MENI

Avala za finale brdskog šampionata

„Spuštanje zavese“ na Tari

15. 10. 2017. Comments (0) Views: 1625 Autosport, Brdske trke

Cvetiću pobeda, Brkiću uteha

Idealniji završetak Šampionata Srbije na brdskim stazama ni najveći optimisti među organizatorima sigurno nisu mogli poželeti. Tokom oba trkačka dana vreme je bilo perfektno, pa je ukupno 40 vozača moglo da pruži najbolje od sebe i svojih automobila na završetku takmičarske godine. Za kompletan utisak pobrinula se i vrlo brojna publika, koju je prelep dan privukao u jako lepom broju kraj krivina uz čuvenu stazu na Avali.

Među tim silnim takmičarima najbrže vreme posle dva penjanja ubeležio je čuveni veteran, Vitomir Susi Cvetić, u svom „VW golfu“ od 1.600 kubika, specifikacije E1. Čovek koji je pre više od tri decenije svoju prvu pobedu zabeležio upravo na ovoj stazi, bio je vrlo raspoložen za vožnju posle duge pauze, te ne iznenađuje njegova prilično ubedljiva pobeda. Dejan Ilić Dženings je i ovog puta bio na visini zadatka u svom „jugu 1.4“, koji ipak nije mogao da se nosi s daleko jačom spravom Cvetića. Na poslednjem stepeniku podijuma završava novopečeni reli šampion, Luka Kotorčević, kojem ipak ni ovaj trijumf nije obezbedio titulu, jer je Danijel Panić osvajanjem druge pozicije poneo naslov prbvaka u klasi III, do 1.400 kubika N. Pitanje prvaka ove klase bilo je jedino koje je rešavano na Avali, tako da odustajanje Alekse Radojkovića zbog ko zna kog po redu kvara njegovog „ford fokusa“ nije ugrozilo titulu u generalnom plasmanu potvrđenu na minuloj trci u Vrnjačkoj banji.

Epitet junaka dana svakako pripada mladom Milošu Paunoviću, četvrtoplasiranom u generalnom plasmanu i pobedniku u klasi „jugo hibrid“. Doskorašnji takmičar u klasi „mali N“ je „malog juga“ zamenio nešto jačim, ali mu to nije smetalo da na debiju u novoj klasi pruži odličnu partiju, završivši daleko ispred rivala iz klase, Lambaše i Petra Jovanovića. Već potvrđeni šampion u pomenutom „malom N“- u, Marko Marić, je pobedom zaokružio izuzetno berićetnu sezonu. Iako se tokom subotnjeg treninga prevrnuo na krov, Marić je tokom noći osposobio automobil za nedeljne i trke, a nagrada za trud je stigla u vidu pobede s dve sekunde u zbiru prednosti ispred Bojana Jovanovića, ujedno najboljeg juniora, i daleko ispred Zorana Milisavljevića.

U jačim klasama, sa daleko manje uzbuđenja, Nebojša Janošević je usamljeni takmičar a samim tim i pobednik u klasi VII, dok je Života Milić slavio ispred Vlade Kostića u klasi VIII. U klasi VI, nazvanoj „S 1600“, pobeda je uslovno pripala Mariju Zahiroviću, ali će potvrda (ili brisanje rezultata) sačekati overu do ponedeljka, jer je drugoplasirani Miloš Brkić uložio protest na tehničku ispravnost „ford fijeste“ Zahirovića. Ishod protesta odlučiće i novog šampiona- ukoliko Brkić bude u pravu, njemu će pripasti kruna, u suprotnom redovaće se Zahirović.

Veliki uspeh s primesom gorkog razočarenja poneo je Uroš Brkić, koji bi prema ostvarenom vremenu bio pobednik u generalnom plasmanu i klasi V. Kažemo „bio bi“ jer se vozaču u „hondi sivik“ nije zvanično računalo vreme. Naime, Brkić je kasnio na subotnji tehnički prijem, a pošto ni do zadatog „krajnjeg vremena“ nije uspeo da se pojavi pred tehničkom komisijom, omogućen mu je revijalni start. Usledila je pobeda, ali ona Pirova, u bukvalnom značenju te reči.

Tako je prepelim vikendom na Avali, u trci bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, završena takmičarska sezona na brdskim stazama.

generalni plasman Avala trka
PoKlasama Avala trka
trka1(1)
trka2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *