MENI
Moto savez Srbije zahvalnice za ogroman doprinos

Svečarski efikasno dodeljene medalje najboljim u auto moto karting...

43.-Srbija-reli-mala-pomoć-publike

Od zaštitnog kaveza do registracije reli automobila

Pravljenje zaštitnog kaveza

6. 12. 2019. Comments (1) Views: 1052 Autosport

Konstruktivno u bezbedniju predstojeću sezonu

Juče je u prostorijama AMS Srbije održan sastanak sa radnim nazivom sigurnosna oprema sa akcentom na zaštitnom kavezu u takmičarskom automobilu. Sastanku su pored Staniše Lazaraca predsednika SAKSS prisustvovali Petar Matović direktor tehničke komisije i mnogo sportskih funkcionera, organizatora i takmičara. U vrlo konstruktivnoj atmosferi pričalo se o prošlim sezonama, kako bi spremnije i bezbednije ušli u novu, koja je praktično startuje za par meseci.

Po rečima direktora tehničke komisije Petra Matovića, sastanak je upriličen na temu zaštitni kavez, pored toga pričalo se o kadicama kad im istekne homologacija, ali i o ulozi klubova u edukaciji takmičara i tom prilikom formirana je radna grupa koja će se baviti radom na terenu na pomenute teme. Nije velika tajna da je opšta ekonomska situacija i te kako uticala na stanje stvari u domaćem suvozemnoom tehničkom sportu kakav je automobilizam, tako da poznavaoce prilike ne čudi zašto je došlo do pada ulaganja u isti. Takmičari i pored pomanjkanja novca i dalje su želeli da se trkaju, što je sasvim legitimno, ali ne po cenu da se bezbednost dovede u pitanje. Nije zgoreg ponoviti da je u pitanju pre svega opasan i skup sport, tako da nema mesta improvizacijama.

zaštitni kavez

zaštitni kavez

Iz prošlosti valja izvući pouke i doneti jasan propise od kakvog materijala se mogu izrađivati zaštitni kavezi, odnosno ko ih sve može raditi, da bi ih takmičari ugradili u automobile. Obzirom da proces nije baš kratkotrajan i jeftin, zimska pauza je pravi trenutak da se zauzmu čvrsti i nepokolbeljivi stavovi, kako bezbedno ući u predstojeću sezonu. Više od tri sata trajanja sastanka, koji je protekao u redu i miru, pokazatelj je da su učesnici na dobrom putu. Na predlog da svi dođu u Beogradu na kontrolu se odustalo, već je odlučeno da se odredi radna grupa koja će ići po gradovima u Srbiji i proveravati kvalitet zaštitnih kaveza. Na taj način u par poseta će biti urađen celokupan posao, a takmičari i klubovi neće imati troškove dolaska u prestoni grad.

Takmičarski pojas u četiri tačke

Takmičarski pojas u četiri tačke

Kada su klubovi u pitanju, rečeno je da će isti imati obavezu da porade na eduakciji članova, kako bi se predupredile situacije koje su pratile prethodne sezone. Svi takmičari vrlo dobro znaju između sebe o kakvim je situacijama reč, ali baš zbog toga stekli su se svi uslovi da se napravi jedan kvalitativan korak u bolje sutra. Drugim rečima nije dovoljno samo potpisati pristupnicu, eventualno platiti članarinu i sve drugo se podrazumeva. Naprotiv, klubovi i pojedinci koji ga čine, jedan su deo slike SAKSS, koji treba da izgleda vrlo reprezentativno.

Trkačke kadice

Trkačke kadice


Takmičarske kadice bile su još jedna tema, konkretno šta raditi sa istim kada im istekne homologacija, tačnije koliko još vremenski mogu biti u upotrebi. Jedan deo dežurnih mračnjak može reći da je ništa novo i što nije već viđeno u pitanju, ali u narednim danima pri poseti prvom velikom gradu u unutrašnjosti, sumnje pomenutih mogu biti lako razvejane.

Tagovi: , ,

Odgovor na Konstruktivno u bezbedniju predstojeću sezonu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *