MENI
Pravljenje zaštitnog kaveza

Konstruktivno u bezbedniju predstojeću sezonu

Miloš Brkić ASU Smart

Od osam slaloma pola u organizaciji ASU Smart

43.-Srbija-reli-mala-pomoć-publike

7. 12. 2019. Comments (0) Views: 625 Autosport, Bezbednost

Od zaštitnog kaveza do registracije reli automobila

Ogroman broj konstruktivnih komentara i reakcija tokom dva dana posle sastanka u AMS Srbije koji je organizovao SAKS Srbije na temu zaštitni kavezi u takmičarskim automobilima, govori u prilog činjenici da su stekli svi uslovi da u domaćem sportu brzina na četiri točka u narednoj sezoni sve bude po propisima, odnosno zadatim homologacijama. Pored pomenute teme, dosta komentara je bilo na račun registracije reli automobila, koji tokom etapnog dela učestvuju u javnom saobraćaju, tako da je sve jasno.

Svi koji su komentarisali saglasni su u jednom da je auto sport opasan i skup i da nema mesta improvizacijama. Velika većina ne opravdava zatečeno stanje i smatra da pomanjakanje novca nije nikakvo opravdanje ili objašnjenje za nastalu situaciju. Moglo se pročitati da nije nikakva mudrost primenjivati pravila, koja davanih godina postoje, već je veća stvar pronaći pojedince koji će se strikno držati istih, tačnije da ne dozvole da trkalica prođe tehnički prijem. Lako je to reći, a valja i sprovesti u delo, a samo oni koji nikada nisu prisustvovali tehničkom i verifikaciji nije jasno o čemu pišem.

Ruku na srce baš zbog pomenute popustljivosti doveli smo se do situacije u kojoj se nalazimo, a ista nije ni malo zavidna. Svaka navika, a posebno loša kada se ukoreni, mnogo teže se iskorenjuje, nego što se da misliti. Bilo je i komentara da ko nema novca neka promeni sport, što sa jedne strane nije daleko od istine, ali kako to da doživi višegodišnji takmičar, koji je praktično počeo da preskače doručak da bi učestvovao na trci. Jaz valja premostiti, ali nikako na račun bezbednosti, tačnije strogog poštovanja pravila, a opet potrebno je nači način da i manje platežno sposobni nastave da se takmiče, tačnije da se pojave i neki novi klinci. Jedan od načina je generalni sponzor i novčane nagrade za prvu trojicu, ali pomenutog valja naći i objasniti mu šta je njegov interes u svemu tome…

Na kraju i početku svega a gde je tu publika, zbog koje se i „prave“ trke. Publika da bi prisustvovala takmičenjima mora da ima motiv, odnosno da ima šta da vidi. Pored duela na stazi kada su u pitanju kružne trke, ljubitelji vole da vide i atraktivne automobile i bespoštednu borbu rotiv štoperice na brdu i reliju, a u poslednje vreme se i nisu baš nagledali, čast pojedincima. Broj trkalica u direktnoj je srazmeri sa brojem posmatrača, a sve ostalo je takođe uzročno posledično.

No, aktuelno rukovodtsvo SAKS Srbije više je nego rešeno da učini maksimum napora da sve manjkavosti postanu stvar prošlosti i da zimsku pauzu iskoristi za što bolje pripreme, kako bi u novu sezonu ušli što spremniji i ispravniji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *