MENI

Pun broj bodova na Bukovu kod Negotina

Aleksa Radojković Negotin

„Negotin ekspres“ za kraj sezone, slađi deo Bugarima

Jovan Lazarević Porsche 991 Muđelo

12. 10. 2018. Comments (0) Views: 2792 Autosport, Kružne trke

Bekinac testirao Porše 991 na Muđelu

U sklopu priprema za finalno takmičenje šampionata Italije u Gran Turizmo serije koje je zakazano za poslednji vikend oktobra na stazi Muđelo, Jovan Lazarević Bekinac odradio je zvanične testove sa kolegom Mikaelom Merendinom sa kojim će deliti sedište u Porešeu 991. Posle četiri sesije koliko je predviđeno programom, popularni Bekinac je prepun utisaka.

Uoči starta sesije

Uoči starta sesije

Jutarnja jesenja kišica nagoveštavala je više nego zanimljiv zvanični test dan na jednoj od kultnih staza u Italiji. Kako je dan odmicao tako su se i vremenske prilike menjale na bolje, da bi četvrti ujedno i poslednji izlazak na stazu opet bio po kiši, odnosno vlažnoj stazi.

– Neverovatan je osećaj kada otkrijete mogućnosti takmičarske sprave kakav je Porše 991 na stazi koje je pride mokra od kiše i naravno klizava. Međutim, odlični kišni pneumatici su sve to anulirali, što mi je bio prvi utisak kako je automobil upravljiv, kao da vozim po suvom– rekao je Jovan Lazarević posle prve sesije kada je ušao u boks.

Vredni Bojan Milanović brendira 991

Vredni Bojan Milanović brendira 991

Duell race ekipa maksimalno se potrudila da svim vozačima omogući vrhunske performanse automobila, a na istim je bilo da to maksimalno iskoriste. Tokom jedne sesije koja je trajala 55 minuta, takmičari su se uredno menjali i na taj način uvežbavali za trku.

– U drugoj sesiji imao sam problem sa automobilom, tako da sam dva puta morao da ulazim u boks, dok nisu ustanovili da je probušen pneumatik, što je ujedno i značilo da je završena proba. Usledila je pauza za ručak, ekipa je u međuvremenu shvatila da je problem bio do njih, tako da su za treću sesiju odlučili da mi montiraju gume „potrošene“ samo 35 kilometara. Sa „novim“ Pireli pneumaticima odmah sam„skinuo“ vreme, usledio je poziv u boks, na proveru pritiska u istim, ali i podešavanje zadnjeg spojelra. Posle toga ostavreno vreme po krugu bilo je još bolje. Vrhunac svega je, da mi je Merendino rekao da u kolima ima teg od 50 kilograma kojeg je „zaradio“ na prošloj trci i da je više nego zadovoljan vremenima koja sam ostavrio u datim uslovima – jasan je Bekinac.

Tumačenje telemtrije sa inženjrom

Tumačenje telemtrije sa inženjrom

Posle svakog izlaska na stazu i povratka u boks Merendino koji je po profesiji instruktor bezbedne vožnje, a onda i takmičar, sa puno pažnje je razgovarao sa Jovanom pitajući ga do detalja o svemu. Na osnovu odgovora vrlo razložno i strpljivo davao je pošnjenja mlađanom Lazareviću. Pride u priču je bio uključen i inženjer koji je pričao na temu telemetrije i sa grafikonom potkrepljivo činjenično stanje, tačnije stil Jovanove vožnje. Koliko je saradnja bila delotvorna govore i vremena.

– Sve što mi je sugerisano i što sam probao kasnije na stazi bilo je delotvorno. Znam da mi je dok sam slušao šta treba da uradim delovalo kao neverovatno, tačnije sve je bilo suprotno od onog što sam radio. Istina je da iskustvo sa trkačkih staza imam u jugu sa pogonom na prednjoj osovini, a da je sad u pitanju višestruko jača sprva sa pogonom na zadanjoj osovini. Međutim, sve je delovalo. Bez lažne skromnosti neke stvari sam i ja otkrio i primenio, ali sve u svemu više sam nego zadovoljan posle zvaničnog test dana na Muđelu – rezimirao je Lazarević.

Pomenuta kiša obeležila je četvrtu sesiju, tako da su montirani kišni pneumatici, a prvi je izašao kolega Merendino. Posle par krugova ustupio je mesto Lazareviću, ali je tokom promene i kiša prestala da rominja. Staza je bila ni za slikove ni za kišne, tako da je pre isteka predviđenog vremena Jovan pozvan u boks. Nije više bila poenta u „skidanju“ vremena to su shvatili da može, već u činjenici da svaki krug u automobilu na stazi koja važi za vrlo zahtevnu je više nego potreban i dobro došao našem predstavniku.

Huracan GT 3

Huracan GT 3

Po završenom testu krenuo je put rodnog Kraljeva, da bi već sutradan krenuo na finalno takmičenje na brdskim stazama za Otvoreni šampionat Srbije koje se u subotu održava na Bukovu iznad Negotina. Lazareviću je potreban plasman, odnosno „par“ bodova kako bi postao šampion u klasi Hibrid.

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *