MENI

GRATIS SERVISNA AKCIJA „PROVERI SVOJ PEUGEOT”

Toyota Hybrid-R koncept sve bliže premijeri u Frankfurtu

13. 08. 2013. Comments (0) Views: 662 Ford, Industrija

Ford najavljuje novi Focus sa 1,0-litarskim EcoBoost motorom

Ford Motor kompanija je najavila novu verziju Focusa sa 1,0-litarskim EcoBoost motorom, koji će biti prvi porodični automobil u Evropi pogonjen benzinskim motorom sa emisijom CO2 od 99 g/km.

Focus sa 1,0-litarskim EcoBoostom će imat vodeću u klasi potrošnju goriva od 4,3 l/100 km. Opremljen specijalno kalibrisanom verzijom Fordovog nagrađivanog motora od 100 KS, u novom Focusu 1.0 EcoBoost će takođe „nastupiti“ Ford ECOnetic tehnologija, koja uključuje pneumatike sa ultra niskim otporom kotrljanja, jedinstvenu aerodinamiku ispod automobila i revidiran prenosni odnos, a sve to treba da pomogne da, kada se pojavi u prodaji početkom sledeće godine, Ford ponudi svoj do sada najekonomičniji porodični automobil pokretan benzinskim motorom.

Focus EcoBoost 1.0_03

„Čak i samo pre par godina tek nekoliko ljudi je moglo da pomislili da je moguće da srednje veliki automobil sa benzinskim motorom može da savlada barijeru CO2 ispod 100 g/km“, kaže Barb Samardzich, potpredsednik za razvoj proizvoda u Ford Evropa. „Jednolitarski EcoBoost menja očekivanja o tome šta može da isporuči benzinski motor, okrećući ih naopako.“

Fordov 1.0-litarski EcoBoost motor – proglašen Međunarodnim motorom godine 2013. i 2012. – omogućava da nova verzija bude snažnija od prve generacije Ford Focusa sa 1,6-litarskim motorom od pre desetak godina, dok je emisija CO2 manja za 47 odsto.

Poreske olakšice
Zbog niske emisije, novi Focus sa 1,0-litarskim EcoBoost će biti izuzet od akciza na vozila u Velikoj Britaniji, dok će se francuski kupci kvalifikovati za popust od 200 evra na poreze pri registracijiji novog automobila.

Nova verzija, koja će se proizvoditi u Saarlouisu, u Nemačkoj, proširiće na tri broj Focusa koji će se nuditi sa 1,0-litarskim EcoBoost motorom – pored standardne verzije od 100 KS sa emisijom CO2 od 109 g/km i verzije od 125 KS koja ima emisiju CO2 od 114 g/km.*

Uveden prošle godine u Fiestu, B-MAX, C-MAX i Grand C-MAX sa sedam sedišta,1,0-litarski EcoBoost motor će biti proširen i na SUV EcoSport, komercijalna vozila Transit Connect i Transit Courier, kombinovana vozila za prevz putnika i tereta Tourneo Connect i Tourneo Courier, a kasnije i na potpuno novi Mondeo.

Fordov 1,0-litarski EcoBoost motor koristi turbo punjač niske inercije, podeljen rashladni sistem i direktno ubrizgavanje goriva što omogućava da isporuči iznenađujući nivo performansi iz motora sa tri cilindra. Novi Focus 1.0 EcoBoost sa emisijom ugljen-dioksida od 99 g/km će takođe koristiti niz energetski efikasnih Ford ECOnetic tehnologija, koje, između ostalog, uključuju Auto-Start-Stop sistem, pametno regenerativno punjenje akumulatira, aktivnan poklopac na rešetki hladnjaka i Ford EcoMode koji podržava ekonomičniji i ekološki podobniji stil vožnje.

Ford je nedavno u ponudu uveo Focus Electric sa nultom emisijom, a takođe nudi dizel Focus ECOnetic sa potrošnjom od 3,4 l/100 km i emisijom CO2 od 88 g/km.*

„Sa Focusom 1.0 EcoBoost, Focusom Electric i Focusom ECOnetic, Ford kupcima porodičnih automobila nudi izbor snage iz ekonomičnih motora bez premca“, kaže Sherif Marakby, direktor vozilskih linija u Ford Evropa.

Ford će cene za Focus 1.0 EcoBoost sa emisijom CO2 od 99 g/km saopštiti neposredno pred njegovo uvođenje u ponudu u Evropi – početkom naredne godine.

Komentari su zatvoreni.