MENI

MOL Serbia – besplatno savetovanje o pravilnoj upotrebi dečjih...

"Kad ide tura, ne ide gas"

„Kad ide tura, ne ide gas“

Dušan Borković i direktor agencije za bezbednost saobraćaja

22. 07. 2022. Comments (0) Views: 1202 Bezbednost

Alkohol i volan vode u katastrofu

Srpski automobilista Dušan Borković u društvu direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branka Stamatovića prisustvovao je Seminaru za unapređenje znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog nesavesnog upravljanja u saobraćaju. Za 11 godina koliko se seminari održavaju, čak 10500 vozača koji su ostali bez dozvole, slušalo je predavanja o bezbednosti u saobraćaju. Kao promoter sigurne vožnje, najbolji srpski automobilista, razgovarao je sa učesnicima seminara i posalo još jednom poruku o tome da ulice nisu trkačke staze i da se za volan ne seda posle konzumiranja ni najmanje količine alkohola. Statistički podaci pokazuju da je u periodu od 2012. do jula 2022. godine najviše oduzetih dozvola zbog vožnje u alkoholisanom stanju, a na drugom mestu zbog prekoračenja brzine.

– Svakodnevno sam svedok brze vožnje na ulicama, na žalost i prolaska kroz crveno svetlo, ali moram priznati da sam neprijatno iznenađen brojem vozača kojima je oduzeta dozvola zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Ovaj porok u negativnom smislu utiče na vid, sluh, smanjuje i sposobnost odlučivanja i sve to zajedno tokom vožnje vodi pravo u katastrofu. Podaci Agencije govore da je od ukupnog broja prekršaja vožnje pod uticajem alkohola, čak 37,8% njih u stanju teške ili veoma teške alkoholisanosti, a 5,8% u stanju potpune. Ovo je jako važna tema i želim da edukujemo mlade, koji najčešće učestvuju u ovakvim prekršajima, kako bi ih sprečili da i posle jedne čaše sednu za volan – rekao je Borković.

Iz podataka Agencije za bezbednost saobraćaja, zaključuje se da je tipični vozač kojem je oduzeta vozačka dozvola muškarac sa završenom srednjom školom na pragu četrdestih, koji često upravlja pod dejstvom alkohola, i u nešto manjoj meri značajno prekoračuje brzinu. Zanimljivo je da kada se posmatra polna struktura vozača, među onima koji su ostali bez dozvole je čak 98% muškaraca.

– Zakonom o bezbednosti saobraćaja, 2009. su uvedeni kazneni poeni. Vozač koji u roku od dve godine prikupi 18 kaznenih poena gubi vozačku dozvolu. Jedini način da je dobije ponovo jeste da prođe Seminar unapređenja znanja za nesavesne vozače koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja. Nakon predavanja izlazi se na ispit i tek tada se dozvola vraća – objasnio je Branko Stamatović.

Od preko 10000 vozača koji su odslušali seminar i položili ispit iz bezbednosti saobraćaja, do sada se manje od 1% njih po drugi put prijavilo Agenciji za pohađanje seminara jer im je ponovo oduzeta vozačka dozvola, a u 2022. godini se po prvi put jedan vozač prijavio i treći put. Među polaznicima seminara od 2012. godine našlo se i 17 doktora nauka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *