje i ne samo to. Profesionalni pristup takmičenju i džentlmensko ponašanje pre, za vreme i posle trka i te kako su ostavili pozitivan utisak kod svih sa kojima su imali kontakt, a bilo ih.

mikica5

U trenutku kada su nacionalni šampionati Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Italije i Poljske, zemalja mnogo bogatijih od naše došli u nezavidan položaj, čitaj izgubili na značaju i konkurenciji, svi su se listom okrenulu zajedničkoj priči Centralnoevropskoj zoni i naravno napravili bum. Dovoljno je bilo samo otiči na Slovakijaring minulog vikenda i videti šta se sve vozi i u kakvim uslovima. U trenutku kada u Srbiji do sada nije održana ni jedna trka na kružnim stazama, Slovakijaring bila je odlična prilika da svi takmičari bilo kog od Saveza sa uredno „izvađenim“ licencama poput đaka na ekskurziji otputuju u Slovačku i malo vide kako se to radi na pravi način, kako bi kasnije mogli da kude ili hvale. A, što je najvažnije da shvate na šta traće pare, koje inače i nemaju, u domaćim uslovima.

mikica4

Jedno je sigurno Milovana Vesnića posle ovog uspeha domaća pubilka neće više viđati na našim nazovim stazama. Novom šampionu Centralne Evrope po logici stvari slede novi, još veći izazovi. Šta će Vesnići voziti naredne sezone ostaje da se vidi, do proleća 2014. godine ima još dosta vremena.

Komentari su zatvoreni.