MENI
Detalj iz predstarta na stazi MK Gajić Globare 2014

Prelazni rok trese moto kros disciplinu

Aleksa Milosavljević MX 85

I posle transfera moto kros asovi ostaju u Čačku

Ekipa za Dakar 2020 Zakinski, Sagmajster, Milodanović i Đeneš

5. 12. 2019. Comments (0) Views: 1282 Dakar, Motociklizam

Kraljevstvo peska novi izazov za Gabora Sagmajstera

Treća dekada XXI veka kreće sa novog kontinenta u istoriji najvećeg, najtežeg i najpopularnijeg relija na svetu. Posle južnoameričke avanture A.S.O.(organizator Dakar Relija) je odlučio da promeni kontinent kada je u pitanju ovo takmičenje. Posle Afrike i Južne Amerike na red je došla Azija. Petog januara 2020. godine Dakar karavan startovaće sa Bliskog Istoka, i to iz najvećeg kraljestva u Islamskom svetu – iz Saudijske Arabije. Kroz nepregledno more peska boje Srbije braniće gorostas iz Subotice Gabor Sagmajster.

Kraljevi nafte su nedavno odlučili da svoje tradicionalno i zatvoreno društvo polako otvore za „ostatak“ sveta, da porade malo na razvijanju turizma, jer se era fosilnih goriva približava kraju, pa valja na vreme razmišljati o alternativi. Kada su se javili organizatori sa idejom da Dakar presele na najveći kontinent Saudijcima se pružila ogromna prilika za razvoj turizma, jer će skoro ceo jedan mesec njihova zemlja biti u centru svetske sportske javnosti.

Dakar 2020

Dakar 2020

Evropski takmičari su do juče ukrcavali svoja vozila u francuskoj luci Marselj, odakle za koji dan kreću na put za Džedu, drugi najveći grad u Saudijskom Kraljestvu. Naredni 42. Dakar reli, dakle kreće sa obale Crvenog mora petog dana 2020. godine. I ovoga puta najbrojnija kategorija će biti među dvotočkašima. Među 148 prijavljenih takmičara je i Legenda Dakara, naš Gabor Sagmajster, koji 13. put staje na startnu liniju ovog relija. Subotički motociklista ovog puta kreće sa najnovijom verzijom KTM replike od 450 kubika koji mu je obezbedila država Srbija. Što se Gabora tiče, ove godine kreće u Male Moto kategoriji, što znači bez podrške mehaničara. Sve eventualne popravke, redovne servise, zamene guma i muza moraće da odrađuje sam. Jeste da je bez zvanične ekipe, ali zajedno ide sa svojim starim prijateljem, Emanuelom Đenešom iz Rumunije, čiji su planovi da osvoji ovu kategoriju.

Nova sprava KTM replika od 450 kubika

Nova sprava KTM replika od 450 kubika

Za prvi Dakar na Azijskom kontinentu prijavilo se ukupno 360 takmičara i posada. Dakar 2020. godine prva tri dana voziće se na obali Crvenog mora, zatim ulazi u srce Saudijske Arabije, da bi 11. januara karavan stigao u Rijad, glavni i najveći grad ovog kraljestva. Odavde se ruta nastavlja na jugozapad, sve do Vai Al-Davasira, odakle karavan ide na istok Saudijske Arabije, da bi 17. januara stigao na cilj u Kidiji, nedaleko od glavnog grada. 42. Dakar će se sastojati od 12 etapa, sa ukupno 7500 kilometara, od čega je 5000 specijal. Od dvanaest etapa na pet će specijali biti duži od 450 kilometara, a 75% terena se vozi na raznim vrstama peska. Ove godine će biti i nekih novina za takmičare, a jedna od tih je da će nekoliko etapa voziti sa rod bukom unapred iscrtanim od strane organizatora, koji će dobiti u ruke na nekih pola sata pred start.

Takmičarske sprave klupskih kolega

Takmičarske sprave klupskih kolega

Gabor Sagmajster će na prvom Dakaru na Bliskom Istoku imati pratnju u sastavu Pajo Milodanović – Mark Zakinszky. Prva aktivnost Dakar Team Srbije očekuje 3. januara kada Gabor ima tehnički pregled u najvećoj luci na Crvenom moru.

tekst i foto: Mark Zakinszky

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *