MENI

Malo atmosfere sa subotnjeg treninga na Perguzi

„Nula“ na putu do Zlatibora

18. 07. 2013. Comments (0) Views: 1898 Autosport, Reli

Vićentije Savić poslednji domaći pobednik na YU reliju

Dan uoči ceremonijalnog starta 46. Srbija relija, sporedni putevi oko Zlatibora ore se od buke automobila, jer sve posade iz zemlje i inostranstva uredno treniraju, bolje rečeno „prave” radar, na lokacijama gde će u subotu i nedelju voziti brzinske ispite. Organizator našeg najstarijeg takmičenja auto sporta potrudio se da reli učini što težim, zanimljivijim i neizvesnijim po pitanju pobednika, baš zahvaljujući potpuno novim brzinskim ispitima.

VSavic

Poslednji pobednik iz Srbije na najvažnijem domaćem takmičenju, koje je tada nosilo zvaničan naziv JU reli bio je Vićentije Savić sada već daleke 1992. godine. Na ovogodišnjem izdanju višestruki šampion SFRJ biće suvozač Staniši Lazarcu u micubiši lanseru 8 evolucije u pred vozilu sa „nulom”.

– Ako ništa drugo u jednom takmičarskom vozilu, a to je automobil sa „nulom” koji bukvalno najavljuje prvu posadu koja će se na brzincu boriti protiv štoperice, biće jedan šampion koji je osvajao Srbija reli. Vićentije Savić je nekada harao u reli disciplini i njegova pomoć i iskustvo dobro će nam doći tokom dva dana na Zlatiboru. Za neupućene, na svakom reli takmičenju automobili sa tri, dve i jednom „nulom”, obzirom da prolaze brzinskim ispitom pre takmičara, imaju svrhu da prenesu sve bitne detalje posadama, da znaju šta ih očekuje na istim. Baš zbog tog razloga uloga Vićentija Savića je nemerljiva – rekao je Staniša Lazarac.

stanisa

Dok u okolnim ulicama oko centralnog Trga u Užicu takmičarske sprave spremne za tehnički prijem i verifikaciju, razgledaju i fotografišu znatiželjni građani, vozač i suvozač u civilnim automobilima krstare brzinskim ispitima: Vrela, Lokve, Duboko, Volujac, Sinjevac, Ponikve, Tripkova i Previja.

– Ovo je prvi put da je zvanično organizovano upoznavanje brzinskih ispita. Ranije to nije rađeno iz mnogo razloga, a jedan je bio i taj, što smo mahom vozili na poznatim brzincima. Od ove godine na repertoaru su nove lokacije i logično je da se sve posade upoznaju sa izazovima koji će ih očekivati tokom subote i nedelje – rekao je Igor Marković izvršni direktor relija.

Sutra tačno u 20.01 časova na Trgu Partizana zakazan je ceremonijalni start prve posade, a u subotu u 11.01 sati startuje prvi brzinski ispit Vrela 1. U nedelju 21. jula sledi nastavak u 10.31 brzinskim ispitom Sinjevac. Idealno vreme za prvu posadu na ciljnoj rampi na Trgu Partizana je u 18.01 časova, posle čega će uslediti dodela nagrada.

Komentari su zatvoreni.