MENI

Vikend na Tari za zaborav

Na korak do šampionske titule

TRENUTAK POSLE ČUPANJA IZ UNIŠTENOG AUTA Jugo Miloša Spasojevića

20. 08. 2012. Comments (0) Views: 962 Autosport, Brdske trke, Ostalo

Lepote i opasnosti sporta brzina na četiri točka

Sve dok se na auto trkama u domaćim okvirima ali i izvan granica naše zemlje događaju tragedije, neće biti suvišno, naprotiv, već obaveza svih aktera, da neprestano ponavljaju poput mantre, da je to pre svega opasan sport i da ne trpi improvizacije.

NIJE STIGAO NI DA STARTUJE Jovan Aćimić

NIJE STIGAO NI DA STARTUJE
Jovan Aćimić

U suprotnom događaji sa tragičnim epilogom su neminovnost i u datoj situaciju domaći auto sport koji se ionako nalazi u vrlo nezavidnom položaju dodatno ukopavaju. Drugim rečima udaljavaju ih od posetilaca i naravno sponzora koji su izvor novca, a bez istog nema ni trka. Pored toga što je izuzetno opasan, važi za jedan od najskupljih sportova, i u zavisnosti koliko je novca u igri, takav je i nivo iste.

Međunarodna auto brdska trka Tara 2012 umesto da ostane upamćena kao takmičenje, posle kojeg bi se naredne godine na istoj stazi vozio šampionat Evrope, biće sinonim za stradanje gledalaca. Mnogo toga je obećavalo da će vikend na Tari biti u znaku sporta brzina na četiri točka uz učešće vrhunskih vozača iz okruženja, praćenih budnim okom posmatrača FIA.

Mladi Aćimić iz Crne Gore došao je sa izuzetno atraktivnom takmičarskom spravom Osela pa2, zatim Bugarin Zlatkov u audiju kvatro sa jedno 770 konjskih snaga, Mikica Vesnić u opel vektri, Zoran Kastartović u reno kliu, Mađar Duda u micubiši lanseru 8 evolucije, Željko Banićević u hondi, Dejan Bulatović u pežou 306 i tako zaključno sa rednim brojem 57, koliko ih je prošlo tehnički i verifikaciju. Vozači i sprave za respekt i uživanje, što je veliki broj gledalaca i prepoznao i kao običaju u velikom broju došao na nedeljnu trku, kako bi maksimalno uživao.

TRENUTAK POSLE ČUPANJA IZ UNIŠTENOG AUTA Jugo Miloša Spasojevića

TRENUTAK POSLE ČUPANJA IZ UNIŠTENOG AUTA
Jugo Miloša Spasojevića

U isto vreme veće tokom subotnjeg prvog kvalifikacionog treninga, koji bio prekinut zbog žestokog izletanja Miloša Spasojevića i udaranja u zaštitnu ogradu, dovoljan broj učesnika nije slutio da će do kraja sve na dobro izaći. Posle nekoliko sati pauze, trening je nastavljen, ali velikom broju takmičara nije bilo do jurnjave protiv štoperice, već su vozili da bi ispunili uslov kako bi mogli da startuju na nedeljnoj trci.

Čina svečanog otvaranja, prethodio je brifing na kojem direktor trke obavestio takmičare o osnovnim pojedinostima i jednoj promeni u startnoj listu. Posle toga u organizovanoj kolini od starta put cilja krenuli su Dagmar Šuster iz Slovenije posmatrač FIA broj dva, zatim Dušan Koblišek iz Slovačke, kao prvi posmatrač i za njima automobil saobraćajne policije sa upaljenim rotacionim svetlima, uključenim zvučnim signalima i jasno istaknutom crvenom zastavom, kojom se izričito obaveštavaju svi učesnici da je staza posle njihovog prolaska zatvorena. Drugim rečima, da je sve spremno za start prvog takmičarskog vozila. Ujedno oba posmatrača, kako i sama funkcija govori, usput finalno uočavaju sve eventualne nepravilnosti i zahtevaju na licu mesta da se otklone, jer u suprotnom start se odlaže do daljnjeg. Kako nije bilo primedbi i kada su se uredno radio vezom javili da su stigli do cilja i da starter može da pusti prvog takmičara, oglasio se sudija sa krivine 10.

OSTAO U DRUGOM PLANU Bugarin Zlatkov u audiju kvatro

OSTAO U DRUGOM PLANU
Bugarin Zlatkov u audiju kvatro

Te iste krivine na kojoj publika nije želela da sluša naloge redara i da se pomeri na bezbedne pozicije. Živadinu Todoroviću pomoćniku direktora zaduženom za bezbednost nije preostalo ništa drugo već da sa direktorom ode na lice mesta. Posle duže rasprave i ubeđivanja sa publikom uspeli su da ih sklone iza pozor trake, zbog čega je start trke kasnio pola sata. Išlo se dotle da su posmatrači obavešteni da trke neće biti, ako ne postupe po nalogu funkcionera zaduženog za bezbednost. Međutim, ni to nije bilo dovoljno, posle 23 uspešna prolaza od starta do cilja, Branimir Simić takmičar iz Bosne i Hercegovine u micubiši lanseru 8 evolucije, izgubio je kontrolu na automobilom i velikom brzinom uleteo u publiku. Epilog svega je tri poginula gledaoca i četiri sa ozbiljnim povredama.

SPASOJEVIĆ VEDROG DUHA

Miloš Spasojević koji u subotu na prvom zvaničnom treningu udario u zaštitnu ogradu pored puta i tom prilikom zaradio ozbiljne povrede obe noge, posle dugotrajne intervencije pripadnika hitne pomoći i vatrogasne službe, oslobođen je iz smrskanog auta i prebačen u bolnicu u Užice. Posle pružene pomoći i saniranja povreda prevezen je u Beograd, gde su hirurzi morali da amputiraju jedan deo noge kako bi mu spasili život.
Posle svega Spasojević se po rečima svojih drugova koji su učinili gotovo sve što su bili u stanju, počev od davanja krvi, preko organizovanja transporta za Urgentni centar, dobro oseća i ne napušta ga vedar duh na prijatno iznenađenje medicinskog osoblja. Prvi komentar kada se osvestio posle amputacije bio je „Kako samo auto ide, a”.

BORKOVIĆ VOZIO ZA SPASOJEVIĆA

U isto vreme kada se na Tari održavala međunarodna brdska trka Dušan Borković je vozio trku Švajcarskoj za šampionat Evrope. Kada je čuo šta se desilo Spasojeviću na treningu, poručio je preko društvene mreže da drugu trku vozio za kolegu Spasojevića, jer na prvoj već srušio rekord staze, ujedno mu poželevši brzi i uspešan oporavak.

Komentari su zatvoreni.