MENI

Sagmajster u pustinji popravljao motor

Sagmajsteru ni Hilux ništa ne može

19. 01. 2018. Comments (0) Views: 1006 Dakar, Motociklizam

Izveštači na pragu Kordobe

Još samo jedan dan preostao je do kraja 40. Dakara jubilarnog ujedno i desetog takmičenja na tlu Južne Amerike, gde Srbija ima Gabora Sagmajstera predstavnika u kategoriji motociklista, ali i prateću ekipu sa dvojicom vrsnih izveštača Predragom Milinkovićem i Markom Zakinskim, koji su se dobrano pomučili da zabeleže sve bitne trenutke i ujedno ih pošalju domaćim ljubiteljima željnih informacija. Ekipa je na pragu Kordobe grada u kojem se nalazi ciljna rampa.

– Još „sitnih“, manje od dve hiljade kilometara ostalo je do završetka jubilarnog Dakara koji će se po mnogo čemu pamtiti. Samo što nismo stigli do krajnje destinacije 10.južnoameričke avanture u istoriji Dakara. Evo nas na pragu Kordobe, glavnog grada istoimene provincije, koja će biti domaćin završne ceremonije ovogodišnjeg relija Dakar, pa polako možemo da sumiramo utiske – uvodne su reči Zakinskog.

Čin snimanja i montiranja priloga namenjenih publici u Srbiji, nisu bilo nikakva fizička aktivnost u poređenju sa nervozom, da se pomenuti pošalju. U 21. veku internet i te kako ume i može da zada glavobolju.

– Bilo je ovo još jedno interesantno putovanje od preko 3000 kilometara po drumovima Perua, Bolivije i Argentine. Mene i kolegu Predraga Milinkovića, pa i ostale članove prateće ekipe Gabora Sagmajstera malo je razočarala Majka Južne Amerike. Ne po svojim predelima i prijatnim i neposrednim žiteljima već po verovali ili ne internetu. To vrlo dobro zna i kolega koji će ovo pisanije objaviti. Svi smo mislili samo da izguramo Peru i Boliviju u Argentini će sve doći na svoje što se tiče internet komunikacije. Bilo je suprotno. Zbog toga smo dobili koju sedu više da prosledimo informacije do Vas, ali ne žalimo za tim, vredelo je zbog svega ostalog – jasan je novinar RTV.

Hronoliški gledano jubilarni je pokazao „zube“ još od starta, što su najbolje osetili takmičari u svim kategorijama.

– Peruanske dine su se pokazale kao veoma neugodne za takmičare, skoro četvrtina njih je odustala u prvih pet etapa 40. Dakar relija. I to je jedna od stvari po čemu će se pamtiti ovogodišnji Dakar. Iako nisam prvi put u Peruu, ipak sam potcenio jačinu Sunca u dinama druge ekonomije Južne Amerike, ali se polako oporavljam. Peru će mi se zauvek urezati u pamćenje, jer sam po drugi put iskoristio priliku da se bućnem za naš pojam ledenom Pacifiku. Bolivija je kao Bolivija: velike nadmorske visine i nažalost još veće siromaštvo iako je zemlja prebogata prirodnim bogatstvima u čemu uživa samo mali broj ljudi. Inače su klasne razlike ogromne u Peruu i Boliviji, manje u Argentini. Naravno, ni ove godine nismo propustili šansu da nam naš vozač, Pablo di Marko napravi roštilj od prave argentinske govedine. Imali smo sreće, zajedno sa našim takmičarima, jer u San Huanu nije bila vrućina kao prošle godine, uz to je i otkazana specijala između Čilesita i San Huana za motocikliste i kvadiste – sumira Mark.

Dok se redovi nižu takmičari u kamp pristižu.

– Evo, dok se nižu ovi redovi u toku je predzadnja etapa jubilarnog 40. Dakara. Sa nadom da će i takmičari ekipe Autonet Gabor Sagmajster i Emanuel Đeneš uspešno prebroditi ostale dve etape (nažalost Janoš Deši je zbog preloma ramena morao da odustane, a Lalera je izdao motor) budite pozdravljeni iz Kordobe, prelepe i prijatne nam Argentine.
Un saludo para Argentína!

Tagovi: , , , , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *