MENI

Električni Tesla automobil kuriozitet takmičenja

Naisus vrvi od hibridnih mašina

10. 07. 2013. Comments (0) Views: 327 Autosport, FIA ETCC, Kružne trke

Novi automobil za novu stazu

Srpski i evropski automobilski šampion preuzeo automobil sa kojim će se takmičiti u završnici sezone ETCC (Evropskog Kupa turing automobila). Na novoj stazi Perguza na Siciliji Borković će nastupiti u ševroletu kruz LT S 2000, trećem automobilu u sezoni. Kako je svim konkurentima staza nepoznata, utoliko su im šanse za pobedom izjednačene. Dušanove kolege muči jedna druga nepoznanica, koliko će brzi Srbin biti brži u ševroletu u odnosu na vremena koja je imao u seat leonu.

BorkovicSevi

Još dva takmičarska vikenda, još četiri trke preostale su srpskom asu Dušanu Borkoviću do završetka debitantske sezone takmičenju najvišeg ranga pod patronatom FIA (Međunarodne automobilske federacije) u Evropi. Jedini srpski predstavnik već je ostvario sjajan rezultat postigavši istorijsku pobedu na trci u Austriji. Taj uspeh podgrejao je Borkovićeve ambicije i očekivanja navijača.

Borkovićev ševrolet biće prvi u ETCC takmičenju, a poznato je da ovo vozilo predstavlja stvar prestiža u trkačkom svetu i već godinama dominira u VTCC (Šampionatu sveta turing automobila). Od 2009. godine je za ETCC, BTCC,WTCC napravljeno svega 17 trkačkih vozila od kojih je jedan od sada u posedu srpskog i evropskog automobilskog sampiona.

BorkovicSevi1Dušan Borković je u Sloveniji prvi put video automobil koji će voziti u završnici sezone i koji je dopremljen iz Engleske. Malo vremena je preostalo do takmičenja na Siciliji, pa je logično zbog čega svi danonoćno rade na pripremi trkačkog automobila. Proteklih dana su širom Evrope pribavljani neophodni delovi, s obzirom na pometu činjenicu o veoma malom broju ovakvih vozila na „starom kontinentu“. U utorak je jedan deo tima radio u unutrašnjosti vozila – priprema i postavka sedišta, pozicioniranje volana, pedala,… Vrhunska ekipa angažovana je i za lepljenje specijalnih folija na automobil. Posao su sjajno obavili i Borkovićev Chevy i spolja izgleda divno.

Automobil još uvek nije upaljen ni vožen, s obzirom da zbog kratkih rokova nije bilo prilike. Tokom prethodne noći vozilo je upakovano i kamion je iz Slovenije krenuo put Sicilije, gde će zajedno sa ostatkom u četvrtak u večernjim satima. U petak u 15 časova prvi Srbin i prvi Balkanac u ševroletu na ETCC takmičenjima će po prvi put upaliti i voziti kruz na prvom treningu pred trke u Perguzi.
U subotu su na programu treninzi i kvalifikacije, a dve trke će biti vožene u nedelju uz prenos na RTS 2 i Eurosport 1 kanalima.

Komentari su zatvoreni.