MENI
Milan Nikolić, Dejan Stojić i Staniša Lazarac

Spektakularan prijem za šampione: Dodeljena priznanja i nagrade najboljima...

Gabi Bosfor

Raport sa Bosfora uoči leta za Džedu

27. 12. 2019. Comments (2) Views: 3269 Dakar, Motociklizam

Sagmajster sam svoj majstor na Dakaru 2020 u Saudijskoj Arabiji

Kada je polovinom 2007. godine Gabor Sagmajster poslao prijavu za najprestižnije takmičenje Lisabon – Dakar nije ni mogao da sluti da od „teranja“ motora po Sahari u Africi neće biti ništa, već da će morati da sačeka godinu dana kako bi sefete učestvovao na Dakaru 2009, ali u Južnoj Americi. Od tada je gorostas iz Subotice redovan učesnik i predstavnik Srbije na motociklu. Od naredne godine organizator je promenio kontinent, pa će se voziti u Aziji, konkrteno u Saudijskoj Arabiji, a Sagmajster će učestvovati u kategoriji bez mehaničara, drugim rečima biće sam svoj majstor.

Družina mala ali odabrana u sastavu Gabor Sagmajster, Mark Zakinski i Pajo Milodanović odletela je danas sa aerodroma Nikola Tesla put nekadašnjeg Konstantinopolja, kada bi sutradan nastavila za Džedu, gde je centar dešavanja kada je Dakr 2020 u pitanju.

– Krećemo i to je sada najvažnije. Prosto ne postoje reči kojima mogu opistai koliko mi znači što ću učestvovati na Dakaru koji se po prvi put vozi u Aziji. Svi koji me poznaju znaju da mi je Afrika i dalje u srcu kada je Dakar u pitanju, ali možda će za jedno deset godina organizator odlučiti da takmičenje vrati na kontinent sa koga je sve i počelo. Sve u svemu idem sa statusom legende, sa novim motorom u novoj klasi, ali sa starim ambicijama, da pre svega stignem do cilja i ostvarim što bolji plasman – rekao je Sagmajster na aerodromu, uoči ukracavanja u avion za nekadašnji Carigrad.

Naredni Dakar sav je u znaku novog, počev od kontineta, tačnije zemlje domaćina, terena na kojima će se voziti, pa do motora i klase. No, Sagmajster po starom dobrom običaju na sve pomenuto gleda sa vedrije strane.

Nova sprava KTM replika od 450 kubika

Nova sprava KTM replika od 450 kubika

– Imam nov motor što je i te kako bitno. Spadam u grupu onih motociklista koji na takmičarsku spravu gleda iz perspektive koliko je ona prodorna, tačnije dobra, a da li je prevashodno nova to i nije toliko bitno. Međutim, poznavaoci znaju da sam dugo u Južnoj Americi vozio stari, uvek repariran motor, tako da se sada iskreno radujem novom, koji nisam ni uzjahao. U pitanju je KTM 450 sa 75 konjskih snaga i maksimalne brzine od 175 km/č. Lakši je od prethodnog 30 kilograma, a kolege koje su imale priliku da ga probaju, kažu da se mnogo lakše vozi. Shodno svemu, ima i rezervoar manji za 5 litara, tako da ću morati da vodim računa da stalno imam dovoljno pogonskog goriva – rekao je Sagmajster.

U odnosu na dosadašnja izdanja Dakar 2020 „kraći“ je za dva dana, ali bez pomoći mehaničara u kampu, svaki dan je kao kuća. Sagmajster više do dve decenije vozi moto kros i gotovo po pravilu sam vodi računa o pripremi i održavanju uoči moto kros trke. Da, istina je da moto kros trka traje dva puta po 25 minuta plus dva kruga nedeljom, a Dakar dva puta po šest dana, sa danom pauze između.

– Angažovanje mehaničara je poprilična stavka u rashodu, tako da sam odlučio se sam pozabavim aktivnostima oko nove takmičarske sprave. Imam veliko iskustvo sa moto kros motorima, a to je u principu isto. Imajući u vidu činjenicu da je motor prešao samo 20 kilometara prvo što moram da uradim je da mu promenim ulje, zbog opiljaka kojih može da ima, a mogu da budu pogubni po agregat. Po rečima organizator prvih pet dana vozi se pod tvrdoj podlozi što mi odgovara, kako bih za to vreme razradio motor. Mnogo je zahtevnije za motor kada je podloga meka, a ja sam težak, tako da to ume da bude ogroman napor za agregat. Verujem da ću svakog dana dolaziti u kamp na vreme kako bih mogao da uredno menjam ulje, filtere ulja i vazduha. Zatim da provreim stanje musa u gumama, verujem da ću prednju menjati svaki drugi dan, a zadnju svaki. Moraću da proveravam točkove, tačnije žbice da se neka nije olabavila, kako bi je zategao, jer to može da stvori ozbiljne probleme. Sve u svemu posle toga večera, odmor i spavanje. Idemo u novu avanturu i tome se neizmerno radujem – dodao je Gabor Sagmajster Dakar legenda.

Dakar 2020 startuje 5. januara iz Džede, a završava se 17. januara u Kidiji. Ukupna dužina relija iznosi 7 500 kilometara, od toga na specijalne ispite „otpada“ 5 000, od koji će pet biti duži od 450 Km.

Tagovi: , , , ,

2 odgovora na Sagmajster sam svoj majstor na Dakaru 2020 u Saudijskoj Arabiji

  1. Vladimir kaže:

    Koliko šampionskih titula ima u Srpskom šampionatu??

    Se

    • Vladica Sljivic kaže:

      Pojedinačno mi nije poznato, ali kao klub ima deset uzastopno osvojenih u moto kros šampionatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *