MENI

Isključivo hibridi

Pet decenija legendarnog modela Porsche 911

30. 08. 2013. Comments (0) Views: 2790 Industrija

Druženje sa Fićom

Na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije okupili su se učesnici manifestacija 2. Druženje sa Fićom. Pravo mesto za ovakvu manifestaciju. Fića je, sa jedne strane, pomogao motorizaciji Jugoslavije i Jugoslovena, približio more i planine, rođake i prijatelje. Sa druge, pomogao industrijskom razvoju čitave Jugoslavije, jer su se komponente za njega proizvodile u svim krajevima Jugoslavije.

IMG_5583

Krajem 60’ i početkom 70’ sa njegovim masovnim uključenjem u auto sport, Nacionalna klasa, počinju zlatne godine jugoslovenskog auto sporta, koje nažalost nisu trajale dugo.
Fića se po licenci italijanskog Fiata proizvodio u Kragujevcu od 1955. pa sve do 1985., za koje vreme proizvedeno skoro milion vozila, lep broj i u svetskim merilima.

IMG_5600

Prvobitna zapremina motora Fiata 600 bila je 633 ccm, da bi 1960. bila povećana na 767 ccm., Fiat 600 D, kod nas Zastava 750. Od 1980. pošinje se sa ugradnjom motora zapremine 843 ccm, Zastava 850.
Glavna karoserijska izmena izvršena je 1968. kada su kontra vrata, takozvana samoubilačka, zamenjena normalinim vratima.

Na početku proizvodnje prednji šmigavci su se nalazili gore na krilu, slično VW Bubi, da bi se kasnije spustili na donji deo krila. I farovi su u početku bili manji, kasnije zamenjeni većim. Tokom proizvodnje izgubio je ukrasne lajsne, koje su bile okrivljene za pojavu korozije na sajtnama.

IMG_5549

Posetioci manifestacije imali su prilike da pogledaju Fiat 500 C iz 1954., vlasništvo Branka Milera,
predhodnika Fiće, Fiata 600. Oko njega se i skupljalo najviše posetilaca. Najstariji Fića na skupu, jedini sa kontra vratima, bio je Fića iz 1964., vlasništvo Zorana Terzića. Automobil je u odličnom stanju, pa je i osvojio nagradu publike za najsimpatičnijeg Fiću.

IMG_5554

Na skupu je bio još jedan proizvod Crvene Zastave iz Kragujevca, Fiat 1300 iz 1965., vlasništvo Dragana Bojkovića. Bio je to početak proizvodnje ovog modela kada je od italijanskih delova vršeno njegovo sklapanje u Kragujevcu. Kasnije počinje usvajanje sve većeg broja delova u Jugoslaviji.
Na skupu je bilo oko četrdesetak Fića, uglavnom u dobrom stanju, ali je relativno mali broj u originalnom, bez nekih izmena.

Naravno, Fića, odnosno Fiat 600, od samog početka proizvodnje bio je predmet izmena prema željama i mogućnostima vlasnika, bilo u sopstvenoj režiji bilo kod specijalizovanih firmi. Najpoznatiji i najuspešniji kod sređivanja bio je čuveni Abart (Abarth), svojevremeno san mladih Jugoslovena. NJega su najčešće i vlasnici Fića kopirali u sopstvenoj režiji. I na ovom skupu bilo je nekoliko Fića urađenih u duhu Abarta.

Posetioci manifestacije su mogli i da kupe model Zastave 750, proizveden u Kini. Jedan stariji posetilac prodavao je delove za Fiću.

Komentari su zatvoreni.