MENI

2. TESLA RELI SPORTSKO HUMANITARNA MANIFESTACIJA

Novi automobil za novu stazu

10. 07. 2013. Comments (0) Views: 610 Autosport, Reli

Električni Tesla automobil kuriozitet takmičenja

Drugi Tesla reli automobila na alternativni pogon pod okriljem Svetske automobilske federacije (FIA) održava se u Srbiji u periodu kada se obeležava godišnjica rođenja našeg velikana iz Smiljana. Pre tačno 157 godina rodio se jedan od najpoznatijih naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike, a kuriozitet takmičenju daće Tesla roudster električno vozilo koje će voziti Džems Morle iz Francuske.

Sportski deo relija započinje ceremonijalnim startom u četvrtak 11. jula u 19 časova u Nišu, na Trgu Kralja Milana, a cilj je u Beogradu, u subotu, 13. jula u 16 časova, ispred hotela Metropol Palas. Duž itinerera predviđene su deonice gde se takmičarima vrednuju tačnost (zadata brzina) i količina utrošenog goriva. Reli se vozi u regularnim uslovima saobraćaja, bez obustava, a svi učesnici moraju u potpunosti da poštuju saobraćajne propise.

Start prvog takmičarskog dana petak 12. jul za kategorije 7 i 8 zakazan je za 8:01 časova ispred hotela Tami u Nišu, odakle ih putna knjiga „vodi” do Svrljiga gde imaju prvi regulacioni test. Drugi odrađuju u Knjaževcu, a treći u Soko banji, sledi prelazak preko Rtnja i pravac Feliks Romulijana rimsko naselje iz 3. veka. Posle pauze relisti nastavljaju preko Brestovačke banje, Žagubice i Petrovca na Mlavi do Viminacijuma, još jedne carske palate. Finalni deo prvog dana vozi se od Smedereva preko Grocke do hotela Metropol gde je i cilj.

21teslaU subotu 13. jula na programu je drugi dan relija koji će se voziti na tri poznate lokacije: Avala, Košutnjak i Lisovići: Na brzinskim ispitima gde se održava Srbija reli, samo što učesnici Tesla relija brzinske ispite nazivaju regulacionim, jer je drugačiji princip merenja. Cilj relija je u 16 časova ispred hotela Metropol, a četiri sata kasnije i zvanično objavljivanje rezultata, posle čega će uslediti podela pehara i priznanja.

Komentari su zatvoreni.