MENI
Opel-Zafira-e-

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije...

toyota chr 2

Do automobila na hibridni pogon već od 14.990 evra

Continental_COKOON_Tire_4

19. 06. 2020. Comments (0) Views: 1029 Bezbednost, Industrija

Da li ste čuli za COKOON Dip tehnologiju?

COKOON je ime za potpuno novu i revolucionarnu tehnologiju proizvodnje guma tehnikom lepljenja koja je ekološki prihvatljiva ali i poželjna. Od 2019. godine čak 250.000 guma za putničke automobile nalazi se u procesu proizvodnje ovom jedinstvenom tehnologijom. Continental, tehnološka kompanija i proizvođač guma iz premium kategorije, i Kordsa, globalni igrač u industriji guma i konstrukcija kao i kompozitnih tehnologija, zajedno rade na ovoj novoj eko-tehnologiji od 2017. godine.

Gume visokog kvaliteta moraju ispunjavati mnoge zahteve: performanse, izdržljivost, sigurnost i održivost. Zbog toga tekstilni slojevi zahtevaju snažno, ali ekološko lepljenje gume. Ova nova tehnologija omogućava aktiviranje vezivanja tekstilnih vlakna sa gumenim jedinjenima bez upotrebe rezorcinola i formaldehida u tekstilnoj smesi. Tekstilna vlakna široko se koriste za ojačanje u procesu proizvodnje guma, kao i u proizvodnji mehaničkih gumenih proizvoda poput creva i transportne trake.
Ekološka tehnologija lepljenja bez rezorcinola i formaldehida

Pre COKOON-a, hemikalije rezorcinola i formaldehida bili su nezamenljivi u vezivanju tekstilnih vlakana za ojačavanje sa okolnom gumenom matricom. Zamena rezorcinola i formaldehida ekološki prihvatljivijim alternativama je korisna, ne samo za održivi lanac snabdevanja, već i za proizvođače sajli za gume. Važno je napomenuti da zaposleni u pogonima za gume i krajnji potrošači nisu izloženi ovim supstancama jer se one hemijski promenje postupkom vulkanizacije. Pomoću COKOON Dip tehnologije, lepljenje tekstila na gumu sada je moguće bez ove dve supstance, a tehnologija ne zahteva nikakve promene u tehnološkoj opremi. Više informacija dostupno je na www.cokoon.com

Otvorena tehnologija inovacija

Od prve najave COKOON-a kao otvorene inovacije u martu 2019. godine, ova tehnologija privukla je veliku pažnju unutar industrije. Više od 40 kompanija, među kojima su proizvođači guma, konverteri i dobavljači tekstila, izrazilo je interesovanje za testiranje materijala i mogućnosti da se pridruže fondu licenciranja. Oko 20 njih već je dobilo uzorke. Takođe svi zainteresovani su pozvani da se pridruže grupi i dobiju besplatno licenciranje kako bi doprineli razvoju ove nove zelene tehnologije.

„Proces uzorkovanja bio je veliki uspeh i nadmašio je naša očekivanja. Povratne informacije koje smo dobili ohrabrile su nas da nastavimo sa integracijom COKOON-a u naše gume i da započnemo serijsku proizvodnju 2019. godine. Proširenje upotrebe COKOON tehnologije u našoj proizvodnji je veliki prioritet kompanije u narednim godinama“, kaže dr Andreas Top, potpredsednik razvoja materijala i procesa industrijalizacije materijala Continental Tires.

Devrim Ozaidin, direktor globalne tehnologije u Kordsi, podvlači osnovnu ideju: „Koristeći COKOON želimo da implementiramo ekološki prihvatljiv standard vezivanje tekstila i gume, za celu industriju. Stoga pozivamo sve zainteresovane da se pridruže skupu, dobiju besplatno licenciranje, doprinesu unapređenju ove nove otvorene tehnologije i uvedu COKOON u njihovu masovnu proizvodnju.“

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *