MENI
Toyota donacija

Mobilnost kao preduslov za efikasniji rad zdravstvenih službi

Opel-pollen-filters

Slobodno udahnite duboko zahvaljujući polenskim filterima u svakom novom...

Toyota RAV4 PHEV 01

14. 04. 2020. Comments (0) Views: 202 Industrija, Toyota

Od prvog u svetu do najboljeg u svetu

Kada je RAV4 prve generacije otkriven na Salonu automobila u Ženevi, marta 1994. godine, retko ko je mogao da pretpostavi da će ovaj novi, sveži koncept u automobilskoj industriji preokrenuti dotadašnji odnos na tržištu. Kao što je bio pionir nove vrste vozila, RAV4 je koristio i nove tehnologije, i tako stvorio potpuno novi segment tržišta kompaktnih, pokretljivih i praktičnih SUV vozila, koji su se idealno uklopili u moderan život.

RAV4 je bio začetnik, vesnik nove ere za automobile sa pogonom 4×4, a reakcije su bile izuzetno pozitivne. Od samog starta, to je bio model za ceo svet: prodaja je počela u Japanu, u maju 1994. godine, već sledećeg meseca usledila je u Evropi, Africi, Australiji i Latinskoj Americi. U Severnoj Americi prodaja je počela januara 1996.

Po prvim planovima, očekivala se mesečna prodaja od oko 4.500 vozila, ali kada je samo tokom prvog meseca stiglo 8.000 porudžbina, proizvodnja je duplirana. RAV4 je popločao put novom SUV segmentu koji od tada beleži nezaustavljiv rast: više od četvrt veka od svog rođenja, RAV4 bio je najprodavaniji SUV na svetu tokom 2018. i 2019. godine, da bi 2019. sveukupno bio čak četvrti najprodavaniji putnički automobil. Toyotina politika zasnovana na stalnom unapređenju, prilagođavanju novim ukusima, kao i zahtevima vozača, omogućila je da RAV4 i dalje postavlja standarde kvaliteta, performansi i praktičnosti.

Početak
Ideja koja je prethodila Toyoti RAV4 (Recreational Active Vehicle s pogonom na 4 točka) prvobitno je najavljena konceptom RAV-FOUR, predstavljenim 1989. godine na Salonu automobila u Tokiju, nagovestivši Toyotinu nameru da napravi kompaktni model sa pogonom na sve točkove. Iako je to bila samo dizajnerska studija, bez ijednog detalja koji zahteva razvoj određenog modela, publika je reagovala toplim prijemom. Projekat je dobio zeleno svetlo 1991, pa je otpočeo rad na razvoju.

Novi koncept, novi izazovi
Glavni inženjer projekta RAV4, Masakatsu Nonaka, otkrio je kako nije bilo lako ubediti sva Toyotina odeljenja da treba napraviti novi automobil za prodaju u tržišnom segmentu koji u to vreme nije ni postojao. Izraz “Sports Utility Vehicle” još nije bio ni skovan, i bilo je mnogo onih, čak i u Toyoti, koji nisu odmah prihvatili takav koncept kompaktnog modela 4×4. Zapravo, unutrašnji otpor je gotovo zaustavio projekat u jednom trenutku. Međutim, podrška je stigla iz odeljenja od koga se to nije očekivalo, dajući novi život tom projektu.

Prodajna odeljenja Toyote u Evropi i Japanu, osluškujući tržište, smatrali su da je ipak pravo vreme za takvu vrstu vozila. Zajedno su pogurali projekat, i pokazalo se da su bili u pravu: vrlo brzo po lansiranju, RAV4 je postao priznat kao trendseter.

Od običnog do svetskog automobila
Tržište kompaktnih SUV vozila, koje je razvila Toyota, brzo je doživelo ekspanziju. Toyota je prodala oko 53.000 vozila 1994, da bi najpre duplirala, a onda i tri puta povećala ukupnu prodaju tokom naredne dve godine. Prodaja je rasla sa svakom narednom generacijom, iako je konkurencija već izašla sa svojim modelima na tržište. Ukupna prodaja zabeležena 2019. godine bila je čak 17 puta veća od one koju je RAV4 imao prve godine.

rav4-1st-generation

rav4-1st-generation

Ovaj nezabeleženi uspeh postignut je zahvaljujući Toyotinom stalnom uanpređenju proizvoda. Sa svakom novom generacijom osluškivana su mišljenja vozača, da bi potom bila primenjena kako bi se prilagodila veličina, funkcionalnost, performanse i izgled vozila, u skladu sa izmenjenim tržišnim navikama i zahtevima.

Recimo, na trećoj generaciji rezervni točak je premešten s prethodne pozicije na zadnjim vratima, što je automobilu donelo prefinjeniji izgled. Isto tako, četvrta generacija dobila je unificirano međuosovinsko rastojanje za sva tržišta. Verzija s troja vrata prestala je da se proizvodi nešto ranije, tako da je RAV4 nastavio da živi isključivo kao vozilo s petora vrata, što je značilo da je prostraniji nego ikada pre.

Tehnička izvrsnost
Kako bi RAV4 zadržao napredne tehničke karakteristike, Toyota je uvodila nove platforme i razvijala inteligentna rešenja pogona na svim točkovima koji su omogućavali bolje upravljanje i efikasnije performanse kako na putu, tako i u off-road vožnji. Međutim, još za vreme prve generacije modela, Toyota je zaključila da pogon na svim točkovima nije nešto što je neophodno svim kupcima, pa je model dobio opcije s pogonom na dva ili četiri točka.

Što se tiče motora, izbor se bazirao u skladu sa zahtevima različitih tržišta, i obuhvatao je benzinske i dizel motore, sve do zapremine od 3,5 litra. Ipak, ključne su bile efikasnost i performanse, potrebne za automobil zamišljen kao gradski SUV, spreman da ispuni potrebe porodica, ili kao savršen partner za ljude koji vole aktivan životni stil.

Prvi hibrid
Prvi RAV4 Hybrid Toyota je predstavila 2016. godine, kao vozilo koje je zadržalo sve prednosti modela četvrte generacije, ali sa novim mogućnostima koje donosi pun hibridni elektro-pogon. Kao prvi pun hibrid u klasi na evropskom tržištu, RAV4 Hybrid je ojačao svoju poziciju kao vodeći po maloj potrošnji i emisiji gasova, sa svojom ravnomerno raspoređenom snagom – uključujući vrlo efikasni, električni sistem pogona na sve točkove.

RAV4 danas
Aktuelna, peta generacija modela RAV4, predstavljena je u Evropi 2019. godine – pre svega kao hibridno vozilo za tržišta Zapadne Evrope. To je bio prvi SUV koji je Toyota počela da izrađuje na modularnoj platformi GA-K, koja je, s niskim težištem i značajno povećanom krutošću karoserije, doprinela vrhunskom upravljanju, udobnosti u vožnji, većoj prostranosti u kabini, kao i najvećem prostoru za prtljag u klasi. Nova platforma omogućila je dizajnerima više slobode kako bi kreirali atraktivan dizajn vozila sa spuštenim krovom i nižim prednjim delom.

Hibridni sistem, opremljen novim benzinskim, hibridnim Dynamic Force motorom zapremine 2,5 litra, ima snagu od 218 KS u verziji s pogonom na prednje točkove i 222 KS u verziji pogona na sve točkove, uz ravnomernu isporuku snage i odziva i rekordnu efikasnost u klasi.

Inteligentni pogon RAV4 (Intelligent all-wheel drive system – AWD-i) sveobuhvatno je unapređen kako bi bi bio spreman za „vožnju na bilo kom putu”, sa snažnim karakteristikama u teškim situacijama, i uz bezbedno upravljanje na klizavim podlogama.

Sledeći korak – RAV4 Plug-in Hybrid
Zahvaljujući uspehu koji je RAV4 postigao kao pionir u primeni hibridnog pogona u SUV klasi, Toyota priprema nove prednosti koje će biti omogućene sa uvođenjem novog RAV4 Plug-in Hybrida u drugoj polovini 2020. To će biti perjanica u gami hibrida, i biće ne samo najsnažniji automobil, već ujedno “čistiji” i štedljiviji od bilo kog u klasi.

RAV4 Plug-in Hybrid će ponuditi kupcima najbolje od oba rešenja. To podrazumeva najnoviju Toyotinu hibridno-električnu tehnologiju, s više snage i boljom dinamikom u vožnji, istovremeno dajući mogućnost potpune električne vožnje u EV režimu, bez brige o dometu ili potrebi zaustavljanja radi dopunjavanja baterija.

Toyota je razvila novu litijum-jonsku bateriju visokog kapaciteta, dodajući poboljšani pretvarač napona, što će omogućiti dobijanje dodatne snage koju električna struja može da pruži kao značajno povećanje u odnosu na standardni RAV4 Hybrid. Benzinski motor s oznakom Hybrid Dynamic Force, zapremine 2,5 litra, nastao je na bazi agregata koji se koristi na standardnoj verziji RAV4 Hybrida, s unapređenjima koja su bila neophodna za primenu na plug-in sistemu.

S maksimalnom snagom od 306 KS (225 kW), ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h je oko šest sekundi*, a prema Toyotinim merenjima, WLTP podaci pokazuju da je emisija CO2 najniža u klasi.

RAV4 Plug-in Hybrid će takođe imati mogućnost većeg dometa u električnom EV režimu, bez potrošnje goriva i s nultom emisijom gasova. Vozač će moći neosetno da menja režim vožnje iz hibridnog u potpuno električni EV režim. To daje mogućnost da preveze više kilometara od bilo kog konkurentskog plug-in hibridnog SUV modela s elektro pogonom (uz jednako punjenje baterije i uslove vožnje), prelazeći značajno više od 50 kilometara, koliko je prosečna dnevna kilometraža u Evropi. Štaviše, brzine do 135 km/h mogu se lako dostići bez pomoći SUS motora, čak i pri punim ubrzanjima.

*Zavisno od konačnih rezultata zvanične homologacije.

ISTORIJA TOYOTE RAV4: PET GENERACIJA INOVACIJA I NAPRETKA

Prva generacija, 1994 – 2000.
RAV4 je debitovao 1994, kao prvi gradski SUV u svetu, stvarajući novi tržišni segment koji će uskoro postati vodeći. U svojoj originalnoj formi, to je bio skladni kompaktni model s troja vrata, dužine 3,69 m. Snagu je obezbeđivao benzinski motor zapremine 2,0 litra, snage 129 KS, postavljen poprečno, dok je transmisija obezbeđivala stalni pogon na sve točkove, ali bez diferencijala kakav se mogao videti kod uobičajenih SUV vozila. Neke druge inovacije takođe su postale standardna rešenja, kao što su laka samonoseća (monokok) karoserija, ili nezavisno zadnje oslanjanje. Skladne dimenzije i povišena pozicija sedenja učinile su RAV4 lakim za vožnju, dok su precizno upravljanje i komfor za putnike bili više nalik putničkom automobilu nego jednom AWD vozilu. Verzija s petora vrata (dužine 4,1 m) pojavila se 1996. godine, uz opciju pogona na dva (prednja) točka. Usledila je i verzija s troja vrata i mekim krovom, kao i još jedna neočekivana inovacija – ograničena serija EV modela sa električnom baterijom, koji se proizvodio od 1997. do 2000. godine.

Druga generacija, 2000 – 2006.
Druga generacija RAV4, koja se pojavila na prelazu između dva milenijuma, iskoristila je sve prednosti koje je Toyota stekla tokom perioda razvoja revolucionarnog modela. Konstruisana je nova platforma, u verzijama s troja i petora vrata, i obe nešto duže – redom za 5,5, odnosno 4 cm. Bila su ponuđena dva benzinska motora: jedan zapremine 1,8 litara, sa 123 KS, i drugi 2,0 sa 150 KS. AWD verzija sa stalnim pogonom na sva četiri točka dobila je prilagođeni centralni diferencijal, a kupci su, kao fabričku ugradnju, mogli da se odluče za opciju sa zadnjim Torsen diferencijalom. Dizel motor za RAV4 prvi put je ponuđen 2001. godine, u verziji D-4D, zapremine 2,0 litra, sa direktnim ubrizgavanjem i 116 KS.

rav4-3rd-generation

rav4-3rd-generation

Treća generacija, 2006 – 2012.
RAV4 je ponovo dobio novu platformu s dolaskom treće generacije, koja se na tržištu pojavila 2006. Proizvodnja karoserije s troja vrata je prekinuta, dok je verzija sa petora vrata postala značajno duža, odražavajući promene u skolonostima i zahtevima kupaca. Novi model bio je 19 cm duži, dok se verzija s dugim međuosovinskim razmakom proizvodila za prodaju u SAD i Rusiji. Proširena je ponuda motora, s benzincima zapremina 2,0, 2,4, 2,5 i 3,5 (V6) litra, uz novi 2,2 dizel. Ovaj model je upamćen i po novom Toyotinom sistemu pogona na sve točkove, s elektronski kontrolisanim kvačilom, koje je funkcionisalo automatski, zavisno od brzine vozila, položaja papučice gasa, ugla upravljača i G sile. Upravljanje je dodatno unapređeno, a prvi put su se pojavile asistencije za pomoć pri silasku na nizbrdici (Downhill Assist Control) i pomoć za kretanje na usponu (Hill-start Assist Control).

Četvrta generacija, 2013 – 2018.
Četvrta generacija RAV4, predstavljena 2013, označila je uvođenje istog međuosovinskog razmaka za sva tržišta, a karoserija je i ovom prilikom produžena, sada za 23,5 cm. Izbor motora uključio je benzinske 2,0 i 2,5 motore, kao 2,0 i 2,2 dizele. Predstavljena je još naprednija tehnologija AWD pogona s inteligentnim Dynamic Torque Control sistemom, s dve nove funkcije: kontrola prilikom vožnje u krivinama i sportski režim vožnje. RAV4 je 2016. doživeo vrlo značajan napredak uvođenjem prve potpuno hibridne električne verzije. Prvi Toyotin kompaktni SUV hibrid imao je maksimalnu snagu od 197 KS, pružajući ravnomerno ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 8,3 sekunde, dok je ponovo postao najštedljiviji u klasi s potrošnjom od 4,9 litra na 100 kilometara pređenog puta, s emisijom CO2 od samo 115 g/km.

Peta generacija, 2018. do danas
Peta generacija RAV4 je predstavljena 2018. i lansirana u Evropi početkom 2019. Bio je to prvi SUV izrađen na novoj Toyota New Global Architecture platformi, koja je omogućila značajne prednosti na polju upravljivosti, bezbednosti i dizajna. Kao potpuno kompletna gama hibridnih modela u Zapadnoj Evropi, osvojena je četvrta generacija hibridne tehnologije, uz primenu novog, 2,5-litarskog Dynamic Force hibridnog motora – jedinstvenog agregata dokazane snage, odziva i efikasnosti. Posledica svega toga jesu najbolji rezultati potrošnje i emisije u klasi. Tokom 2020. godine, uvođenjem modela RAV4 Plug-in Hybrid, peta generacija biće obogaćena daljim tehničkim inovacijama. To će biti najsnažniji RAV4 svih vremena, sa 306 KS i snažnim ubrzanjem, ali, istovremeno, s izuzetno malom emisijom CO2 i niskom potrošnjom goriva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *