MENI
Bato u akciji

Gorski Car neprevaziđeni as volana

PONOVO NA ĐETINJU Detalj sa cilja pre tri sezone

Start ponovo u Užicu

DAVNO EVROPSKO ISKUSTVO Milovan Vesnić na trci reno klio V6 kupa

17. 02. 2013. Comments (0) Views: 446 Autosport, Brdske trke, Kružne trke

Bez Vesnića na domaćim stazama

Kriza u domaćem sportu najviše se osetila tamo gde je realno potrebno i najviše novca za učestvovanje te najjača klasa, E1-2000ccm, i pored šampionata otvorenog tipa zbog manjka takmičara u sezoni 2012 nije ni proglašena. Milovan Vesnić ovoga puta morao se zadovoljiti „samo“ titulom regionalnog prvaka gde istini za volju nije bilo ništa bolje stanje i pored silnih najava tokom predhodne zime. Tišina koja vlada pred ovu sezonu dovoljno je upozorenje. To je samo jedan od razloga zbog koga se Vesnić nakon deset godina vraća na evropsku automobilističku scenu.

    DAVNO EVROPSKO ISKUSTVO     Milovan Vesnić na trci reno klio V6 kupa– Što se tiče aktuelne sezone definitivno neću učestvovati u domaćem šampionatu. Razloga ima više, a glavni je stanje u sportu, dva Saveza i degradiran šampionat. Pod hitno se nešto mora uraditi, bilo da je reč o ujedinjenju, ukidanju klasa ili čak pojedinih disciplina. Dosta zemalja EU recima nema šampionate na kružnim stazama, pa koji je onda razlog da mi po svaku cenu moramo imati sve tri discipline od kojih pojedine više ne zaslužuju naziv šampionat. Sport se mora omasoviti i publika vratiti na staze. Rešenje je možda napraviti samo dve jake klase. Dok se tako nešto ne desi ja sigurno neću biti deo domaćeg šampionata.

Kao jedno od rešenja Vesnić vidi kroz regionalizaciju i stvaranje još jačeg KUP-a

– Priča regionalnog KUP-a započeta pre dve godine je dobra zamisao ali i tu ima dosta problema. Prošle godine smo bili svedoci da je konkretno Crna Gora totalno podbacila i organizaciono i takmičarski. To prestaje da bude stvar samo Saveza već se u rešavanje problema moraju uključiti i državne institucije koje bi podržale ceo projekat – izjavio je Vesnić.

Profesionalnost tima Vesnić dobro je poznata na našim prostorima. Takmičenja u Evropi zahtevaju i ozbiljne pripreme pa je stara Opel Vectra već u procesu prilagođenju FIA propisima, pre svega onih koji se tiču maksimalne dozvoljene težine.

– Automobil pripremam za kružni šampionat jer za ovu disciplinu imam najviše iskustva koje sam stekao i tokom četiri godine nastupa u Evropi u prestižnom Reno klio V6 kupu kada su mi konkurenti bili sadašnji nosioci velikog broja svetskih titula. Ipak, ovo će za mene biti jedna nova priča, ali očekujem dobre rezultate. Za nekih tri nedelje sazvaću konferenciju za novinare na kojoj ću predstaviti projekat – rekao je Milovan Vesnić.

P. Janković

Komentari su zatvoreni.