MENI
Andrija Kostić Valelunga jun 2024

Vikend na Valelungi za zaborav

Slavodobitnici auto kros nadmetanja iz 2023

„Nagrada Bečeja 2024“ uvertira sezone

18. 06. 2024. Comments (0) Views: 242 Autosport

Premalo trkanja za previše para

Koncept formule 4 bilo da je u pitanju šampionat Italije, Španije ili bilo koje druge zemlje zamišljen je kao „gusto sito“ za mlade golobarde vozače da se probiju u velikoj konkurenciji, odnosno pokažu i dokažu talenat. U isto vreme učestvovanje u istom košta mnogo para, a ispostavlja se da se momci vrlo malo trkaju. U prilog tvrdnji govori treća trka šampionata Italije održana na stazi Valelunga nadomak prestonog grada.

Pola sata plus jedan krug je sasvim dovoljno vremena da se momci nadmeću, odnosno bore za što bolji plasman, najkonkretnije za pobednički podijum. Postoji mnogo faktora koji utiču ko će se popeti na postolje. U igri je više od 30 takmičara, a isto broji samo tri mesta – zlatno, srebrno i bronzano. Naravno, aktivnih 30 minuta + jedan krug je idealno, ali svako izetanje i bolid pored staze koji ostane uziskuje intervenciju redara i izlazak vozila sigurnosti (SC). U zavisnosti od broja učesnika u incidentu zavisi i potrebno vreme da se steknu uslovi, SC ode u boks, a momci nastave sa trkanjem.

Valelunga F4 jun 2024

Valelunga F4 jun 2024

Valelunga je tokom sve tri trke koliko previđa Pravilnik takmičenja više bila u znaku SC na stazi, nego duela, tačnije preticanja i borbi za podijum. Mnogi će reći da prvih jedno pet startnih redova standardno nema problema sa gužvom na stazi i incidentima, ali isto tako valja naglasiti da se 30 takmičara „spakovalo“ u jednu sekundu tokom kvalifikacija. Drugim rečima razlike se mere u desetim delovima sekunde. Naravno, u datoj situaciji do izražaja dolaze uigranost tima i vozača, pa ko se bolje snađe. Uslovi su praktično za sve isti, ili se barem tako kaže.

Deo bolida Andreja Petrovića Valelunga jun 2024

Deo bolida Andreja Petrovića Valelunga jun 2024

Valja naglasiti da su dva predstavnika Srbije Andrija Kostić i Andrej Petrović tek u trećoj trci uspeli da „vide“ finiš zastavu, odnosno da završe trku, jer su u prve dve ne svojom voljom učestvovali u raznim situacijama, koje su rezultirale da ranije završe trke.

I pored činjenice da je F4 ulaznica za F3 i tako do F1, pristojan broj ljubitelja sporta brzina na četiri točka, što na tribinama što ispred malih ekranima TV prijemnika, odnosno računara preko jutjub kanala prati istu, navija i pokušava da uživa. I kada se dogodi vikend poput navedenog, ćorak…

Tagovi: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *