MENI

Borković vodi Pisarića u Brno

Rabrenoviću titula u generalnom plasmanu

27. 09. 2013. Comments (0) Views: 604 Autosport, Reli

Finalna podešavanja

Nekoliko sati uoči ceremonijalnog start 40. Kroacija relija u servisnom parkištu sve vrvelo od aktivnosti pretećih ekipa, kako bi odradili finalna podešavanja u dogovoru sa posadama. Poslednja kontrola (šejkdaun) ukupne dužine 4 kilometra u trajanju od četiri sata na periferiji Poreča, poslužila je takmičarima da provere sve što su promenili na automobilu počev od vešanja, ogibljenja, pritiska u gumama i svega ostalog.
jovana
– Zbog dužine jednog brzinskog ispita morali smo da isprobamo kako leži auto s punim rezervoarom i dve rezervne gume. Do sada nismo imali prilike da vozimo sa tolikim opterećenjem, pa je šejkdun bio odlična prilika da proverimo ogibljenje, koje smo morali da promenimo zbog opterećenja. Posle provere zadovoljni smo kako se automobil ponaša i spremni smo za ceremonijalni start, odnosno za prvi brzinac na ulicama Poreča – rekao je Vladica Rabrenović.

Dobar savet vredi više od novca, a Davor Matošević jedan je od naših ljudi koji nekoliko sezona unazad rukovodi pratećim ekipama posada koje se bore za sam vrh kako svetskih tako i evropskih šampionata.

– Pritisak u gumama na micubiši lanseru uoči starta brzinskog ispita mora da iznosi 1.8 bara, kada se završi brzinac valja proveriti isti i ako iznosi više od 2.6 bara, onda je guma pregrejana. Etapa služi da se pneumatici ohlade i onda opet mora da se proveri pritisak – rekao je Matošević Vojislavu Pijeviću suvozaču Staniše Lazarca.

Sistem za momentalno zaustavljanje posade na brzinskom ispitu od strane direktora prvi put u svetu ugrađen je u jugo 55 Tome Nikitovića.

– Imamo jedinstvenu priliku da na ovom reliju isprobamo sistem momentalnog zaustavljanja samo određene posade zbog problema na brzinskom ispitu. U kolima se nalaze tri lampice, direktor kad dobije obaveštenje ukuca u mobilni telefon šifru određene posade i u roku od 15 sekundi upali se lampica i takmičari znaju da nailaze na problem. Kako je ovo 40. Kroacija reli odlučio sam se baš za jugo, jer on postoji takođe 40 godina u tu sam pronašao neku simboliku – rekao je Boris Belamarić direktor firme Fri port.

Komentari su zatvoreni.