MENI
OSVAJAČI TROFEJA BEOGRADA Luka Vojnić i Nikolina Radonjić

Nikolina bez milosti za konkurenciju

VODEĆI U KLASAMA 1 I 2 Milan Nikiolić

Pretposlednji okršaj u zujalicama

NEUMOLJIV NA STAZI Milan Nikolić ispred Nikole Lazrevića

10. 07. 2012. Comments (0) Views: 631 Karting

Rođen za šampiona

Svaka slučajnost Milana Nikolića sa Mihajlom Šumaherom je više nego namerna, a u prilog tvrdnji govori i činjenica da je mlađani Beograđanin odavno uspešan polaznik karting škole višestrukog šampiona formule 1. Ako se uzme u obzir da u pomenutoj školi i pored velikog novca prosečni kartingaši nemaju šta da traže, sama od sebe nameće se činjenica da je Nikolić rođen za šampiona.

 NIŠTA BEZ TATE Milan i Božidar Nikolić Da čitava konstatacija nije pristrasna, najbolje govore ostvarni rezultati u prvom delu sezone karting šampionata Sportskog auto karting savez Srbije. Posle tri karting vikenda i šest trka mladi as član Vitro rejsing tima, vodeći je u klasama 1 i 2. U klasi jedan ima maksimalan broj bodova, dok u „dvojci” ima prednost od dva poena u odnosu na najvećeg konkurenta Nikolu Lazarevića.
U trećoj sezoni, odlučeno je da Nikolić uporedo vozi dve klase, što momčiću željnom dokazivanja ni malo teško ne pada. Naprotiv, sve što ga i zanima je karting, porodica i najmlađi brat Maksim koji ima nepuna dva meseca.

– Poslednju pobedu na Adi Huji, kada sam i prešao u vođstvo u klasi dva poklonio sam svom mlađem bratu Maksimu, koji iako još nema dva meseca, kako je rođen, došao na stazu da mi da podršku. Naravno, da su mama, tata, mlađa sestra i mehaničar imali presudnu ulogu da budem ubedljiv na stazi, ali prisustvo bebe mi je bilo posebno važno – prvi je komentar Nikolića.

Tokom jednog vikenda učestvovanje na dva fronta ume i može da bude vrlo naporno i za mnogo starije vozače, a ne za dečaka koji će u septembru napuniti devet godina. Međutim, strast za brzinom i rezultatima na stazi, više su nego dovoljan motiv, da osnovac koji pre nekoliko nedelja završio drugi razred Osnovne škole „Stevan Sinđelić” sa svim peticama, briljira na stazi.

U klasi 1, osvojio je šampionsku titulu pre dve godine i to kao najmlađi ikada takmičar u Srbiji. Sticajem okolnosti nije uspeo da je odbrani, ali zato u aktuelnoj sezoni svi su izgledi da će vitrine kluba biti bogatije za još jednu, a sve su šanse i za dve titule šampiona. Naravno, u pitanju je klasa 2, koja posebno interesuje odlikaša.

 NEUMOLJIV NA STAZI Milan Nikolić ispred Nikole Lazrevića – Klasu jedan vozim zbog sebe, odnosno titule i naravno sponzora koji su imali mnogo razumevanja i naravno finansija da mi kupe vrhunski ram za karting, tako da sam sada nedostižan za konkurenciju. U svakom slučaju ne želim da umanjim značaj svojih drugara iz klase 1, jer se i sa njim maksimalno korektno borim kako na kvalifikacionim treninzima, tako i na trci za svaki metar staze. Ono što me sada više interesuje i privlači je prvo mesto u klasi 2, klasi koji vozim od ove sezone. „Jedinicu” vozim da bih utvrdio gradivo, a „dvojku” kako bih stekao neophodno iskustvo za narednu sezonu, kada ću se samo u pomenutoj i takmičiti – rezonuje Nikolić.

U klasi dva za sada ima šest takmičara što svakako i nije mali broj učesnika, ako se uzme u obzir da je velika finansijska kriza, a da je karting pre svega skup sport, i da čitavu stvar plaćaju, naravno roditelji. To u isto vreme nikako ne znači da u klasi 2 ne vlada jaka konkurencija.

– Najveći konkurent na stazi mi je Nikola Lazarević koji u isto vreme vozi i klasu 3, ali mene strogo i samo interesuje kada vozi klasu 2. Vrlo mi je bitno da do svake pobede dođem na pravi način, bolje rečeno da se borim do poslednjeg metara. Volim kada Nikoli i meni takmičarske sprave rade korektno, jer to nam pruža mogućnost da se maksimalno dobro trkamo. I meni i njemu jednako znači kada se jedan drugom vozimo na braniku tokom čitave trke, jer to je najbolji način da se napreduje. Bitno je kada imaš dobrog konkurenta na stazi da učiš kako da „napadaš” vodećeg, odnosno kako da braniš vodeću poziciju, kada predvodiš kolonu. Najvažnije od svega je, da se posle svake trke Nikola i svi drugari iz klasa 1 i 2, igramo i družimo. Takmičenje je jedno, a drugarstvo je nešto sasvim drugo – veli Milan Nikolić.

Do kraja sezone ostalo je da se odrade još dve trke, koliko ih za sada stoji u kalendaru takmičenja. Jedna je predviđena da se vozi u Kuli kod Vrbasa posle letnje pauze krajem avgusta i finalna u prestonici početkom oktobra.

 ODRAĐIVANJE KLASE 1 Milan Nikolić

Komentari su zatvoreni.