MENI
.... fot. Jacek Zych / Dziennik Wałbrzych

U Poljskoj će se proizvoditi druga hibridna transmisija

Opel Crossland X: Sada sa šestostepenim automatskim menjačem za...

Mercedes-Benz GLE Coupé i Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé

28. 08. 2019. Comments (0) Views: 1594 Industrija, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLE Coupé i Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé: Više luksuza, još bolji coupé

Novi Mercedes-Benz GLE Coupé, kao i njegova AMG verzija, usklađuju sportski duh i eleganciju sa inženjerstvom novog velikog premijum SUV modela brenda Mercedes-Benz. Prilikom uvođenja na tržište model će pokretati snažni dizel motor sa šest cilindara sa oznakama 350 d i 400 d (kombinovana potrošnja goriva 8.0-7.5 l/100 km, kombinovana CO2 emisija 221-197 g/km). Zajedno sa novim 4MATIC sistemom koji obezbeđuje obrtni moment u skladu sa potrebama i sa 60 mm kraćim među osovinskim rastojanjem u odnosu na GLE SUV obezbeđuje se prijatan doživljaj vožnje. Benzinska verzija će biti dostupna prilikom uvođenja na tržište u obliku modela Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé (kombinovana potrošnja goriva 9.3 l/100 km, kombinovana CO2 emisija 212 g/km)1. Pripreme su u toku za plug-in-hibrid verziju sa praktičnim dometom sa nultom lokalnom emisijom baš kao i kod modela GLE SUV.

Mercedes-Benz GLE Coupé, kao i AMG verzija, biće predstavljeni javnosti po prvi put na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (12.-22.09.2019). Ovi modeli će u dilerstva stići na proleće 2020.godine. Pregled izuzetnih detalja proizvoda se može naći na sledećoj strani, dok se više informacija o Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé može pronaći na strani 7.

Mercedes-Benz GLE Coupé 2019

Mercedes-Benz GLE Coupé 2019

Izuzetni detalji Mercedes-Benz GLE Coupé

• Spoljašnji dizajn stavlja jak naglasak na eleganciju i sportski duh tipičan za coupé vozila.
• Poboljšana aerodinamika obara otpor vazduha za 9 procenata u poređenju sa prethodnim modelom, uz istu čeonu površinu vozila.
• Donji podstroj vozila sa opcionim AIRMATIC vazdušnim sistemom oslanjanja ili E-ACTIVE BODY CONTROL aktivni sistem oslanjanja koji radi na 48 V ispunjavaju i najoštrije zahteve po pitanju dinamike i komfora u vožnji na putu i van njega. Vozilo je posebno podešeno da obezbedi bolje dinamičke karakteristike kroz direktniji prenosni odnos u odnosu na druga vozila iz ove modelne serije.
• Unutrašnjost svojim modernim luksuzom i sportskom prirodom nudi više komfornog prostora u odnosu na prethodnika.
• Najnovija generacija MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistema je ugrađena u vozilo, uključujući i intuitivnu strukturu rada i brilijantnu grafiku sa visokim kvalitetom grafike.
• Novi linijski dizel agregat sa šest cilindara Mercedes-Benz-a nudi obilje snage i komfora u vožnji.

Izuzetni detalji Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé

• AMG šesto cilindarskii linijski benzinski motor sa dvostrukim turbo punjenjem i EQ-Boost tehnologijom postiže snagu od 320 kW (435 kS) uz dodatnih povremenih 16 kW (22 kS) snage iz električnog motora. Ovaj motor takođe nudi i hibridne funkcije kao što je tzv.”overrun” režim rada.
• AMG-specifična maska hladnjaka sa 15 vertikalnih rebara obezbeđuje jedinstven izgled vozila.
• AMG RIDE CONTROL+ vazdušno oslanjanje sa AMG ACTIVE RIDE CONTROL elektro-mehaničkom stabilizacijom naginjanja i potpuno varijabilnim podesivim prigušenjem oscilacija.
• AMG DYNAMIC SELECT sa sedam režima vožnje: Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Individual, Trail i Sand.
• Prenos snage i oslanjanje na modelu Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé su posebno razvijeni i podešeni kako bi pružili prepoznatljive AMG performanse i dinamičnost vozila iz Afalterbaha.

Novi Mercedes-Benz GLE Coupé

Mercedes-Benz GLE Coupé 2019

Mercedes-Benz GLE Coupé 2019

Coupé za one sa većim zahtevima

Novi GLE Coupé je dobar primer Mercedes-Benz strategije pristupa kupcima u premijum SUV segmentu na ciljani način. Počev od relativno male niše segmenta, segment SUC vozila, tj. SUV coupé-a, razvio se u trend unutar trenda za veoma kratko vreme. Sa obnavljanjem premijum porodice SUV vozila, Mercedes-Benz takođe postavlja u GLE Coupé nova tehnološka rešenja.
„GLE Coupé usklađuje impozantnu snagu off-road vozila sa emotivno privlačnim sportskim duhom i elegancijom coupé-a“, reči su Gorden Wagener-a, glavnog dizajnera kompanije Daimler AG. „Dizajn idiom smanjenog obima, svojom osećajnošću u kombinaciji sa ekstremnim proporcijama stvara jedinstvenu dizajnersku poruku.“

Kao i kod modela GLE i GLS, i ovaj član porodice velikih SUV vozila se proizvodi u fabrici Tuscaloosa, Alabama. Računajući GLE, GLE Coupe i GLS, Mercedes-Benz danas nudi ukupno osam SUV modela GLA, GLC, GLC Coupé, G-Klasa i novi GLB. Sa trenutnim učešćem od oko 33% u ukupnoj prodaji vozila SUV vozila predstavljaju jedan od glavnih nosećih stubova u Mercedes-Benz portfoliju proizvoda, i značajno doprinose rastu brenda. Do danas, više od šest miliona stranaka širom sveta se odlučilo za Mercedes-Benz SUV vozila.
Spoljašnji dizajn: snažna prisutnost

Novi GLE Coupé poseduje dužinu od 4939 mm i širinu od 2010 mm (39 mm duži i 7 mm širi od prethodnika). Međuosovinsko rastojanje se povećalo za 20 mm u poređenju sa prethodnim modelom ali je i dalje za 60 mm manje u odnosu na GLE, što doprinosi boljem sportskom ponašanju vozila kao i boljem izgledu vozila. Proporcije stoga naglašavaju dinamičnost modela GLE Coupé.
Izgled prednjeg dela kombinuje karakteristike Mercedes-Benz SUV porodice vozila sa jasnim coupé atributima: dijamantska maska hladnjaka sa jednom lamelom pokazuje pripadnost ostalim coupé modelima u portfoliju brenda Mercedes-Benz. Otvori na lameli u isto vreme definišu SUV karakter, kao i ukrasna hromirana zaštita podstroja visokog sjaja ispod prednjeg branika. Sa AMG Line opremom maska hladnjaka se proširuje u prepoznatljiv A oblik, dok su iglice u masci hladnjaka naglašene hromiranom gornjom površinom.
Glavna svetla u standardnoj opremi su izvedena kao potpuno LED svetla.

Vetrobransko staklo napred pod manjim uglom ne samo da čini da vozilo izgleda dinamičnije; već se takođe bolje uklapa u liniju krova koja pada ka nazad i doprinosi utisku harmonične elegancije. Ispod kabine bočna strana je namerno stilizovana mekano i sa naglaskom na površine i efikasno naglašava točkove u ravni bokova vozila (19 to 22 inča). Crne plastične zaštite na koševima točkova (kod AMG Line opreme u boji vozila) i opcioni pragovi naglašavaju SUV karakter vozila.

Dinamičnost coupé linije je posebno upečatljiva u dizajnu zadnje strane vozila. Ispod C-stuba jaki bokovi se šire iz tela vozila, počev od zadnjih vrata i obuhvatajući i zadnju svetlosnu grupu. Jaki zadnji bokovi vozila pružaju GLE Coupé-u njegov snažan, spreman za akciju izgled. Zajedno sa tankim i izduženim zadnjim svetlima naglašava se širina zadnjeg dela vozila. Nezavisna dvodelna zadnja svetla odgovaraju karakteru vozila po danu i noću i uklapaju se u dizajn Mercedes-Benz SUV zadnje svetlosne grupe svojim prepoznatljivim zaobljenim uskim okvirom. Ravan prelaz poklopca prtljažnika u branik i nosač tablice u braniku iznad hromirane zadnje ukrasne zaštite podvozja visokog sjaja i integrisanih ukrasnih elemenata kompletiraju sintezu coupé-a i SUV-a.

Dizajn unutrašnjosti: coupé bez ograničenja

Unutrašnjost novog modela GLE Coupé deli brojne zajedničke karakteristike sa drugim modelima u novoj premijum-SUV porodici sa jasnim naglaskom na sportskom aspektu. Moderni kokpit sa dva velika ekrana dijagonale 12.3 inča /31.2 cm i upadljivo oblikovana komandna tabla, horizontalno podeljena ukrasnim elementom koja se glatko i bez prekida utapa u oplatu vrata, izgleda poznato. Gornja površina je pokrivena ARTICO veštačkom kožom u standardu kod GLE Coupé-a. Sportski duh je naglašen zahvaljujući sportskim sedištima koja su deo standardne opreme i koja pružaju izuzetno dobru bočnu podršku telu putnika sa ARTICO presvlakama i novim sportskim upravljačem presvučenim Nappa kožom, što je takođe deo standardne opreme.

SUV osećaj je obezbeđen dizajnom centralne konzole koja je visoka sa upečatljivim ručicama za držanje. Visok kvalitet stilizacije i obrade svih površina u unutrašnjosti vozila kao i impresivna ergonomija prenose utisak modernizma i luksuza. Naravno, postoje i obimne opcije za individualizaciju u izboru dekorativnih opcija i materijala, koji mogu podići standardno sportski dizajn GLE Coupé-a na potpuno nov nivo i ujedno demonstrirati kvalitet ručne izrade originalnih luksuznih proizvoda. Presvlake sedišta u kombinaciji koža/nappa kao i oplate vrata u kombinaciji boja “classic red/black” su ekskluzivno dostupne za coupé.

Prostranost koja se samo poželeti može: posebni radovi na sportskom izgledu vozila

Linija coupé-a sa četvoro vrata je sa namerom uže kreirana nego na modelu GLE kako bi se dobilo primetno više prostora u odnosu na prethodni model, čime se obezbeđuje dovoljno prostora i komfora za do 5 putnika. Razlog za ovo je međuosovinsko rastojanje manje za 60 mm u odnosu na GLE, ali je u isto vreme i 20 mm veće u odnosu na prethodni model coupé-a, i ova razlika je upravo razlog zbog koje putnici imaju više komfora po pitanju sedenja i prostora za noge. Dimenzije ulaza su uvećane za 35 mm. Novi član porodice SUV vozila nudi unapređenje unutrašnjih dimenzija na mnogim mestima, zahvaljujući čemu se dobija značajno bolji osećaj prostranosti. Kapacitet odeljaka za odlaganje sitnica je uvećan na ukupno 40 litara. Sportski ugođaj karakteriše kroj koji grli figuru ali je u pitanju komforan osećaj. Sveukupna vidljivost je takođe unapređena uz opcioni klizni krovni panel koji je takođe još veći nego ranije.

Prtljažnik je veoma obiman sa svojih 655 litara i svoj sadržaj prikriva iza visoko kvalitetnog, preklopnog i uklonjivog pokrova koji se postavlja pomoću magneta. Naslon sedišta koji se može preklopiti u odnosu 40:20:40 povećava kapacitet prtljažnika na čak 1790 litara – 70 litara više u odnosu na prethodni model i reper u svojoj klasi. Zahvaljujući ovoj funkciji povećava se maksimalna dužina tereta na do 2 metra i uz minimalnu širinu od 1080 mm ukoliko je neophodno – što je unapređenje od 87 mm po dužini i 72 mm po širini u odnosu na prethodni model. Utovarna ivica je naravno nešto visa u odnosu na konvencionalni SUV – ali i u ovom slučaju je GLE Coupé za oko 60 mm bolji od prethodnog modela, dok kada je opremljen AIRMATIC sistemom moguće je spustiti zadnji deo vozila za do 50 mm pritiskom na taster.

Mora se doživeti: Mercedes-Benz User Experience

GLE Coupé nudi najnoviju generaciju MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistema. Informacije na KOMBI instrument i medija ekran se prikazuju na velikim ekranima visoke rezolucije. Emotivno upečatljive prezentacije sa brilijantnom grafikom naglašavaju razumljivost intuitivne komandne strukture.

Poznati LINGUATRONIC online komandovanje glasom i MBUX-ova sposobnost učenja su naravno takođe prisutni, kao i veliki broj komfornih opcija i aplikacija koje mogu biti uključene u MBUX ili kontrolisane pomoću njega.
Striming muzika sa Amazona

Tokom 2020. godine, Mercedes-Benz će integrisati servis striminga muzike sa Amazon Music servisa u svoje nove SUV modele. Ukoliko stranka poseduje Amazon Music Account nalog ona može prebaciti svoju muziku na vozilo putem Mercedes me „Online Music“ usluge. Individualne pesme, plejliste ili muzika željenog žanra se može puštati pomoću touch ili glasovnih komandi. Članarina u Amazon Prime servisu obezbeđuje pristup bazi od preko dva miliona pesama sa izborom više od 50 miliona pesama za korisnike usluge „Amazon Music Unlimited“. Servis za striming muzike TIDAL će nastaviti da bude dostupan i dalje.

Snažni dizel motor sa šest cilindara za Evropu

Sportski standardi novog Mercedes-Benz GLE Coupé u fokusu drže doživljaj vozača i sasvim su jasni kao i gama motora. Osnovni motor prilikom uvođenja na tržište je linijski turbo punjeni dizel motor sa šest cilindara u dve verzije.

Oba modela kojima snagu obezbeđuje dizel motor OM656 u GLE Coupé pripadaju aktuelnoj porodici linijskih šestocilindričnih motora. Ovaj motor dolazi u dve verzije snage i to kao GLE Coupé 350 d 4MATIC snage 200 kW (272 kS) i 600 Nm (kombinovana potrošnja goriva: 8.0-7.5 l/100 km; kombinovana CO2 emisija: 211-197 g/km) i kao model GLE Coupé 400 d 4MATIC snage 243 kW (330 kS) i 700 Nm obrtnog momenta (kombinovana potrošnja goriva: 8.0-7.5 l/100 km; kombinovana CO2 emisija: 212-198 g/km). Kod obe verzije, snažni motor već sada ispunjava Euro 6d standarde (RDE/Real Driving Emissions Step 2) čak i u zahtevnim situacijama.

Ovo se postiže pored ostalog i primenom dodatnog selektivnog katalitičkog reduktora (SCR) sa katalizatorom za prihvat viška amonijaka (ammonia slip catalyst) (ASC) u izduvnom sistemu GLE Coupé-a. Ovim se omogućava doziranje AdBlue® agensa koje je gotovo u potpunosti odgovarajuće individualnim karakteristikama SCR konverteru razbija i obezbeđuju se čisti izduvni gasovi.

Sportski duh kao deo standardne opreme: lepota inženjerstva podstroja

Snaga na dodir, baš kao i obrtni moment prema potrebi, takođe predstavljaju moto prenosa snage. Budući da sve varijante novog GLE Coupé-a poseduju prenosnik (transfer case) sa elektronski kontrolisanim više-lamelastom spojnicom u okviru standardne opreme iza 9G TRONIC automatskog menjača. Na ovaj način se omogućava prenos obrtnog momenta od 0-100 procenata (obrtni moment na zahtev) između prednje i zadnje osovine. Tokom skretanja se zahvaljujući ovom sistemu može izvršiti uticaj na moment rotacije vozila oko vertikalne ose (yaw) na ciljani način kako bi se pod upravljanjem ili nad upravljanjem vozila zajedno sa kraćim među osovinskim rasponom povećala agilnost novog GLE Coupé-a.

Sistem oslanjanja: AIRMATIC ili E-ACTIVE BODY CONTROL prema želji stranke

U okviru standardne opreme novi GLE Coupé poseduje čelični sistem oslanjanja sa sportskim i tvrđim podešavanjem. U poređenju sa prethodnom generacijom prednosti se ogledaju u jačim tačkama pričvršćavanja sistema oslanjanja i poboljšanoj geometriji kao i u mogućnosti još preciznijeg postizanja položaja točka i daleko boljoj izolaciji vibracija koje proizvode neravnine na putu. Poboljšani sistem vazdušnog oslanjanja AIRMATIC je dostupan sa opcionim sportskim podešavanjem. Njegovo prilagodljivo prigušenje koristi kompleksni sistem senzora i algoritama kako bi karakteristike prigušenja prilagodio uslovima na putu u realnom vremenu. Bez obzira na opterećenje vazdušni sistem oslanjanja takođe održava vozilo na istom nivou i njime se može podesiti i klirens vozila – automatski ili jednostavnim pritiskom na taster tokom vožnje ili stajanja.

Dalje unapređenje Sistema oslanjanja nudi opcija E-ACTIVE BODY CONTROL sistem oslanjanja, koji je kombinovan sa AIRMATIC sistemom vazdušnog oslanjanja. Ovo je jedini sistem na tržištu koji može individualno kontrolisati sile u oprugama i prigušenje oscilacija za svaki točak ponaosob. Ovo znači da ne samo što se može suprotstaviti ljuljanju vozila, već takođe može se suprotstaviti poniranju i propinjanju vozila. Zajedno sa ROAD SURFACE SCAN is a funkcijom povećanja nagiba vozila CURVE, E-ACTIVE BODY CONTROL čini sintezu održavanja na putu i komfora mogućom i podržava tvrdnju brenda Mercedes-Benz da pravi najinteligentniji sistem oslanjanja za SUV vozila na svetu.

E-ACTIVE BODY CONTROL radi na naponu od 48 V, i dostupan je kao opciona oprema. Na lošim putevima sistem je čak u stanju da izvrši rekuperaciju energije, čime se u grubo za oko 50% smanjuju energetski zahtevi neophodni za rad sistema u poređenju sa prethodnim modelom S-Klase. Hidropneumatika generiše dinamičke sile koje se slažu sa silama iz vazdušnog sistema oslanjanja i aktivno pružaju podršku i prigušuju vibracije tela vozila, na primer tokom uzdužnih i poprečnih ubrzavanja ili tokom vožnje na neravnom putu.
Sistemi za pomoć tokom vožnje: superiorna podrška u situacijama vožnje iza drugog vozila i u mnogim drugim situacijama

Novi GLE Coupé poseduje najnoviju generaciju Mercedes-Benz pomoćnih sistema za vožnju koji pružaju podršku vozaču. Ovo rezultira izrazito visokim nivoom aktivne bezbednosti. Kao deo standardne opreme GLE Coupé se može pohvaliti Active Braking Assist sistemom, koji nam može pomoći u sprečavanju naletanja na drugo vozilo tokom vožnje kao i u situacijama sa pešacima ili vozilima koja prelaze ulicu.

Neke inteligentne funkcije, koje su takođe na tržištu u najvišim segmentima iznad nivoa SUV vozila se mogu poručiti kao opciona oprema. To uključuje Active Distance Assist DISTRONIC sa podešavanjem brzine prema ruti kretanja (Route-Based Speed Adjustment). U slučaju da vozač uključi navedeni sistem, vozilo će reagovati na informacije koje dobija od Live Traffic servisa, i u idealnom slučaju vozilo će odreagovati ranije u odnosu na detekciju situacije od strane vozača, radara i senzora sa kamerama. Kada se detektuje kraj kolone brzina se smanjuje na oko 100 km/h kao mera predostrožnosti sem kada vozač odluči drugačije.

Tokom vožnje u koloni na autoputu, Active Stop-and-Go Assist sistem je u stanju da u značajnoj meri izvrši zadatke održavanja vozila u traci i održavanja bezbedne razdaljine od vozila ispred uz visok nivo dostupnosti pri brzinama od oko 60 km/h. Kretanje iz mesta automatski je sada omogućeno nakon vremena do 1 minuta čekanja. Na putevima sa višestrukim trakama, Active Steering Assist je u stanju da pruži podršku vozaču u formiranju koridora za hitne službe. Na autoputevima, pri brzinama ispod 60 km/h vozilo se orijentiše prema detektovanim linijama kolovozne trake i primenjuje princip inteligencije roja kako bi se usmerilo u odnosu na druga vozila u svojoj okolini. U slučaju da nema takvih vozila ili oznaka, GLE Coupé će kao i ranije svoje usmerenje preuzeti od vozila ispred sebe.

Novi Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019

Dinamičan i atletski model za mnogo različitih terena

Novi Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé (kombinovana potrošnja goriva:
9.3 l/100 km; kombinovana CO2 emisija: 212 g/km) jedinstvena kombinacija sportske elegancije i snažnih performansi sa dobrim off-road sposobnostima. Impresivna agilnost je garantovana snažnim linijskim benzinskim motorom sa šest cilindara sa 48 voltnom tehnologijom, sa potpuno varijabilnim AMG Performance 4MATIC+ pogonom na sve točkove, sa AMG SPEEDSHIFT TCT 9G 9-stepenim automatskim menjačem i sa 60 mm kraćim međuosovinskim rastojanjem u odnosu na SUV varijantu. Unapređena dinamika u vožnji takođe dolazi od AMG-specifičnih programa vožnje i AMG RIDE CONTROL+ sistema vazdušnog oslanjanja sa stabilizirajućim elektro mehaničkim AMG ACTIVE RIDE CONTROL sistemom. AMG-specifična maska hladnjaka vizuelno naglašava pripadnost AMG porodici Coupé-a. Uz sve ovo, Coupé visokih performansi nudi sve prednosti Mercedes SUV vozila: obiman prostor za putnike i prtljag, obimne bezbednosne funkcije i superioran nivo trakcije na vlažnim ili peskovitim površinama kao i u zimskim uslovima na putevima.

„Novi GLE 53 4MATIC+ Coupé dodaje još više stila i elegancije našoj SUV porodici, zajedno sa prepoznatljivim AMG karakteristikama kao što su maska hladnjaka specifična za brend. Atraktivna linija coupé-a obuhvata sofisticiranu tehnologiju sistema oslanjanja i naš snažni linijski benzinski motor sa šest cilindara i 48 voltnom tehnologijom. Oba ova sistema garantuju uzbudljiv doživljaj vožnje po pitanju dinamike u podužnom i poprečnom smeru,“ izjavljuje Tobias Moers, CEO Mercedes-AMG GmbH.

Spoljašnji dizajn – ekspresivan, mišićav i dinamičan

Idiom dizajna spoljašnjosti otelotvoruje prepoznatljiv AMG Driving Performance doživljaj. Pripadnost porodici AMG modela je jasna već na prvi pogled zahvaljujući masci hladnjaka sa AMG specifičnim dizajnom. Stilizovana upečatljiva silueta coupéa pruža samouveren izgled vozilu uz linije koje potvrđuju strast za performansama. Ovaj utisak takođe potvrđuju snažni grebeni na poklopcu motora. Elegantni detalji kao što je Mercedesova zvezda u dvostrukom prstenu, uska glavna svetla i upečatljivo “A-krilo” na prednjem braniku naglašavaju oštriji sveobuhvatni dizajn vozila.

AMG prednji branik poseduje karakteristike tipične za model kao što su sportskiji spoljašnji usisi vazduha, svaki sa dve lamele u hrom srebrnoj boji, i crne “flick”-ove. Baš kao i lamele na usisnicima za vazduh i ukrasni detalji na A-krilu, prednji razdelnik je takođe u hrom srebrnoj boji. AMG bočni spojleri pragova i spojler (usnica) na poklopcu prtljažnika obojeni su u boju vozila. Naglasci na koševima točkova omogućavaju dovoljno prostora za velike točkove – 20-inčne točkove od lake legure sa AMG logoom u standardnoj opremi. Takođe je moguće izabrati između šest drugih varijanti točkova počev od 20 do 22 inča u prečniku.

Novo dizajnirani zadnji branik sa AMG-specifičnim detaljima kao što je upadljivi difuzor i ukrasna lajsna u hrom srebrnoj boji naglašava širinu vozila. Specijalni AMG izduvni sistem sa dva okrugla hromirana dupla ukrasna elementa visokog sjaja zaokružuje sportski, dominantan izgled. Dalje opcije individualizacije su dostupne u okviru AMG Night paketa. Ovaj paket uključuje toplotno izolovane, zatamnjene prozore kao i prednji razdelnik, prednje ukrasne lajsne difuzor i okvire usisnika vazduha, kućište retrovizora, okvire prozora i ukrasne izduvne elemente u cenjenoj crnoj boji.

Dizajn unutrašnjosti – progresivna elegancija i robusni ambijent

Izgled i doživljaj koji su tipični za brend takođe su prisutni i u visoko kvalitetnoj unutrašnjosti vozila. Karakteristične boje sa naglascima u boji kao što su crveni kontrastni šavovi na presvlakama i crveni sigurnosni pojasevi obezbeđuju upečatljiv sportski ambijent sa dinamičnim i ekskluzivnim elementima. AMG sedišta u kombinaciji crne ARTICO veštačke kože / DINAMICA microfibra pruža optimalnu bočnu podršku i poseduje AMG specifičan izgled sa „AMG“ logoom na naslonima prednjih sedišta.

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019

Karakteristike unutrašnjosti i komande tipične za AMG modele pružaju tipičnu AMG atmosferu unutrašnjosti kabine i podržavaju sportsko i precizno upravljanje. Najnovija generacija, AMG upravljača sa tri kraka i aluminijumskim papučicama impresionira svojom ergonomijom optimizovanom za vozača. Pored upravljača sportske pedale izrađene od brušenog čelika sa gumenim čepovima, paneli pragova i crne patosnice sa „AMG“ logoom naglašavaju sportski izgled vozila.

Širok izbor varijanti presvlaka od kože kao i unutrašnjih ukrasnih detalja je dostupan za dalju individualizaciju unutrašnjosti. AMG ukrasni elementi od ugljeničkih vlakana daju posebno sportski utisak unutrašnjosti

Agilan i precizan: AMG ACTIVE RIDE CONTROL stabilizacija naginjanja vozila

AMG RIDE CONTROL+ sistem vazdušnog oslanjanja je novorazvijeni sistem iz Affalterbach-a koji pruža doživljaj u vožnji koji karakterišu komfor na dugim putovanjima kao i visok nivo agilnosti, neutralno ponašanje prilikom vožnje u krivinama i maksimalna trakcija.

Nova karakteristika koja donosi odlučujući doprinos AMG specifičnom podešavanju za visok nivo dinamike u vožnji: sistem aktivne stabilizacije naginjanja AMG ACTIVE RIDE CONTROL sa dva nezavisna elektro-mehanička aktuatora na prednjoj i zadnjoj osovini. Ovaj sistem ne samo da smanjuje naginjanje tela vozila prilikom skretanja, već takođe omogućava precizno upravljanje karakteristikama vozila prilikom skretanja kao i karakteristikama promene opterećenja. Uz sve ovo, sistem povećava komfor u vožnji tokom vožnje u pravcu jer se uticaj prelaska preko neravnine na jednoj strani balansira dejstvom Sistema. Kretanja karoserije se mogu aktivno i optimalno adaptirati status vožnje, čime se intenzivira doživljaj u vožnji.

Još jedna prednost u poređenju sa uobičajenim sistemima oslanjanja zasnovanim na hidraulici je u značajno bržoj reakciji. AMG control sistem se može adaptirati uslovima vožnje čak i do 1000 puta u sekundi. Stopa semplovanja stanja je stoga jedan hiljaditi deo sekunde. Takođe komponente ovog sistema imaju značajno manju težinu u odnosu na uobičajena rešenja.

Za više sportskog duha: vazdušno oslanjanje sa kontinuiranim podešavanjem prigušenja oscilacija

AMG RIDE CONTROL+ vazdušno oslanjanje sa izrazito sportskim podešavanjem opruga/amortizera i prilagodljivim podešavanjem ADS+ (Adaptive Damping System) obezbeđuje kombinaciju izuzetnih karakteristika tokom vožnje i visokog nivoa udobnosti tokom vožnje. Karakteristike prigušenja oscilacija se mogu podesiti u tri podešena režima rada, „Comfort“, „Sport“ i „Sport+“, omogućavajući vam primetno razlikovanje između izuzetne udobnosti za duga putovanja i sportskog iskustva vožnje. Uz sve ovo tu su i dva nova režima rada za off-road uslove – „Trail“ i „Sand“.

Zahvaljujući sveobuhvatnoj pneumatskoj kontroli, novi GLE 53 4MATIC+ Coupé održava konstantan nivo vozila bez obzira na teret koji vozilo nosi. U AMG DYNAMIC SELECT režimima vožnje „Sport“ i „Sport+“ nivo vozila je smanjen za 15 mm. U režimu vožnje „Comfort“, nivo vozila se smanjuje za 15mm kada brzina kretanja pređe 120 km/h. Na ovaj način se smanjuje otpor vazduha i samim tim se smanjuje potrošnja goriva. Pored navedenog vozilo postaje stabilnije u vožnji usled nižeg težišta. Kako bi se povećao klirens vozila sistem oslanjanja se može podići za 55 mm pritiskom na taster kada motor radi – bilo da vozilo stoji u mestu ili se kreće brzinom do 70 km/h.

Optimalno ponašanje u vožnji: sportsko upravljanje i sistem za kočenje visokih performansi

Elektro mehanički sistem servo upravljanja sa pojačanjem koje zavisi od brzine kretanja vozila takođe poseduje i promenljiv prenosni odnos. Ovaj sistem impresionira svojim direktnim upravljanjem i preciznim feedback-om. Kao dodatak, pojačanje servo upravljača se može odabrati izborom režima rada u dva stepena i to „Comfort“ ili „Sport“. U zavisnosti od odabranog režima rada u AMG DYNAMIC SELECT-u automatski se preuzima odgovarajuća konfiguracija rada servo pojačivača. Podešavanja se mogu opciono personalizovati u bilo kom trenutku putem podešavanja u dostupnom „Individual“ režimu rada.

Čak i kada je pod velikim pritiskom sistem za kočenje visokih performansi pouzdano usporava/zaustavlja Coupé visokih performansi na veoma malim rastojanjima. Prednje kočnice poseduju diskove kočnica sa unutrašnjim ventiliranjem i perforacijama prečnika 400 mm, sa fiksnim čeljustima kočnica sa 2-klipa obojenim u srebrnu boji sa crnim AMG logoom. Na zadnjoj osovini interno ventilirani diskovi prečnika 345 mm pružaju potrebnu sili kočenja zahvaljujući plivajućim kočnim čeljustima sa 1 klipom.
Šesto-cilindrični linijski motor sa duplim turbopunjačem

Osnova za prepoznatljivu AMG dinamičnost vozila je obezbeđena primenom elektrifikovanog motora zapremine 3,0 litara sa duplim turbopunjačem i dodatnim električnim kompresorom. Linijski motor sa 6 cilindara proizvodi maksimalnu snagu od 320 kW (435 kS) i isporučuje maksimalni obrtni moment od 520 Nm. “EQ Boost” starter-alternator ugrađen na ovom motoru obezbeđuje dodatnih 16 kW (22 kS) i 250 Nm obrtnog momenta tokom kratkog vremenskog perioda i takođe obezbeđuje napajanje za 48 voltni električni sistem vozila.

“EQ Boost” starter-alternator kombinuje starter motor i alternator u jednoj snažnoj e-mašini koja je ugrađena između motora i menjača. Ova inovacija kao i inteligentni sistem natpunjenja putem dodatnog električnog kompresora vazduha i izduvnog turbopunjača imaju isti cilj: povećati prepoznatljive AMG performanse i dinamiku u vožnji, ali u isto vreme smanjiti potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova. GLE 53 4MATIC+ Coupé ubrzava od nule do 100 km/h za svega 5.3 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od koja je elektronski ograničena na 250 km/h.

Dodatna snaga zahvaljujući dejstvu električnog dodatnog kompresora vazduha i 48-voltnom električnom mrežom

Električni dodatni kompresor uspostavlja visok nivo pritiska natpunjenja bez ikakvog kašnjenja do trenutka dok u dejstvo ne uđe turbopunjač. Kao rezultat motor zapremine 3,0 litara reaguje izuzetno spontano i pruža dinamičan odgovor bez turbo rupe. Kao dodatan bonus tu je i visok nivo rafinisanosti u radu linijskog šestocilindričnog motora.

Međutim EQ Boost starter-alternator može učiniti još više. Ova e-mašina obezbeđuje 48 voltno napajanje za električni sistem vozila. Konvencionalni električni sistem napona 12 V se takođe napaja 48 voltnog električnog sistema – preko takozvanog DC/DC pretvarača. Primena baterije napona 48 V povećava sveukupan kapacitet baterije vozila, čime je omogućeno snabdevanje većom količinom električne energije. Dodatna prednost : ista količina snage primenom 48 voltnog sistema se može preneti primenom jedne četvrtine struje u odnosu na konvencionalni sistem. Ovo rezultuje činjenicom da ožičenje vozila može biti tanje i lakše, čime se indirektno smanjuje i potrošnja goriva. Postojeći 12 V sistem obezbeđuje energiju za potrošače kao što su svetla, kokpit, medija ekran i kontrolne jedinice.

Visoko efikasan: “EQ Boost” starter-alternator

“EQ Boost” starter-alternator je ključna komponenata električnog 48-voltnog električnog sistema motora i on ne samo da služi kao alternator već takođe omogućava hibridne funkcije. Zahvaljujući hibridnim funkcijama omogućena je ušteda goriva koja je nekada bila moguća samo kod vozila sa visoko-naponskom hibridnom tehnologijom. Po prvi put, “EQ Boost” starter-alternator se koristi i za kontrolu broja obrtaja motora u praznom hodu.

Hibridna funkcija uključuje “boosting”, rekuperaciju, podešavanje tačke opterećenja, jedrenje vozila (vožnja bez rada motora sa razdvojenim menjačem) i praktično neprimetno ponovno startovanje pomoću start/stop funkcije.

Budući da kaišni prenosni prenos više ne postoji na prednjem delu motora, potrebna dužina za ugradnju motora sa šest cilindara je takođe značajno smanjena u odnosu na konvencionalni motor sa šest cilindara. Dobijeni prostor je iskorišćen za smeštanje sistema za naknadnu obradu izduvnih gasova blizu motora, čime se u značajnoj meri podiže efikasnost rada ovog sistema. Filter čestica čađi je jedini deo sistema kontrole emisije izduvnih gasova koji se nalazi ispod poda vozila.

Poseban akustički doživljaj je dostupan zahvaljujući opciono dostupnom AMG Performance exhaust sistemu. Promenljiv položaj klapni u izduvnom sistemu omogućava promenu zvuka vozila pritiskom na taster. U zavisnosti od programa vožnje, zvučne karakteristike variraju između diskretnih i emotivnih.

Maksimalni nivo trakcije: potpuno varijabilni 4MATIC+ pogon na sve točkove

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé, 2019

Novi GLE 53 4MATIC+ Coupé je opremljen sa potpuno varijabilnim AMG Performance 4MATIC+ pogonom na sve točkove za obezbeđenje maksimalne trakcije i dinamičnosti u vožnji. Inteligentni sistem upravljanja pogonom varijabilno povezuje stalno pogonjenu zadnju osovinu sa prednjom osovinom i stalno proračunava optimalnu raspodelu obrtnog momenta – u zavisnosti od situacije u vožnji i želje vozača. Pogon na sve točkove stoga poboljšava dinamičnost u podužnom smeru baš kao što poboljšava i nivo trakcije i dinamičnost u poprečnom smeru. Rezultat je još veće ubrzanje iz stajanja i optimalna trakcija u krivinama ili na klizavim površinama.

Još više dinamike u vožnji i emocija: AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

AMG SPEEDSHIFT TCT 9-stepeni automatski menjač (TCT = Torque-Clutch Transmission – menjač sa konverterom obrtnog momenta (hidro dinamičkom spojnicom) obezbeđuje promenu stepena prenosa koji pobuđuje emocije i u isto vreme veoma kratka vremena promene stepena prenosa. Ovaj menjač je optimalno podešen prema motoru i omogućava kretanje iz mesta tipično za AMG, zajedno sa brzim promenama stepena prenosa – bilo u automatskom režimu ili u ručnom režimu promene stepena prenosa preko papučica na upravljaču. Promena stepena prenosa u viši odnosno niži stepen se vrši trenutno. Pogotovo u „Sport+“ režimu vožnje i u režimu ručnog prebacivanja stepena prenosa automatski menjač veoma dobro reaguje na zahteve vozača. Prebacivanje više stepena prenosa naniže omogućava veoma brzo startovanje.

Inteligentna elektronska kontrola : AMG DYNAMIC SELECT

GLE 53 4MATIC+ Coupé poseduje sedam režima vožnje: to su „Slippery“, „Comfort“, „Sport“, „Sport+“ i „Individual“ koje upotpunjavaju dva off-road režima vožnje: „Trail“ i „Sand“. AMG DYNAMIC SELECT prilagođava važne parametre kao što su način reagovanja motora na komandu gasa i upravljač, prigušenje oscilacija sistema oslanjanja ili čak i na zvuk vozila. Izbor se vrši preko prekidača na centralnoj konzoli ili opciono preko AMG taster na upravljaču, vrsta odabranog programa se prikazuje na ekranu instrument table i multimedijalnom ekranu.
• „Slippery“: optimizovan za klizav put, sa smanjenom snagom i ravnom krivom obrtnog momenta za doživljaj vožnju sa naglaskom na stabilnosti.
• „Comfort“: komforna i efikasna vožnja (po pitanju potrošnje goriva), npr. zahvaljujući ranom prebacivanju u viši stepen prenosa. Sistem oslanjanja i upravljanja su podešeni sa naglaskom na komfor.
• „Sport“: sportske karakteristike zahvaljujući agilnijem odgovoru na zahtev vozača dat preko pedale gasa, kraća vremena promene stepena prenosa, ranije prebacivanje u niži stepen prenosa i značajno emotivniji osećaj zahvaljujući duplom razdvajanju spojnice. Sistem oslanjanja i upravljanja sa dinamičnijim podešavanjem.
• „Sport+“: izrazito sportske karakteristike zahvaljujući još oštrijem odgovoru na komandu vozača pedalom gasa, povećan fokus na zvučni efekat dvostrukog razdvajanja spojnice tokom prebacivanja u niži stepen prenosa kao i selektivna kontrola obrtnog momenta prilikom prebacivanja u viši stepen prenosa uz prigušivanje cilindara za postizanje optimalnih vremena promene stepena. Povećana brzina praznog hod motora za brži start iz mirovanja. Sistem oslanjanja i upravljanja sa podešavanjem za još dinamičniji osećaj u vožnji.
• „Individual“: individualno podešavanje pogonskog sistema, menjača, AMG DYNAMICS, sistema oslanjanja i upravljanja kao i izduvnog sistema vozila.
• „Trail“: bezbedna vožnja sa maksimalnim performansama na mekom, blatnjavom ili klizavom zemljištu.
• „Sand“: sportsko podešavanje za najbolju moguću atrakciju i upravljivost prilikom vožnje po peščanim padinama i dinama u pustinji.
AMG DYNAMICS kontrola dinamičkog ponašanja vozila je integrisana u AMG DYNAMIC SELECT programe rada. U okviru nivoa „Basic“, „Advanced“ i „Pro“, ovaj sistem utiče na kontrolnu strategiju ESP® -a (Electronic Stability Program) ili pogon na sve točkove, na primer. Inteligentna “pilot” kontrola predviđa željeno ponašanje vozila na osnovu vozačevog ponašanja i podataka sa senzora. Obim dejstva varira od izrazito stabilnog do visoko dinamičkog. Pored ovih podešavanja dostupni su i nivoi „Traction“ i „Slide“ u okviru off-road „Trail“ i „Sand“ režima rada kada je ESP® sistem deaktiviran.

Sa AMG-specifičnim ekranom: MBUX infotainment sistem

Inovativan način upravljanja i prikaza na MBUX-u predstavlja deo standardne opreme na modelu GLE 53 4MATIC+ Coupé, i ovaj sistem poseduje brojne AMG-specifične funkcije. Zahvaljujući opremi Widescreen Cockpit, ekran instrument table i medija ekran se optički kombinuju u jednu jedinicu. Brojne funkcije se takođe mogu aktivirati putem inteligentnog upravljanja glasovnim komandama koji se aktivira pomoću ključne reči „Hey Mercedes“.

Ekran instrument table poseduje sopstveni specifični dizajn i elemente kao što su AMG start-up meni i četiri stila koja je moguće odabrati: „Classic“, „Sport“, AMG ekskluzivni: „Supersport“ i „Discreet“. Ukoliko su odabrani AMG-specifični DYNAMIC SELECT režimi rada „Trail“ i „Sand“, moguće je odabrati off-road specifičan prikaz koji prikazuje podatke kao što su nagib, uspon, i nivo. Prekidač je ugrađen u centralnu konzolu za prikaz i kontrolu programa vožnje, menjača, sistema oslanjanja, ESP® i izduvnog sistema.

Bez puštanja: AMG Performance točak upravljača

AMG Performance točak upravljača presvučen crnom nappa kožom sa crvenim kontrastnim šavom i crvenom oznakom na poziciji 12-sati kombinuju maksimalnu funkcionalnost, visok nivo haptičkog osećaja i savršenu ergonomija korišćenja. Pored aluminijumskih papučica, upravljač ostavlja impresivan utisak zahvaljujući Touch Control tasterima kojima se vrši intuitivno koriste. Kompletan infotainement sistem se može kontrolisati jednostavnim prelaskom prsta preko tastera.

Inovativni tasteri upravljača opciono unapređuju točak upravljača svojim izgledom okruglog kontrolera koji se nalazi sa ispod desnog kraka upravljača, uz dva vertikalno postavljena kolor ekran-tastera sa prekidačima ispod ekrana ispod levog kraka upravljača. Oni omogućavaju vozaču izbor AMG programa vožnje direktno bez skretanja pogleda sa puta, kao i kontrolu drugih AMG funkcija direktno sa upravljača.

Vaš lični inženjer za trke: AMG TRACK PACE

Uz opcionu opremu AMG TRACK PACE, MBUX je unapređen u virtuelnog inženjera koji omogućava praćenje, beleženje i analizu do 80 podataka koji se odnose na vozilo kao i praćenje vremena na zatvorenim stazama van javnih puteva. Mnoge od ovih vrednosti se prikazuju na Widescreen Cockpit-u ili na opciono dostupnom head-up ekranu koji projektuje sliku na vetrobransko staklo u realnom vremenu. Nakon što ste odvezli par brzih krugova, vozač može analizirati podatke i ukoliko je neophodno poboljšati svoje vozačke veštine. Kao dodatak, moguće je meriti i snimiti vrednosti ubrzanja i usporenja (npr. 0-100 km/h, ¼ mile, 100-0 km/h).

Vozač može snimiti bilo koju stazu i ili otvorenu stazu i sačuvati je kasnije za snimanje podataka. Zahvaljujući novo razvijenom algoritmu koji određuje poziciju vozila što je preciznije moguće, AMG TRACK PACE može detektovati kada se sišlo sa staze ili kada se staza skraćena. Ovo se obavlja pomoću GPS podataka kao i pomoću senzora na vozilu (ubrzanje, žiroskop, ugao upravljanja, brzina vozila).
Dodatna smartphone aplikacija unapređuje AMG TRACK PACE funkcionalnost na ovim stazama dodatnim funkcijama kao što su : snimanje putovanja, opcijama individualizacije snimljenih videa kao i mogućnošću deljenja video i foto snimaka na društvenim mrežama.

Tehnički podaci ukratko

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé

Cilindara/tip motora 6/linijski
Radna zapremina (cc) 2999
Snaga SUS motora (kW/kS) 320/435
pri broju obrtaja u minutu 6100
Snaga koju dodaje EQ Boost (kW/kS) 16/22
Maksimalni obrtni moment SUS motora (Nm) 520
pri broju obrtaja u minutu 1800-5800
Max. EQ Boost obrtni moment (Nm) 250
Kombinovana potrošnja goriva (l/100 km) 9.3*
Kombinovana emisija CO2 (g/km) 212*
Klasa efikasnosti C
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 5.3
Maksimalna brzine (km/h) 250**

* Navedene cifre su određene u skladu sa propisanim metodama merenja.
Ovo su tzv. „NEDC CO2 cifre“ u skladu sa : Article 2 No. 1 Implementing Regulation (EU) 2017/1153.
Cifre potrošnje goriva se proračunavaju na osnovu ovih vrednosti.
** Elektronski ograničena

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *