MENI

Motokros, Kruševac, Globare (SNIMAK)

Stojanović slavio na Plevenu

9. 07. 2013. Comments (0) Views: 613 Motociklizam, Motokros

Sagmajster vapi za starom konkurencijom

Globare su došle kao odličan način da se kruniše prvi deo sezone moto kros sporta u Srbiji. MK Gajić organizovao je takmičenje koje bodovano za Istočnoevropski šampionat, plus kvalifikacine trke za šampionat Evrope i naravno Otvoreno nacionalno prevenstvo. Budnim okom sve je posmatrao Danac Peter Hansen u ime komisije za moto kros FIM Evropa i sasvim je pouzdano da će imati mnogo toga lepog da kaže, kako bi zavredeli organizaciju trke naredne sezone za šampionat Evrope.

IMG_3186

Sve ovo nije bilo na odmet da se naglasi, jer nikada se ne zna, kada će o moto krosu poželeti da pročita neko potpuno neupućen u tajne suvozemnog tehničkog sporta na dva točka kojeg krase skokovi, oblaci prašine, blata u letu svuda naokolo. Na priredbi je viđeno 95 vozača u šest raspisanih klasa iz deset zemalja. Tačno 28 vozača ca licencom Moto saveza Srbije uzelo je učešće u borbi za pehar, bodove i slavu pred domaćom publikom. Naš udeo bio je manje od trećine, a samo vikend ranije na Jeljenu viđeno je više od 30 domaćih vozača. Sedam motora iz Subotice i okoline dovukao je Gabor Sagmajster na stazu.

– Ovi nikad nije bilo da sam „vučem“ sedam motora!

Neupućeni bi mogli da pomisle, da je to verovatno pozitivno, eto jedan kombi veliki šareni u njemu četiri motora, plus tri na prikolici, pride četiri takmičara i dvojica izveštača, prava stvar. Krosisti su posebna fela i potpuno im je normalno da svako u vlastitoj režiji dopremi trkačku spravu od kuće do staze.

IMG_2769

– Kriza, kriza je stisla sve, pa i moto kros! Nikad nije bilo normalno da kolektivno prevozimo motore na takmičenja. Sada je ovako lakše, drugim rečima jeftinije, a ja nemam srca da ih odbijem, i tako od Subotice do staze. To će morati da prođe, mene brine nešto drugo. Nemam više ono zadovoljstvo kada krenem na trku da ću uživati, jer ću se odlično provesti sa poznatom konkurencijom. Nedostaju mi Vlade Rajević, Velibor Milunović i Jovan Vukajlović, ekipa sa kojom volim da vozim i jer pre svega svi želimo da se dobro zabavimo. U Globarima je bila ekipa iz okruženje i žesetoko se vozilo čitavog vikenda, svako ko je bio, imao je šta da vidi, a zabrinjava činjenica, što naših nije bilo u većem broju da se takmiče sa nekim za njih novim vozačima, jednom rečju konkurencijom, kako bi videli gde su – veli Sagmajster.
Takmičenje međunarodnog ranga na moto kros stadionu, kako je Hansen doživeo stazu u Globarima, zahteva po logici stvar drugačiji pristup i utrošeno vreme, u odnosu na nacionalni nivo.

– U subotu smo proveli 12 sati na stazi, to svakako nije malo vremena, sutradan smo bili nešto kraće vremenski, ali to je jedno ozbiljno vreme, koja na trenutke treba da bude u službi relaksacije. Tome služe pomenuti vozači, kolege, prijatelji, sve u isto vreme, da se u boksu što više i bolje pripremimo za nastup, a sve to kroz stalni smeh. To mi nedostaje, ali su mi nedostajali i svi drugi domaći takmičari koji nisu mogli iz bilo kojeg razloga da voze u Kruševcu. Krajnje je vreme da se povede računa o klasama MX 65 i MX 85 – rekao je Sagmajster.

Komentari su zatvoreni.