MENI

SAJAM AUTOMOBILA DDOR BG CAR SHOW 05 10. SAJAM...

POTPUNO NOVI Kia Sportage

14. 03. 2016. Comments (0) Views: 613 Industrija, Kia

Nova Kia Optima

Vrhunski kvalitet materijala u kabini i najnovije tehnologije

KIA 1-1-Evolucija dizajna i najmodernije tehnologije za potpuno novu Optimu

-Poboljšan novi enterijer s kvalitetnijim materijalima
-Nova kabina pruža više prostora svakom putniku
-50% jača karoserija i niz novih sigurnosnih tehnologija
-Prijatnija vožnja s opcionim elektronski podesivim oslanjanjem
-U ponudi benzinski i dizel motori, ali i plug-in hybrid
-Smanjene emisije štetnih gasova uz napredni 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom
-Nove tehnologije uključuju i bežično punjenje mobilnog telefona i usluge povezivanja

Potpuno nova Kia Optima, sada u svojoj četvrtoj generaciji, nedavno je krenula s prodajom širom Evrope. Premijerno prikazana na zadnjem salonu automobila u Frankfurtu u novom ruhu može se pohvaliti modernijim eksterijerom, poboljšanim dizajnom enterijera s više prostora za svakog putnika, raznolikim novim tehnologijama i širokim izborom učinkovitih motornih pogona.

Novi model odlikuju poboljšano upravljanje i prijanjanje u odnosu na prethodnu generaciju, ali se pri tom zadržao sportski duh koji je pomogao Optimi da postane jedan od najprodavanijih Kia modela širom sveta.

Kia Optima igra sve važniju ulogu u gami modela namenjenih Evropi i brend približava sve većem broju novih kupaca. Od lansiranja modela treće generacije u 2011. godini, Optima je svojim prepoznatljivim izgledom, visokim kvalitetom enterijera i visokotehnološkim pomagalima kupcima u D-segmentu ponudila nešto sveže i drugačije.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, o Optimi je rekao: „Kada se Optima pojavila na globalnom tržištu 2010. godine, delovala je kao katalizator petogodišnje transformacije dizajna Kijinog asortimana. Kombinacija tehnologije, dizajna i prefinjenosti dodala je veću dubinu modelu i iz temelja promenila način na koji ljudi doživljavaju marku Kia.“

Cole je i dodao: „Potpuno nova Optima zadržava jedinstvenu ličnost svoje prethodnice, a poboljšanja u svim segmentima učiniće ovaj model još primamljivijim privatnim i flotnim kupcima širom Evrope. Optima vozačima nudi svežinu u segmentu koji je poznat kao jedan od najkonzervativnijih“.

Evolucija dizajna novu Optimu dovodi do samog vrha
Spoljni stajling potpuno nove Kia Optime je rezultat ravnoteže Kijinih globalnih dizajnerskih timova. Potpuno nova Optima održava sportski identitet koji je učinio tako popularnom, a istovremeno grabi krupnim koracima napred i privlači kupce koji su u potrazi za nečim drugačijim.

Stvorena pod budnim okom Petera Schreyera, predsednika i glavnog dizajnera u korporaciji Kia Motors, potpuno nova Optima svojim savremenim izgledom, oštrim linijama i naborima i s još izduženijom limuzinskom siluetom, privlači još više pogleda.

Nova Optima dizajnirana je da bude funkcionalna i sportskog duha i sada ima nešto duže, više i šire spoljne dimenzije. Njeno međuosovinsko rastojanje je duže za 10 mm i sada iznosi 2.805 mm, a puna dužina vozila narasla je 10 mm i njezina dužina sada iznosi 4.855 mm. Novi model je u odnosu na prethodnika i 25 mm širi (sada 1.860 mm) i 10 mm viši (1.465 mm). Te promene omogućuju prostraniju i udobniju kabinu s više prostora za glavu, ramena i noge na zadnjim sedištima i veći kapacitet prtljažnika. Iz dizajnerske perspektive, nove dimenzije dizajnerima su omogućile zavaljeniji i dinamičniji oblik.

Optima je spolja prepoznatljiva kao Kia, zahvaljujući karakterističnoj Kia rešetki u obliku tigrovog nosa i sada nešto višim i širim prednjim svetlima, zategnutim preko blatobrana. Branik se pod pravim uglom diže oko prednjih svetala za maglu, tako povećavajući volumen donjem delu ‘lica’ i ovaj model vizuelno čini stabilnijim i širim.

Profil Optime definišu staklene površine zakrivljenog A-stuba i izduženog C-stuba, dok se zadnja svetla protežu u liniji ramena prema prtljažniku. Linija ramena paralelan je produžetak prednjih svetala i stvara čistu, ravnu svetlost koja povezuje prednji i zadnji deo automobila. Duboko isklesani paneli vrata pretaču se u blago proširene bočne pragove što dodatno povećava vizuelnu težinu Optime.

LED zadnja svetla protežu se oko zadnjeg dela i ovom modelu daju novi svetlosni pečat. Atletski izgled automobila je pojačan povišenim poklopcem prtljažnika i ekspanzivnim zadnjim branikom, difuzorom sportskog izgleda i ovalnom izduvnom cevi.

Atraktivni novi dizajn čini ovaj model najaerodinamičnijom Optimom do sada, s kočionim otporom smanjenim sa 0,3 na 0,29 Cd. Potpuno nova Optima u Evropi će biti dostupna u devet boja, a nudiće i izbor 16-, 17- ili 18-inčnih aluminijumskih felni.

Raspon nove Kia Optime dodatno će se povećati karavanskom varijantom, inspirisanom konceptnim automobilom Kia SPORTSPACE, premijerno prikazanim na prošlogodišnjem salonu u Ženevi.

Prefinjen novi enterijer s modernijim dizajnom i poboljšanim kvalitetom
Nova Optima, nadahnuta Kijinim globalnom nizom modela, ima luksuzniju, vozački usmereniju unutrašnjost, uz pomagala i tehnologije karakteristične za automobile više klase. Nova kabina je izrađenu uz opsesivnu usmerenost na detalje i predstavlja najveći korak napred u odnosu na prethodni model.

Kijin dizajnerski tim je usmeren na moderan izgled i osećaj enterijera, s kabinom koja nudi čistiji, jedinstveniji dizajn u odnosu na prethodnu generaciju. Kontrolna ploča je horizontalnija i šira, a središnja konzola je sada šira, što stvara osećaj prostranosti prostora.

Kvalitet materijala kabine potpuno nove Optime je znatno poboljšan u odnosu na prethodni model, s daleko većim udelom materijala mekanih na dodir i tkanina i kožnih obloga prirodnih tonova. Ukusni metalni detalji i prefinjena zvučna izolacija pružaju ambijent u kabini kakvog nije bilo pre.

Kontrolna tabla je podeljena na ekranski i kontrolni deo što vozačima osigurava krajnju fokusiranost na put, a istovremenu i pristup svim potrebnim informacijama. Centralna konzola okrenuta je 8,5 stepeni prema vozaču, a gornji deo čini novi 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir s multimedijalnim sistemom i donji kontrolni deo koji sada ima manje tastera.

Konzola je sjajno crne boje s hromiranim oivičenjem uzduž instrument table i vizuelno deli ekran od kontrolnog dela. Unutrašnjost dolazi s jednobojnim ili dvobojnim kombinacijama. Kupcima su na izbor jednobojne (crne) ili dvobojne (tamno sive-svetlo sive ili crna-kanjon bež) presvlake od tkanine ili kožne u višem nivou opremi.

Više prostora za svakog putnika u prefinjenijoj novoj kabini
Veće spoljne i untrašnje dimenzije četvrte generacije Optime osiguravaju da je novi model najpraktičniji, najprostraniji i najudobniji dosad.

Rastom od 10 mm međuosovinskog rastojanja i redizajniranim sedištima, putnici pozadi sada mogu uživati u 25 mm većem prostoru za noge. Dobilo se i više prostora za ramena kod svih putnika (+20 mm u prednjem i +17 mm u zadnjem delu), dok je duži, veći krov pridonio povećanju prostora za glavu (+5 mm napred i +15 mm pozadi)

Preoblikovanjem prednjih i zadnjih sedišta dizajnerski tim zadužen za unutrašnjost je takođe posebnu pažnju stavio i na udobnost sedišta. Tvrđi okviri sedišta su smanjili nivo vibracija, dok je povećana izdržljivost sedišta i smanjena težina od 2,6 kg svakog sedišta, mekša pena na naslonima za glavu, potpora gornjeg dela leđa i podbedrena potpora omogućuju putnicima da se udobno smeste u sedišta. U prednjem delu, dublji bočni jastuci izrađeni su od gušće pene koja bolje podržava oblik tela.

Putnici na zadnjim sedištima sada takođe imaju grejana sedišta, a suncobrani na podizanje ugrađeni u obloge zadnjih vrata, omogućuju putnicima da smanje prodiranje jakog svetla kada požele malo odmoriti u udobnim sedištima optime.

Prtljažni prostor nove Optime je sa 505 narastao na 510 litara (VDA), a prostor ispod poda i širi otvori pojačavaju njenu praktičnost.

50% snažnija karoserija i nove aktivne sigurnosne tehnologije
Potpuno nova Optima ima jedinstveno konstruiranu karoseriju koja kombinira više materijala visoke čvrstoće nego ikada prije, što rezultira još višim sigurnosnim standardima u slučaju sudara. Pasivna sigurnost također je poboljšana, a novi model opremljen je i nizom najmodernijih aktivnih i autonomnih sigurnosnih značajki za koje su Kijini inženjeri dobili svih pet zvjezdica na Euro NCAP testiranjima sudara.

Karoserija potpuno nove Optime jača je nego ikada ranije zahvaljujući povećanom korištenju naprednog čelika visoke čvrstoće (AHSS). Čak 50% karoserije sada se sastoji od AHSS – što predstavlja porast od 150% u odnosu na prethodnu generaciju ovog automobila (20%) i za čak 450% je porastao postotak upotrebe strukturnog lepka. Rezultat toga je da se torziona krutost povećala za 50% u odnosu na Optimu prošle generacije. Karoserija je sada 8,6 kg lakša, a legure čelika veće čvrstoće primenjene su kako bi ojačale A i B stubove, bočne pragove, krov, pod, prednje blatobrane i zadnju pregradu čime se pojačala čvrstoća karoserije u svim strukturnim pravcima.

Pasivna sigurnost putnika je dodatno poboljšana ukupnim brojem vazduš jastuka, kojih je sada sedam. nova Optima dolazi sa bogatom standardnom opremom – vazdušni jastuk za vozača, za kolena vozača, za suvozača, dva prednja bočna jastuka i dve vazdušne zavese.

Kijin pomoćni sistem stabilnosti (VSM), koji je deo standardne opreme, pomaže da se osigura stabilnost kod kočenja i skretanja zahvaljujući sistemu stabilnosti (ESC) i električnom servo upravljaču.

Optima je dostupna sa širokim rasponom dodatnih aktivnih tehnologija koje pomažu izbeći opasnost. One uključuju:
• Advanced Smart Cruise Control (SCC) – radarski tempomat koji automatski podešava brzinu Optime kako bi se održala sigurna udaljenost od vozila ispred.
• Sistem autonomnog kočenja u nuždi (AEB)* koristi kameru i senzore ugrađene u vozilo kako bi detektovao potencijalni sudar s pešacima ili drugim vozilom i tako izbegao ili umanjio nesreću.
• Sistem zadržavanja vozila unutar vozne trake (LKAS) detektuje poziciju Optime u odnosu na linije vozne trake i automatski koriguje upravljač kada oseti da vozilo počne da prelazi preko linija bez prethodne indikacije.
• High Beam Assist sistem (HBA) automatski prilagođava duga i kratka svetla trenutnim uslovima na putu.
• Sistem upozorenja ograničenja brzine (SLIF) na instrumentn ploči prikazuje ograničenje brzine i ostala saobraćajna upozorenja koje zabeleži kamera smeštena u vetrobranskom staklu.
• Sistem detekcije mrtvog kuta (BSD) detektuje vozila u paralelnoj traci i upozorava na njihovo približavanje.
• Sistem upozoravanja kod uključivanja u saobraćaj (RCTA) upozorava na saobraćaj koji se odvija iza vas prilikom Vašeg uključivanja pri vožnji unazad.

AEB sistem nove Optime je jedinstven u svom segmentu u Evropi jer osim radara kratkog dometa, nudi i radar dugog dometa koji može prepoznati automobile i pešake koji su udaljeniji od Vašeg vozila i tako sprečiti sudar i pri višim brzinama od mnogih svojih konkurenata. „City“ radar kratkog dometa pomaže vozačima izbeći ili ublažiti posledice frontalnih sudara pri brzinama do 50 km/h, a „Urban“ radar dužeg dometa omogućuje Optimi otkriti i odgovoriti na prepreke pri brzinama između 30 km/h i 80 km/h, AEB sistem detekcije pešaka je dizajniran da zapazi pešake prilikom vožnje do 60 km/h i tako smanji rizik od sudara.

*Sistem autonomnog kočenja u nuždi (AEBS) je pomoć Vašoj vožnji i vozača ne oslobađa od odgovornosti za sigurno upravljanje vozilom u bilo kojem trenutku. Vozač i dalje mora prilagoditi svoju vožnju svojim vozačkim sposobnostima, lokalnim saobraćajnim pravilima i putnim i vremenskim uslovima. AEBS nije napravljen da autonomno upravlja vozilom. Za dodatne informacije, pogledajte priručnik za vozače.

Veća prefinjenost dobijena smanjenjem buke i vibracija
Sa željom da se osigura mirnije i opuštajuće okruženje nova Optima postala je profinjenija nego ikad pre, uz značajne napore razvojnih timova da se postigne smanjenje buke i vibracija.

Neke od najvažnijih inovacija kojima se smanjuju buka i vibracije uključuju poklopac podvozja i bolji semering vetrobranskog stakla, što smanjuje buku vetra za 2%, a pri tom pomažu aerodinamici vozila i, na kraju krajeva, nižoj potrošnji goriva. Povećana izolacija kontrolne ploče pomaže smanjivanju nivoa buke motora u kabini za oko 4% i dodatno je potpomognuto opštim poboljšanjima na akustičnoj profinjenosti većine motora u ponudi optime. Veći izolatori napred i pozadi takođe izoliraju buku s ceste, a smanjen je i nivo vibracija kroz pod i preko upravljača.

Nova karoserija uz povećanu primenu čeličnih legura visoke čvrstoće igra važnu ulogu u podizanju nivoa profinjenosti Optime. S tvrđim okvirom, karoserijom i motornim nosačima Optima uspešno smanjuje nivo vibracija kroz kabinu. 83% tvrđe aluminijumske felne dodatno smanjuju vibracije koje nastaju tokom vožnje lošim putevima. S druge strane, tvrđa karoserija i točkovi su omogućili Kijinim inženjerima da naprave suptilne promene u geometriji vešanja automobila kako bi se dodatno izolovali buka i vibracije s druma, bez kompromitovanja dinamičkih sposobnosti vozila.

Uglađenija vožnja, bolja upravljivost i opcioni elektronski podesivo oslanjanje
Poboljšane vozne sposobnosti i upravljivost su prioriteti Kijinih razvojnih timova, s naglaskom na udobnu vožnju i stabilnost kakvu kupci očekuju od limuzine D-segmenta, ali i istovremenim postizanjem nivoa upravljivosti, koje je karakteristično za sportska vozila. Uz svetliju, kruću šasiju, oslanjanje sada bolje izoluje vibracije i udarce na lošim drumskim površinama, dok niz nadogradnji na vešanju pomaže pri povećanju okretnosti i većoj udobnosti u vožnji.

Kijini inženjeri su pomaknuli nezavisno prednje i zadnje oslanjanje prema rubu vozila da omoguće mirniju vožnju na neravnim površinama. Prednje oslanjanje je nadograđeno sa dve na četiri čaure koje povećavaju bočnu krutost, a više robusnih ležajeva točkova dovršava dobijenu promenu prednjeg oslanjanja. Rezultat je poboljšanje reakcija na upravljačke inpute i veća trakcija u krivinama, a dodatno se smanjilo i vreme potrebno za ublažavanje oslanjanje na većim udarnim rupama na putu.
Potpuno nova Optima je dobila veće dvostruke ruke – kod prethodnice je oslanjanje bilo spojeno na šasiju jednostrukim linkovima sa svake strane – koje su postavljene na debljim čaurama. Dodatni napredak Optiminih voznih i upravljačkih karakteristike je postignut napornim radom inženjera koji su postigli veću stabilnost novog modela i poboljšanu apsorpciju neravnina. Ovim unapređenjima je doprineo i mali porast u međuosovinskom rastojanju.

Potpuno nova Optima je opremljena novim inovativnim električno pojačanim servo upravljačem (R-MDPS). Novi R-MDPS, koji je postavljen direktno na letvi upravljača, pruža bolje upravljanje i brže, linearnije odgovore na vozačeve inpute. Ova nadogradnja omogućuje novoj Optimi da bude jedan od najokretnijih automobila D-segmenta.

Kupci nove Optime mogu opciono izabrati elektronsko kontrolisano vešanje s unutrašnjim ventilima (ECS), koje je prilagođeno vožnji i upravljanju karakterističnim za evropske vozače. ECS koristi interne ventile za svaki od četiri amortizera i spojen je na senzor sile gravitacije sile u upravljačkoj jedinici (ECU) i dva senzora sile gravitacije ugrađena u prednje točkove. Korišćenjem ovih senzora ECS detektuje odziv upravljača i položaj papučice gasa i prati uslove na drumu, kako bi vešanje prilagodio čvršćoj, sportskijoj vožnji ili kako bi postigao veću udobnost – vozač može birati između ‘Sport’ i ‘Normal’ načina rada. Sistem pruža individualizovano amortizovanje svakog točka brže nego ikad ranije. ECS će biti dostupan na modelima sa 1,7-litarskim CRDi dizel motorom i 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (7DCT).

Korisne moderne tehnologije – Kia usluge povezivanja i bežično punjenje telefona
Nova Optima poseduje i brojne moderne tehnologije koje poboljšavaju upotrebljivost, udobnost i praktičnost. Nove tehnologije čine Optimu jednim od najinovativnijih automobila u D-segmentu.

Kijina najnovija audio-vizuelna navigacija (AVN) je doprinela modernijem izgledu središta armaturne table. Kupci mogu birati između 7,0 ili 8,0-inčnih ekrana osetljivih na dodir s multimedijalnim i satelitskim navigacionim sistemom, koji podržavaju i DAB digitalni radio, dostupan na nekim evropskim tržištima.

U srcu AVN navigacionog sistema su Kijine usluge povezivanja koje u Vašu kabinu donose celi niz vozački orijentisanih informacija. Nove usluge povezivanja, koje pokreće TomTom tehnologija, uključuju trenutne informacije o stanju u saobraćaju, lokacije kamera za merenje brzine, lokalno pretraživanje i vremensku prognozu. Pružajući korisne informacije trenutnog stanja Kijine usluge povezivanja poboljšavaju sigurnost, udobnost i uživanje na svakom Vašem putovanju. U Evropi će ovaj sistem biti besplatan za kupce Optime čak 7 godina nakon kupovine automobila.

Multimedijalni sistem na ekranu osetljivom na dodir dolazi u kompletu s audio sistemom sa šest zvučnika kao deo standardne opreme. Moćni 590 W Harman Kardon Premium audio sistem, koji ima 10 zvučnika, spoljno pojačalo i Clari-Fi MP3 tehnologiju obnavljanja muzičkih fajlova, takođe je dostupan kao opcija. Ovaj novi Harman Kardon sistem zaljubljenicima u muziku omogućava da kabinu svoje Optime pretvore u sopstvenu koncertnu dvoranu.

Nova Optima kao prva od svih automobila D-segmenta je dostupna je i s novim bežičnim punjačem mobitela i time još jednom uspešno odgovara na tehnološke zahteve kupaca ovog segmenta. Bežični punjač omogućuje korisnicima punjenje njihovih telefona bez kabla. „5W sistem prepoznavanja stranog objekta“ aktivira se kada se kompatibilan uređaj stavi na predviđenu ploču i upozorava vlasnika ako nesvesno ostavi svoj telefon na punjaču prilikom napuštanja vozila. Sistem na tabli sa instrumentima prikazuje stanje baterije telefona, a ima i sigurnosni sistem za sprečavanje pregrevanja. Potpuno nova Optima je dostupna i sa dva USB priključka, jednim u prednjem i drugim opcionim u zadnjem delu vozila, kako bi se svim putnicima omogućilo punjenje mobilnih uređaja za vreme vožnje.

Nova pomagala uključuju: 360-stepeni Around View Monitor s četiri kamere, koji pomaže vozaču manevrisati prilikom parkiranja tako da na ekranu osetljivom na dodir prikazuje položaj Optime iz ptičje perspektive; Smart Parking Assist sistem (SPAS) automatski parkira automobil u bočna i okomita parkirna mesta i pomaže vozačima izaći iz parkirnog mesta; Automatski podesiva prednja svetla osvetljavaju drum ispred Optime, prateći okretaje upravljača kako bi pružala veću vidljivost i sigurnost noću.

Širok izbor benzinskih i unapređenih dizel motora, ali i plug-in hibrida
U zavisnosti od tržišta nova Optima biće dostupna s nizom motora, koji pružaju željenu ravnotežu performansi i potrošnje goriva. Svi motori u ponudi ispunjavaju najnovije Euro 6 emisione standarde što rezultuje čistijim emisijama. Potpuno nova Optima je popularna i među privatnim i među flotnim kupcima, a model četvrte generacije nudi širok izbor dizel i benzinskih motora, koji mogu zadovoljiti različite potrebe kupaca.

Očekuje se da će unapređeni 1,7-litarski CRDi dizel motor biti najpopularniji među evropskim kupcima. Ovaj motor, ko ji je poznat iz prethodnog modela, dobio je i niz modifikacija koje su rezultovale većom snagom i obrtnim momentom, ali i nižim emisijama.

Unapređeni 1,7-litarski dizel motor sada proizvodi 141 KS (pre 136 KS) i ima 340 Nm obrtnog momenta (povećan sa 325 Nm) i nudi poboljšanje u odzivnosti motora, učinkovitosti i buci i vibracijama. Unapređeni motor ima puno niže emisije CO2, niže za 14% – sada 110 g/km (s manuelnim menjačem i Kijinom Stop/Go tehnologijom koja smanjuje potrošnju goriva).

Novo elektronsko upravljanje turbo punjača s varijabilnom geometrijom donosi efikasniji odaziv na dodavanje gasa i veći moment pri niskim obrtajima. Najveći obrtni moment sada se nudi u rasponu od 1.750-2.500 obr./min, nudeći napredak u odnosu na prethodnicu gde je taj raspon bio od 2.000 do 2.500 okr./min. Novi materijal prevlake klipa smanjuje trenje na cilindrima, a novi lančanik razvodnog lanca smanjuje buku motora, u skladu s dodatnom zvučnom izolacijom duž celog vozila.

Potpuno nova Optima je dostupna i s 2,0-litarskim CVVL motorom, koji ima kontinuirano varijabilnu tehnologiju otvaranja ventila koja mu omogućuje bolje iskorišćenje svojih 163 KS i bolje ubrzanje. Kia krajem leta širi gamu motora, jer tada stiže i plug-in hibridna električna Optima.

Smanjenje emisija zahvaljujući naprednom novom 7-stepenom DCT menjaču
Nova Optima dostupna je i s Kijinim novim 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (DCT), koji je nedavno lansiran u novom Sportagu i unapređenom cee’du i dostupan je isključivo uz najbolje prodavani 1,7-litarski CRDi dizel motor. Kijin novi DCT omogućuje bolje iskroišćenje turbo motora s većim obrtnim momentom i nudi sportskiji doživljaj vožnje.

Kijin novi DCT takođe je razvijen unutar korporacije i projektovan je tako da u manuelnom načinu rada nudi sportsku vožnju uz nisku potrošnju goriva, a u automatskom pruža udobnu i glatku vožnju.

Vozači koji odaberu novi DCT imaće koristi od brže promene brzina i manje potrošnje goriva. 1,7-litarski CRDi dizel motor uparen s novim DCT-om smanjuje emisije ugljičnog dioksida na 116 g/km, što je poboljšanje od čak 40 g/km u odnosu na prethodni model sa 6-stepenim menjačem. Ovo 25% poboljšanje CO2 ispusta garantuje najniže emisije u klasi za dizel s automatskim menjačem.

1,7-litarski CRDi motor je takođe dostupan i s manuelnim menjačem sa šest brzina, a 2,0-litarski CVVL motor se nudi sa 6-stepenim manuelnim ili automatskim menjačem.

Nova Kia Optima već u prodaji
Prodaja nove Kia Optime u našoj zemlji upravo je započela, a kao što smo već navikli Kia i za ovaj novi model nudi unikatnu Kia 7-godišnju garanciju (do pređenih 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara). Potpuno nova Optima se proizvodi u Kijinoj fabrici u Hwasungu (Južna Koreja).

NOVA KIA OPTIMA – TEHNIČKE SPECIFIKACIJE (EVROPA)

Karoserija i šasija
4 vrata, 5 sedišta, jedinstvena čelična konstrukcija karoserije. Na raspolaganju 4-cilindrični dizelski i benzinski motori s pogonom na prednje točkove preko manuelnog ili automatskog menjača.

Motori
2,0-litarski / 163 KS CVVL benzinski
Tip 4-cilindrični, u liniji,
Kapacitet 2,0-litarski, 1,999 cc
Prečnik i hod 81.0 x 97.0 mm
Odnos kompresije 10.3:1
Najveća snaga 163 KS (120 kW) pri 6.500 obr./min
Najveći obrtni moment 196 Nm pri 4.800 obr./min
Vntili 16 (four per cylinder)
Sistem dovoda goriva Stalno varijabilno otvaranje ventila (CVVL)
Emisioni razred Euro 6b

1,7-litarski / 141 KS CRDi dizelski
Tip DOHC, 4 cilindra u liniji, turbo punjač
Kapacitet 1,7-litara, 1,685 cc
Prečnik i hod 77.2 x 90.0 mm
Odnos kompresije 15.7:1
Najveća snaga 141 KS (104 kW) pri 4.000 obr./min
Najveći obrtni moment 340 Nm u rasponu od 1.750-2.500 obr./min
Ventili 16 (4 po cilindru)
Sistem dovoda goriva Direktno ubrizgavanjem putem Common raila
Emisioni razred Euro 6b

Transmisija 2.0 CVVL 1.7 CRDi
Manuelni 6-stepeni 6-stepeni
Automatski 6- stepeni 7DCT

Odnos brzina 2.0 CVVL 1.7 CRDi
MT AT MT AT
1 3.615 4.400 3.615 3.786
2 2.080 2.726 1.931 2.261
3 1.387 1.834 1.696 1.957
4 1.079 1.392 1.241 1.023
5 0.884 1.000 0.921 0.778
6 0.744 0.774 0.780 0.837
7 — — — 0.681
Unazad 3.000 3.440 3.731 5.074
Final Drive 1 4.533 3.383 3.765 3.158

Oslanjanje i amortizeri
Napred Potpuno nezavisno oslanjanje sa MacPherson spiralnim oprugama; gasni amortizeri i stabilizator protiv prevrtanja vozila
Pozadi Potpuno nezavisne dvostruke viljuške, spiralne opruge i gasni amortizeri, stabilizator protiv prevrtanja vozila

Upravljanje 2.0 CVVL 1.7 CRDi
Okretanje upravljača 2,78 2,6
Radijus okretanja 5,45 metara
Tip Električni servo volan
2.0 CVVL Električni motor postavljen na stubu (C-MDPS)
1.7 CRDi Električni motor postavljen na letvi (R-MDPS)

Kočnice
Napred 280~300 mm hlađeni diskovi
Pozadi 262 mm tvrdi diskovi

Točkovi i pneumatici
Standardno Aluminijumski 16-inčni, 215/60 R16
Opcija Aluminijumski 17-inčni, 215/55 R17
Aluminijumski 18-inčni, 235/45 R18
Rezervni točak Set za popravku pneumatika

Dimenzije (mm)
Spoljašnjost
Ukupna dužina 4.855 Ukupna širina* (bez retrovizora) 1.860
Ukupna visina 1.465 Međuos. rastojanje 2.805
Prepust 965 (napred) / 1.085 (nazad)
Udaljenost od podloge 135

Unutrašnjost
1. red 2. red
Prostor za glavu 1.020 970
Prostor za noge 1.155 905
Prostor za ramena 1.475 1.432
Prostor za bokove 1.423 1.422

Volumen
Rezervoar 70 litara
Prtljažnik (VDA) 510 litara

Masa (kg)
2.0 CVVL 1.7 CRDi
MT AT MT AT
Masa vozila bez vozača 1.455 1.470 1.515 1.530
Najveća dozv. masa 2.000 2.020 2.070 2.080
Masa kočenog priklj. 1.700 1.300 1.800 1.500
Masa nekočenog priklj. 750 650 750 750

Performanse
2.0 CVVL 1.7 CRDi
MT AT MT AT
Najveća brzina (km/h) 210 208 203 203
0-100 km/h (sek.) 9.4 10.5 10.0 11.0

Potrošnja (litara / 100 km) (sa 16-inčnim točkovima)

2.0 CVVL 1.7 CRDi
MT AT MT MT** AT
Kombinovana 7,4 7,5 4,6 4,2 4,4
Izvan naselja 5,9 5,7 4,1 3,7 4,1
U naselju 10,0 10,6 5,6 5,1 5,1
CO2 (g/km) 173 175 121 110 116
**u paketu Idle Stop/Go (sistem ISG, Start/stop)

Komentari su zatvoreni.