MENI

Sistemi za pomoć pri parkiranju

Don’t drink, love life

16. 11. 2013. Comments (0) Views: 1664 Bezbednost

Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Danas je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu održana tradicionalna manifestacija Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Rezolucijom Ujedinjenih nacija od 2005. godine ova akcija obeležava se u celom svetu.

press 03

Ovogodišnju manifestaciju zajedno su organizovali Saobraćajni fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta Novi Sad, Kriminalističko-policijska akademija, Uprava saobraćajne policije, Sektor za vanredne situacije, Auto-moto savez Srbije, Agencija za bezbednost saobraćaja, Crveni krst, Institut za transfuziju krvi, Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, Komitet za bezbednost saobraćaja i brojne nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom.

U okviru obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Srbiji, predstavljen je Priručnik za prevenciju povreda u drumskom saobraćaju Svetske zdravstvene organizacije, održan seminar na temu prevencije povreda u saobraćaju, kao i pokazna vežba ukazivanja prve pomoći nastradalima u saobraćajnim nezgodama u organizaciji Crvenog krsta, Službe hitne pomoći, pripadnika MUP i vatrogasaca. Ovom prilikom preko 200 učesnika manifestacije potpisalo je Deklaraciju o bezbednosti saobraćaja.

Poruka koja je danas upućena ima za cilj podizanje svesti o značaju bezbednosti saobraćaja i mogućnostima da se smanji broj i posledice saobraćajnih nezgoda preduzimanjem odgovarajućih sistemskih mera i aktivnosti. Svake godine 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama širom sveta, a povrede u saobraćaju su vodeći uzrok nasilnih smrti koji se ipak može predvideti i sprečiti.

press 02

Auto-moto savez Srbije, kao jedan od vodećih subjekata koji se kroz svoje brojne akcije i preventivu bavi unapređenjem bezbednosti u saobraćaju, aktivno je učestvovao na današnjoj manifestaciji. Izraženo je očekivanje da će celokupna stručna javnost, sve nadležne institucije, ali i pojedinačni učesnici u saobraćaju uložiti dodatni napor da se značajno unapredi nivo bezbednosti saobraćaja u našoj zemlji u bliskoj budućnosti.

Podaci Uprave saobraćajne policije MUP Srbije pokazuju da je stanje bezbednosti saobraćaja na putevima u našoj zemlji na najvišem nivou u novijoj istoriji. Broj poginulih lica u 2012. godini gotovo je prepolovljen u odnosu na 2001. godinu, a broj saobraćajnih nezgoda je sa 67.786 koliko ih se desilo 2008. godine pao na 37.468 u 2012. godini. Ipak, i dalje su alarmantni podaci da se, samo u prvih 10 meseci ove godine, u Srbiji dogodilo 30.353 saobraćajne nezgode u kojima je 521 život izgubljen, a povređeno je 15.375 osoba. Iako su efekti dosadašnjih mera i Zakona o bezbednosti saobraćaja dali značajne rezultate, ozbiljniji pomaci se mogu očekivati samo angažovanjem društva u celini i podizanjem svesti o značaju bezbednosti saobraćaja.

Komentari su zatvoreni.