MENI
MY20 GT-R NISMO Germany

Testiran Nissan GT-R NISMO za 2020

PR-image---Red_Dot_Award_2019_ceremony

Nova Mazda3 osvojila Red Dot “Best of the Best”

Prvi obrtni prekidači 1900-ih godina

12. 07. 2019. Comments (0) Views: 512 Industrija

Bosch predstavlja istoriju ključeva za automobile

Prvi obrtni prekidači 1900-ih godina

Okreni ključ i odvezi se? Ne u 1900-im. Startovanje vozila tada je bio kompleksan proces koji je obuhvatao oko deset različitih koraka koje su tada mogli da usavrše samo dobro utrenirani šoferi. Startovanje motora obrtnim prekidačem je bio samo jedan od navedenih koraka, što znači da su lopovi morali da budu posebno pripremljeni.

Rođenje ključa za automobil

za prekidanje i blokiranje električnog kola paljenja

za prekidanje i blokiranje električnog kola paljenja

Godina 1910. predstavlja datum rođenja ključa za automobil u širem smislu, kao i početak dugogodišnje istorije sprečavanja krađa automobila. Ključevi su korišćeni za prekidanje i blokiranje električnog kola paljenja, ali su vozači i dalje morali da startuju motor pomoću kurble.

Visoka tehnologija u stilu 1920-ih

Tokom 1920-ih, ljudi su počeli da zaključavaju vrata svojih automobila, ali im je za to bio potreban poseban ključ. Prekidač za startovanje vozila je takođe postao standard, kojim se nije samo prekidalo električno kolo, već se i pokretao starter. Kada bi se ključ izvukao iz brave, upravljač vozila bi se zaključavao. Ovo danas predstavlja normalnu stvar, ali je tada bilo poslednja reč tehnologije.

Kraljevski ključ

Kraljevski ključ

Kraljevski ključ

Ekstravaganca nikada ne izlazi iz mode. Personalizovani zlatan ključ je bio posebno napravljen za Kraljicu Soraju od Irana za njen Mercedes-Benz 300 SL.

Dva postaju jedno

Tokom 1960-ih, veliki broj automobila je imao dva ključa: jedan za otključavanje vrata i drugi za startovanje. Tada, jedan ključ za vrata i startovanje polako postaje standard.

Pojavljuje se poznat oblik

Oko 1960-ih, ključevi automobila dobijaju dobro poznati oblik – zadržavajući ga do 1980-ih, pa čak i duže.

Centralno zaključavanje je ugledalo svetlost dana

Poznati dizajn, nove funkcije: sredinom 1990-ih, sistem centralnog zaključavanja počinje svoje uspešno napredovanje. Od tada, vozači više nisu morali da idu oko vozila otključavajući svaka vrata pojedinačno.

Prestižan rad

Prestižan rad

Prestižan rad

Luksuzan automobil zaslužuje i luksuzan ključ. Kompanija Noblekey iz Berlina, specijalizovana za luksuzne ključeve, je pravi majstor ovog zanata. Na slici: egzotični zlatni ključ optočen dragim i poludragim kamenjem.

Još prijatniji ključevi automobila

Prvi ključevi sa bežičnom daljinskom kontrolom su učinili zaključavanje vozila još lakšim. Jedan klik i sva vrata su otključana. Ukoliko vozač zaboravi gde je tačno parkirao svoj automobil, bežična daljinska kontrola mu pomaže da ga pronađe – signali pokazivača pravca prilikom otključavanja vrata mu pokazuju tačno gde se vozilo nalazi.

Sistemi za ulazak bez ključa

Napredak sigurno nije stao sa bežičnom daljinskom kontrolom. Sistem zaključavanja bez ključa, koji je predstavljen u serijski proizvedenim automobilima 1999. godine, omogućava vozaču ne samo da otključa i zaključa vrata vozila, već i da startuje motor pritiskom na dugme. Nema više ključa za startovanje – niti prekid startovanja.

Pripazite na lopove

Sa konvencionalnim sistemima bez ključa, ključevi se svejedno moraju nositi u džepu jakne ili sakoa. Kako bi se otvorila vrata i startovao motor, ključ komunicira sa automobilom koristeći radio signal niske frekvencije (LF) ili ultra-visoke frekvencije (UHF). Kako bi se zaštitili od krađe, automobilska industrija konstantno unapređuje postojeće sisteme, što je u osnovi dugogodišnji maraton.

Pametni telefoni postaju ključevi

Pametni telefoni postaju ključevi

Pametni telefoni postaju ključevi

Bosch sistem za ulazak bez ključa radi sa virtuelnim ključem koji se nalazi u pametnom telefonu. Senzor ugrađen u automobil prepoznaje telefon vlasnika, sigurno kao otisak prsta, i otključava vozilo. Upravljanje digitalnim ključem povezuje aplikaciju i vozilo putem cloud-a.

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *