MENI

Nissanov Stig prvi put predstavljen javnosti

RENAULT I DACIA USLOVI TOKOM JUNA 2016

31. 05. 2016. Comments (0) Views: 1478 Industrija, Nissan

Nissan GT-R NISMO koristi delove novog GT-R-a i podiže ih na još viši nivo

Novi Nissan GT-R NISMO po prvi put je pred očima javnosti izašao na stazu Nürburgring, jednu od najdužih i najzahtevnijih staza na svetu. Na toj stazi su razvijane, podešavane i usavršene vrhunske performanse Nissana GT-R.

GT-R Nismo

GT-R NISMO sad ima isti prednji kraj kao i serijski model na kom se ističe novi branik. Kako bi motor vrhunskih performansi ostao hladan, prednja maska V-motion u boji tamnog hroma je povećana kako bi se povećao dotok vazduha bez ugrožavanja aerodinamičke efikasnosti. Novi, znatno krući poklopac motora ne deformiše se na izuzetno visokim brzinama, što mu omogućava da zadrži aerodinamička svojstva u svim okolnostima. Ipak, za razliku od onog u serijskom modelu, prednji branik Nissan GT-R NISMO izrađen je vrhunskom preciznošću od ugljeničnih vlakana na način da se slojevi ugljeničnih vlakana preklapaju kako bi se postigao optimalan nivo čvrstoće. Krilca su konstruisana tako da poboljšavaju protok vazduha oko automobila i stvaraju visok nivo potiska, a istovremeno usmeravaju vazduh oko blatobrana za bolju aerodinamiku. Novi oblik automobila stvara više potiska nego ijedan drugi serijski Nissan dosad, što rezultira izuzetnom stabilnošću pri visokim brzinama.

Novi GT-R NISMO od serijske verzije dobio je i osveženu unutrašnjost,

koja je sad luksuznija nego ikad pre. Instrumentn tabla, upravljač i središnji naslon novog dizajna obloženi su alkantarom vrhunskog kvaliteta. Raspored komandi na središnjoj konzoli poboljšan je i pojednostavnjen integrisanim komandama navigacije i audio sistema (čime je broj prekidača smanjen sa 27 u prethodnom modelu na samo 11) te povećanim 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir sa većim ikonama za jednostavniju upotrebu. Novi sistem nadzora Display na središnjoj konzoli od ugljeničnih vlakana omogućava jednostavno upravljanje bez dodirivanja ekrana, što je posebno praktično pri vožnji višim brzinama. GT-R NISMO krase jedinstvena školjkasta Recaro® sedišta presvučena kožom sa crvenim umetcima od alkantare.

Performanse GT-R-a NISMO sa pogonom na četiri točka takođe su poboljšane, najviše zahvaljujući znatno krućoj konstrukciji serijskog modela. Kruća šasija, inženjerima je omogućila dodatno podešavanje amortizera, opruga i stabilizatora. Sve te promene u kombinaciji sa većim potiskom poboljšale su upravljivost automobila u odnosu na prethodni model. To dokazuju i brža vremena u slalomu i bolje performanse u krivinama, poboljšane za gotovo 2 % u odnosu na prethodni model. GT-R je opremljen posebnim sistemom Bilstein® Damptronic, koji prikuplja informacije od više sistema kako bi osigurao odgovarajuće ublažavanje i vrhunsku kontrolu u svim situacijama. Taj sistem, čijim radom može upravljati i vozač, opremljen je posebnim amortizerima koje je podesio NISMO za bolji prenos snage 3,8-litarskog V6 motora sa dva turbopunjača koji razvija impresivnih 441 kW (600 KS) na podlogu.

Motor Nissana GT-R NISMO, oznake VR38DETT, rezultat je znanja koje je NISMO prikupio na trkama širom sveta. Opremljen je sa dva turbopunjača širokog promera i visoke protočnosti vazduha preuzetih iz klase GT3, a snaga se na točkove prenosi putem šestostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom. Motor kao i za serijski model, od početka do kraja ručno sastavljaju izuzetno vešti inženjeri u sterilnoj sobi. Na kraju se na svaki motor postavlja aluminijumska pločica sa imenom inženjera koji je sastavio motor.

Usprkos još većoj snazi, novi GT-R NISMO uravnoteženiji je nego ikad pre, zahvaljujući čemu se u njemu može jednako uživati i na krivudavom planinskom putu i na trkačkoj stazi.

„GT-R NISMO posebno naglašava oznaku „R” u svom nazivu (eng. Racing = trkanje). Zahvaljujući direktnoj vezi sa trkama na svakoj stazi se oseća kao kod kuće i pritom vozaču pruža najviši nivo uzbuđenja. Sa novim GT-R-om kao početnom tačkom, novi NISMO je postao uravnoteženija mašina, ne samo boljih performansi, već i luksuznijeg utiska. To je rezultat naše neprestane potrage za vrhunskim vozačkim užitkom”, rekao je Hiroshi Tamura, rukovodilac razvoja serijskog Nissana GT-R i GT-R-a NISMO.

Novi Nissan GT-R NISMO dostupan je u pet različitih boja. Proizvodi se u Tochigiju u Japanu, a motori se ručno sastavljaju u Yokohami.

Specifikacije (za evropsko tržište)

Oznaka motora VR38DETT
Bregasta osovina Dvostruka
Broj i raspored cilindara V6
Zapremina motora (l) 3,8
Najveća snaga 441 kW (600 KS) / 6800 o/min
Najveći obrtni moment 652 Nm (66,5 kgf・m)/3600 – 5600 o/min

Dimenzije

Ukupna dužina 4690 mm
Ukupna širina (bez retrovizora) 1895 mm
Ukupna visina 1370 mm
Međuosovinsko rastojanje 2780 mm

Komentari su zatvoreni.