MENI
toyota proace city 1

Nova Toyotina proizvodna ofanziva uključujući elektrifikaciju LCV

Mercedes-Benz G-Klasa

Ekskluzivna ponuda Mercedes-Benz G-Klase u Primero Rent a Car

toyota-lexus ad 3

6. 08. 2019. Comments (0) Views: 1089 Bezbednost, Industrija, Toyota

Toyota je započela testiranje autonomne vožnje na javnim putevima u Evropi

• Autonomno vozilo sa sigurnosnim vozačem voziće se po centru Brisela
• Svrha je proučavanje uticaja različitog ljudskog ponašanja na autonomne sisteme vožnje
• Nakon uspešnih vožnji u Japanu i SAD, razumevanju sistema se pridodaju i evropski uslovi

Toyota Motor Europe (TME) započela je autonomnu vožnju (AD – automated driving) na javnim putevima u Evropi. Nakon uspešnih simulacija i ispitivanja na zatvorenim stazama, TME sada izlaže svoje interno razvijene AD sisteme stvarnim gradskim uslovima: u živom gradskom jezgru Brisela. U srcu evropskih institucija, jedan Lexus LS će se neprestano voziti nepromenljivom rutom 13 meseci.

Gerald Killmann, potpredsednik za istraživanje i razvoj pri TME: „Unutar Toyote globalno, TME-ijev Centar za istraživanje i razvoj u Briselu je Regionalni centar izvrsnosti za računarski vid: omogućavajući računarima da „vide“ i „razumeju“ svoju okolinu. Glavni cilj ovog pilot projekta je izučavanje složenog i nepredvidljivog ljudskog ponašanja i njegovog uticaja na zahteve sistema autonomne vožnje. Toyotin krajnji cilj je potpuno izbegavanje žrtava u saobraćajnim nesrećama. Zbog toga je ključno razumeti ljudsko ponašanje, kako bi sistem mogao da odgovori na složenost i raznolikost stanovništva urbanog okruženja kao što je Brisel, evropska prestonica koja je dom za 184 različite nacije. Nakon uspešnih ispitivanja na javnim putevima u Japanu i SAD, razumevanju sistema sada pridodajemo i evropske uslove.“

Christophe Vanoerbeek, Brussels Mobility: „Region Brisela, a posebno Brussels Mobility, posvećen je vodećoj ulozi u pionirskoj tehnologiji u pogledu autonomnih vozila. Svesni smo potencijala ove tehnologije kao rešenja za urbanu mobilnost, pri čemu sigurnost ima prioritet. To se ogleda u našem novom master planu regionalne mobilnosti, nazvanom Good Move, i u jednoj od 50 akcija koje smo pokrenuli kako bismo našu viziju pretočili u stvarnost: predviđanje autonomnosti vozila. Naša ambiciozna strateška studija o prelasku na autonomna vozila navodi nužne korake za čvrst okvir i pozitivan razvoj autonomnih vozila. Mislim da možemo biti ponosni što su naš grad i region laboratorija za ovu vrstu pionirskih rešenja mobilnosti. Svakako ohrabrujemo inovacije na polju mobilnosti i to je prepoznato i na međunarodnom planu”.

Bezbednost pre svega

toyota-lexus ad 1

toyota-lexus ad 1

Lexus LS je vozilo iz redovne, serijske proizvodnje i vozi se na običnim, otvorenim putevima. Jedina razlika je paket senzora postavljen na krov, koji uključuje LIDAR, radare, kamere i sistem određivanja položaja velike preciznosti. U automobilu se nalazi sigurnosni vozač koji može u bilo kom trenutku da interveniše i zaobiđe upravljački sistem AD vozila, kao i operater koji nadgleda kompletan sistem. Toyota je izašla s ovim automobilom na otvorene puteve nakon meseci temeljnih priprema vozila: provere AD sistema, obuke vozača, analize rute i pregovora s vlastima radi dobijanja nužnih odobrenja.

Ovo istraživanje je povezano s Toyotinom globalnom vizijom stvaranja sigurne i sve bolje mobilnosti za sve. Toyota vidi vezu između vozača i automobila kao saigrača koji sarađuju, pristup mobilnosti nazvan „Mobility Teammate Concept“ (Koncept saigrača u mobilnosti) [hyperlink: http://automatedtoyota.com/automated-driving-technology-deployment-strategy/]. S ciljem realizacije sigurnije i pristupačnije mobilnosti Toyota paralelno radi na dva različita modela autonomne vožnje: Guardian (čuvar) i Chauffeur1 (vozač) [hyperlink http://automatedtoyota.com/how-toyota-approaches-automated-driving-development/]. Dok razvija ove pionirske tehnologije, Toyota istovremeno populariše sigurnosne funkcije na dostupan način, za celu paletu svojih vozila. Toyota oprema sve svoje novoprodane automobile naprednim sistemima za pomoć u vožnji (ADAS), nazvanim Toyota Safety Sense [hyperlink: https://www.toyota-europe.com/world-of-toyota/safety/toyota-safety-sense] i Lexus Safety System+2 [hyperlink: https://www.lexus.eu/discover-lexus/technology/lexus-safety/#lexus-safety-system-a].

Evropski L3Pilot

Ovo autonomno vozilo koristiće se i za prikupljanje podataka u sklopu Toyotinog učešća u evropskom projektu „L3Pilot“,” zajedno sa 34 druga partnera, uključujući najveće proizvođače automobila, dobavljače u automobilskoj industriji, istraživačke institute i javna tela. L3Pilot [hyperlink: www.l3pilot.eu] je četvorogodišnji evropski projekt pokrenut 2017. godine, a delom ga finansira Evropska komisija3. Ovaj projekt utire put za terenska ispitivanja AD sistema većih razmera koja će obuhvatati oko 1000 vozača u 100 automobila, u 10 zemalja u Evropi. U okviru ovog projekta, TME će se koncentrisati na istraživanje ponašanja stranaka i sigurno delovanje sistema u složenim i različitim urbanim okruženjima.

1 Način rada Guardian koristi tehnologiju radi neprestanog praćenja ljudske vožnje, uključujući se samo kada je nužno. U načinu rada Chauffer, tehnologija preuzima svu odgovornost za vožnju.
2 Ovaj Lexus LS je opremljen sistemom Lexus Safety Sense+A
3 Ovaj projekt je finansiran kroz program istraživanja i inovacija Horizon 2020 Evropske unije; sporazum o finansiranju 723051, finansirano prema H2020-EU.3.4.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *