MENI

NOVA PALETA MODELA DACIA: SAVREMENIJA NEGO IKADA PRE, PRISTUPAČNA...

Sve je u imenu: potpuno nova Opel Insignia Grand...

3. 12. 2016. Comments (0) Views: 879 Industrija, Renault

NOVI SCENIC I NOVI GRAND SCENIC

Renault predstavlja novu viziju kompaktnog monovolumena, modularnu kao i uvek, privlačniju nego ikada pre!

2 - New SCENIC and New GRAND SCENIC

Dvadeset godina nakon što je predstavio Scénic – prvi kompaktni jednovolumen u svetu koji je poneo titulu Evropskog automobila godine 1997. i koji je u međuvremenu prodat u više od pet miliona primeraka – Renault je četvrtom generacijom ovog popularnog modela potpuno obnovio svoju ponudu u ovom segmentu.

Predstavljen u kratkoj verziji na Ženevskom salonu automobila u martu 2016., a dva meseca kasnije i u produženoj verziji, novi SCENIC revolucionarnog dizajna se u odnosu na prethodne generacije odlikuje izuzetnom privlačnošću.

1 - New SCENIC and New GRAND SCENIC

Novi SCENIC krase sve odlike kojima prethodne generacije duguju svoj uspeh: prilagodljivost, prostranost, praktičnost i udobnost na dužim putovanjima.

Beskompromisno poželjan, praktičan, efikasan i opremljen naprednim tehnologijmi, novi SCENIC u svet monovolumena donosi revolucionarne promene i ispunjava potrebe porodice:

•Poželjan zahvaljujući elegantnoj, ali istovremeno snažnoj silueti, dvobojnoj karoseriji i serijskim 20-inčnim naplatcima nezavisno od nivoa opreme – prvi put u segmentu,
•Praktičan, zahvaljujući najvećoj zapremini prtljažnika i pretinaca za odlaganje u klasi*,
•Efikasan, zahvaljujući bogatoj ponudi motora koju čine pet dizelskih i dva benzinska motora,
•Tehnološki napredan, zahvaljujući brojnim sistemima za pomoć u vožnji i drugim tehnologijama, kao što su serijski sistem aktivnog kočenja u nuždi (AEBS) sa prepoznavanjem pešaka, nezavisno od nivoa opreme.

6 - New SCENIC and New GRAND SCENIC

I u produženoj i u kratkoj verziji četvrta generacija modela SCENIC želi da osvoji verne kupce prethodne tri generacije SCENIC-a, koje su oduvek privlačile inovacije ovog modela koji je prvi predstavio kliznu središnju konzolu. A istovremeno će SCENIC svojim upečatljivim izgledom i snažnim performansama privući nove kupce.

Revolucionaran zavodljiv izgled u poredjenju sa prethodnim generacijama

„Želeli smo da novi SCENIC utaba nove puteve. Privlačniji je i ima savremeniji pristup klasi monovolumena, a odlikuje se izuzetnom modularnošću koja je bila ključ uspeha prethodne tri generacije modela u proteklih 20 godina. Njegove proporcije i veliki točkovi inspirisani su konceptnim automobilom R-Space.”

5 - New SCENIC and New GRAND SCENIC

Laurens van den Acker – viši podpredsednik odeljenja za dizajn grupe Renault

Novi pristup dimenzijama i dizajnu

Novi SCENIC u kratkoj i produženoj verziji donosi:

– karakterističan monovolumenski oblik karoserije koja je 20 mm šira od one kod Scénica 3, viši razmak od tla (+40 mm), duži međuosovinski razmak i šire tragove točkova napred i pozadi. Pri tom je zadnji prepust skraćen za 16 mm, čime je silueta automobila postala još fluidnija i privlačnija.
– snažno nagnuto vetrobransko staklo koje osigurava veću bočnu preglednost.

14 - New SCENIC

– panoramski stakleni krov (opcija).
– prepoznatljiv svetlosni potpis prednjih svetala u obliku slova C serijski (kao i na ostalim modelima iz Renaultove ponude) kao i zadnja svetla sa trodimenzionalnim efektom izvedena u tehnologiji Edge Light; na kratkoj verziji zadnja svetla au postavljena vodoravno, a na produženoj verziji vertikalno.
– dvobojna karoserija.

Jedinstveni u klasi: 20-inčni naplatci

19 - New SCENIC

Jedinstveno u Scénicovom segmentu: 20-inčni naplatci u seriji, nezavisno od nivoa opreme: osim što vozilu daju jedinstven profil, veliki naplatci vizuelno spuštaju liniju krova i tako ističu dinamičan izgled novog Scénica.

Do sada neviđen odnos veličine točkova i visine bočne linije do prozora novom Scénicu daje dinamičan, uravnotežen stav.

Naplatci od 20 inča ispunjavaju blatobrane novog Scénica, kao na sportskom automobilu.
Na kraju, za personalizaciju naplataka novog Scénica dostupni su umetci koji donose još više stila i prefinjenosti. Početna ponuda postupno će se proširivati.

„Nakon predstavljanja konceptnog automobila R-Space, Renaultovi inženjeri i dizajneri su blisko sarađivali kako bi osigurali da vizuelna privlačnost 20-inčnih naplataka prati najviše standarde sigurnosti, udobnosti, potrošnje goriva i troškova održavanja. Nakon četiri godine rada i izvrsne saradnje sa našim partnerima proizvođačima guma jedva čekamo da kupci počnu da uživaju u prednostima ove inovacije.”
– Irina Zaretskaya, zamenik voditelja projekta, novi SCENIC

Inovativni 20-inčni naplatci

32 - New GRAND SCENIC

Sigurnost i udobnost među najboljima u klasi novog Scénica

Veći međuosovinski razmak novog Scénica (kraća verzija: +32 mm / produžena verzija: +34 mm) kao rezultat ima vrhunsko prianjanje, dodatno poboljšano ugradnjom 20-inčnih naplataka (195/55 R20) koji SCENIC smeštaju među najbolje u klasi kad je reč o voznim osobinama i performansama kočenja, bez negativnih posledica na udobnost.

Automobil je uspešno prošao sve testove izbegavanja sudara (VDA, ADAC, GLENNING i ISO), sa uključenim ili bez uključenog ESC-a (elektronski nadzor stabilnosti).

12 - New GRAND SCENIC

Poboljšane su i performanse kočenja Scénica u poredjenju sa trećom generacijom modela. Na suvim putevima, put kočenja od 100 km/h odnosno 130 km/h skraćen je za tri odnosno pet posto. Na mokrom put je kočenje od 80 km/h u odnosu na prethodnu generaciju skraćen za pet posto.

Kako bi postigao optimalnu ravnotežu između udobnosti i performansi, Renault je na novi SCENIC ugradeo gume čije je bočna strana (107 mm) više od onih kod većine 17 ili 18-inčnih guma.

Dodatna udobnost koju pružaju visoke bočne strane pneumatika kombinovana je sa udobnošću koju donose poboljšanja širih sedišta novog Scénica koja pružaju snažniju bočnu potporu. Upotreba pena dve različite gustoće je još jedna neupitna prednost.

Upotreba jedne veličine naplataka u svim verzijama omogućila je savršeno podešavanje vešanja kako bi se osigurala prvoklasna udobnost i zabavne vozne osobine. Renaultovi inženjeri su blisko sarađivali sa proizvođačima guma na osiguravanju efikasanosti guma novog Scénica i na podešavanju vešanja sa amortizerima sa višefaznim ventilima.

Zbog ovoga točkovi novog Scénica efikasanije upijaju neravnine i omogućavaju veću udobnost putnika, nezavisno od toga
na kom sedištu sede.

21 - New SCENIC

Zaštita okoline i niski troškovi korišćenja na prvom mestu

Naplatci novog Scénica veličine 20-inča postižu najbolje moguće vrednosti kada je u pitanju zaštite okoline a tri faktora su zaslužna za to:
– nizak nivo trenja: naplatci su jednake širine kao 16-inčni naplatci (195 mm).
– poboljšana aerodinamika: nizak aerodinamički otpor (drugi najvažniji faktor u zaštiti životne okoline, odmah iza mase vozila) novog Scénica, postignut ugradnjom užih guma, donosi smanjenje emisija CO2 od 2 g/km u odnosu na prethodnu generaciju Scénica.
– upotreba komponenti guma niskog otpora kotrljanja.

Posledica ovoga je da u smislu EU sistema označavanja guma – kojim se gume klasifikuju prema otporu kotrljanja – gume novog Scénica postižu ocenu A, što je najbolja ocena ikad dodeljena 20-inčnim naplatcima.

Iako su veći, 20-inčni naplatci novog Scénica ne nose za sobom i dodatne troškove. Gume za ove naplatke jednake su po ceni kao 17-inčne letnje, zimske ili M+S gume koje nude glavni Renaultovi konkurenti. Dodatna prednost je što visoke bočne strane ovih guma smanjuju opasnost od oštećenja naplataka.

Na gume novog Scénica mogu se postaviti lanci za zimske uslove, čija je cena ista kao za uobičajene lance.

Izuzetna modularnost sa rekordnom zapreminom prtljažnika i pretinaca za odlaganje

19 - New GRAND SCENIC

„Kao ultimativno porodično vozilo, novi SCENIC je iz temelja izmenjen kako bi porodicama ponudeo sasvim savremenu i privlačnu verziju tradicionalnog monovolumena. Udobnost u vožnji je duboko ukorenjena u njegov DNK, a zahvaljujući izuzetnoj modularnosti SCENIC svim putnicima nudi jedinstven nivo praktičnosti kao i do sada.”
Pauline Sapy-Renaudin, Direktor marketinga, novi SCENIC

Prilagodljiviji nego ikada do sada

Zadnja sedišta novog Scénica sa funkcijom One Touch Folding preuzetom iz novog Espacea se jednostavno i lako preklapaju i čine ravanu podlogu. SCENIC je jedini automobil u svojoj klasi u kom se ta funkcija može aktivirati sa dva mesta: iz prtljažnika ili putem sistema R-LINK 2.

23 - New GRAND SCENIC

Novi SCENIC uz to je i jedini automobil u klasi opremljen velikom kliznom središnjom konzolom zapremine 13 litara, četiri puta više nego kod bilo kog drugog konkurenta. U prednjem delu konzole se nalaze osvetljeni pretinac za odlaganje, zatvoren kliznim poklopcem, i ugrađeni naslon za ruke ispod kog se nalaze dva USB priključka i 3,5-mm priključak. Putnicima na zadnjoj klupi su dostupne iste funkcionalnosti, ali uz dodatni pretinac za odlaganje. Kad je središnja konzola u krajnjem prednjem položaju, nudi dodatni prostor za odlaganje sitnica vozaču i suvozaču, a kada je u krajnjem zadnjem položaju funkcioniše kao razdelnik između prednjih i zadnjih sedišta, što je posebno praktično kad se na zadnjoj klupi voze deca.

Rekordna zapremina

Novi SCENIC se odlikuje zapreminom prtljažnika od 506 dm3 prema normi VDA (572 l). To je najveća zapremina u klasi i uveliko nadmašuje prosečnu zapreminu konkurenata (469 dm3).
Verzija GRAND SCENIC sa sedam sedišta raspolaže sa 533 dm3 zapremine prtljažnika prema normi VDA (596 litara), što ga stavlja na drugo mesto u klasi.

24 - New GRAND SCENIC

Novi SCENIC je najbolji je u klasi i u pogledu prostora za odlaganje. Osim središnjom konzolom zapremine 13 litara opremljen je i hlađenom i osvetljenom ladicom „Easy Life” koja nudi trostruko više prostora za odlaganje od konkurenata. Otvara se elektronskim senzorom i automatski se zaključava kad se vozilo zaustavi.

Druga domišljata rešenja za odlaganje, uključujući četiri pretinca za odlaganje u podu, ukupnu zapreminu za odlaganje stvari povećavaju na 63 litara, dvostruko više od konkurenata, što novi SCENIC smešta na sam vrh klase.

„Pored upečatljivog karaktera, novi SCENIC se odlikuje i inovativnošću , a najavljuje Renaultovu strategiju u pogledu povezanih i autonomnih vozila. Brojni senzori i kamere povećavaju sigurnost i udobnost, a multimedijalne tehnologije olakšavaju upravljanje različitim sistemima.”
Cecile Sobole, Direktor razvoja proizvoda, Novi SCENIC

Tehnologija iz višeg segmenta

Bogata oprema za sigurnost i udobnost

Novi SCENIC i novi GRAND SCENIC izdvajaju se opremom kao što su:

•Prilagodljiv regulator brzine automatski prilagođava brzinu automobila kako bi održao odabranu udaljenost od vozila ispred sebe. Aktivan je pri brzinama između 50 i 160 km/h.
•Upozorenje na nenameran izlazak iz vozne trake (LDW).
•Head up ekran u boji.
•Parkiranje slobodnih ruku. Nakon što vozaču, merenjem slobodnog prostora senzorima, pomogne da pronadje mesto za parkiranje, sistem preuzima potpunu kontrolu nad upravljačem prilikom parkiranja. Sistem deluje pri brzinama do 30 km/h
•Tehnologija MULTI-SENSE koja omogućuje odabir između pet različitih postavki vožnje: Neutral, Sport, Comfort, Perso i Eco.
•R-LINK 2 sa vertikalno postavljenim 8,7-inčnim (22 cm) ekranom koji je među najvećima u klasi. Od januara 2017. biće moguće povezivanje sistema R-LINK 2 sa pametnim telefonom pomoću tehnologije Apple CarPlay i Android Auto.
•Audeosistem Bose® Surround Sound.

Tri nova sistema za pomoć u vožnji

Sistem aktivnog kočenja u nuždi (AEBS) sa prepoznavanjem pešaka, jedinstven u klasi, je deo serijske opreme novog Renaulta SCENIC.

•aktivan je pri brzinama od 7 do 60 km/h.
•analizira prostor oko vozila praćenjem pešaka koji stoje na mestu i onih koji se kreću, a ujedno i predvidja njihove putanje.
•upozorava vozača na opasnost od sudara sa pešakom.
•automatski koči i potpuno zaustavlja vozilo ako prepozna neizbežnu opasnost od sudara sa pešakom i ako prethodna upozorenja vozaču nisu prouzrokovala reakciju.

Novi SCENIC uz to je opremljen i sa:

13 - New GRAND SCENIC

•sistemom za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, aktivnom pri brzinama između 70 i 160 km/h. Sistem će upozoriti vozača ako otkrije da je slučajno napustio voznu traku.
•sistemom za otkrivanje umora vozača (TDW): putanju vozila konstantno kontroliše algoritam koji je razvio Bosch i koji vizuelnim i zvučnim upozorenjima vozača upozorava ako otkrije umor.


Pet zvezdica za novi SCENIC na Euro NCAP-u

Novi SCENIC je dobio najveću ocenu na Euro NCAP-ovim ispitivanjima za pasivnu sigurnost u kojima se ocenjuju strukturni elementi i oprema koja štiti putnike kad je sudar neizbežan.
U konstrukciji platforme novog Scénica, odnosno uzdužnim, poprečnim i vertikalnim gredama, korišćen je ojačani čelik kako bi se zaštitili putnici u kabini. Ovaj čelik izuzetno visoke zatezne čvrstoće može da podnese opterećenje do 120 kg/mm2. Čelik upotrebljen u konstrukciji programiranih zona gužvanja izvan kabine efikasanije upija energiju udara dok unutrašnjost ostaje netaknuta.
Novi Scénic je opremljen sa dve vazdušne zavese za prednji i zadnji red sedišta, dva vazdušna jastuka za grudi napred i dva prilagodljiva prednja vazdušna jastuka poslednje generacije koji upotrebljavaju senzore za prilagođavanje otvaranja jastuka građi putnika.

Bogata ponuda motora

Četiri dizel i dva benzinska motora

Novi SCENIC u ponudi ima četiri dizel motora, uparenih sa šestostepenim ručnim menjačem ili šesto- ili sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojkom EDC kao i dva benzinska motora sa šestostepenim ručnim menjačem.

Ponuda motora obuhvata:

•Energy TCe 130 (benzinski) koji uz pomoć turbopunjača postiže snažne performanse. Pruža snažan odziv pri nižim okretajima i spaja malu potrošnju goriva sa vrhunskim užitkom vožnje.
•Energy dCi 160 EDC (dizel). Ovaj uravnoteženi motor snažnog odziva i žustrih ubrzanja opremljen je sa dva turbopunjača uz pomoć kojih razvija snagu od 160 KS. Spojen je sa šestostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojkom EDC čime se postiže još više užitka za upravljačem. Osim izuzetno male potrošnje goriva u odnosu na snagu motora krase ga i uglađen rad, dinamične vozne osobine i vrhunska efikasanost.
•Energy dCi 130 (dizel). Spojen sa šestostepenim ručnim menjačem, ovaj motor snage 130 KS posebno je prilagođen za svakodnevnu vožnju i ispunjava potrebe vozača koji paze na potrošnju, ali istovremeno uživaju u vožnji.

Ponuda motora

MODEL Motor Menjač Potrošnja goriva Emisije CO2
SCENIC Energy dCi 95 6-stepeni ručni menjač 3,9 l/100 km 100 g/km
SCENIC Energy dCi 110 6-stepeni ručni menjač 3,9 l/100 km 100 g/km
GRAND SCENIC Energy dCi 110 6-stepeni ručni menjač 4,0 l/100 km 104 g/km
SCENIC I GRAND SCENIC Energy dCi 110 EDC 7-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojkom EDC 4,0 l/100 km 104 g/km
SCENIC Energy dCi 130 6-stepeni ručni menjač 4,5 l/100 km 116 g/km
GRAND SCENIC Energy dCi 130 6-stepeni ručni menjač 4,6 l/100 km 119 g/km
SCENIC Energy dCi 160 EDC 6-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojkom EDC 4,5 l/100 km 118 g/km
GRAND SCENIC Energy dCi 160 EDC 6-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojkom EDC 4,7 l/100 km 122 g/km
SCENIC Energy TCe 115 6-stepeni ručni menjač 5,8 l/100 km 129 g/km
GRAND SCENIC Energy TCe 115 6-stepeni ručni menjač 6,1 l/100 km 136 g/km
SCENIC Energy TCe 130 6-stepeni ručni menjač 5,8 l/100 km 129 g/km
GRAND SCENIC Energy TCe 130 6-stepeni ručni menjač 6,1 l/100 km 136 g/km


NOVI SCENIC PROIZVODI SE U DOUAIU U FRANCUSKOJ UZ TALISMAN I ESPACE

Novi SCENIC i novi Grand SCENIC proizvode se u Renaultovoj fabrici u Douaiju u Francuskoj kao i Talisman i novi Espace.

Kad je 2015. predstavljen novi Espace, fabrika je unapređena Daimlerovim stručnim savetima kojima su poboljšani određeni delovi proizvodnog procesa.

Proizvodnja novog Espacea i novog Scénica na istoj proizvodnoj liniji omogućavaju deljenje inovacija kao što je automatsko preklapanje sedišta.

Fabrika u Douaiju uložila je u novu svetlosnu komoru u lakirnici za bolje usklađivanje boja.

OSVRT NA TRI GENERACIJE RENAULTOVOG KOMPAKTNOG MONOVOLUMENA KOJI VEĆ DVE DECENIJE POSTAVLJA STANDARDE U KLASI

Scénic, prvi kompaktni monovolumen evropske automobilske industrije, ove godine slavi svoj dvadeseti rođendan. Generacije koje su ga nasledile prodale su se u više od pet miliona primeraka, predstavile radikalne nove ideje i zadržale odlike izvornika, posebno udobnost, praktičnu tehnologiju, sigurnost i odgovorne performanse.

1996. – 2003.: „Poziv na putovanje”

Konceptna verzija prve generacije Renaulta Mégane Scénic predstavljena je 1991. na Frankfurtskom salonu automobila.Nakon Espacea, monovolumena visoke klase predstavljenog 1984. i Twinga, gradskog monovolumena predstavljenog 1993., Renault je Méganeom Scénic potvrdio svoj status predvodnika. Službeno je predstavljen 1996. i smatra se začetnikom klase kompaktnih monovolumena.

2003. – 2009.: pionir potvrđuje svoj vodeći položaj

Nakon uspeha koji je postigla prva generacija, ideju o kompaktnom jednovolumenu kopirali su brojni drugi proizvođači pa se Scénic našao u borbi sa konkurentnima kao što su Opel Zafira i Citroën Xsara Picasso.

Scénic II zadržao je Renaultovu prednost u segmentu u kojem je postavljao standarde od 1996. i u kojem nikada nije iz ruku ispustio vodjstvo.

2009. – 2016.: fokusiran na udobnost

Treća generacija Scénica i Grand Scénica svetsku premijeru je imala u martu 2009. na Ženevskom salonu automobila. U svetu koji se sve brže menja Scénic i Grand Scénic prilagodili su se očekivanjima kupaca i pružili im još više udobnosti i užitka za upravljačem.

Od konceptnog automobila R-Space do novog Renaulta SCENIC

Renault je na Ženevskom salonu automobila 2011. predstavio R-Space. Ovaj konceptni automobil je uveo kompaktne monovolumene u novo razdoblje spajanjem zahteva porodične upotrebe sa senzualnim, sportskim izgledom i praktičnim dizajnom. Celina je odražavala zahteve moderne porodice koja ima različite potrebe, ali želi vozilo koje je istovremeno privlačno i praktično.

Linije konceptnog vozila R-Space bile su napete sa prefinjenim, uskim bočnim prozorima, a unutrašnjost je bila prostrana i raskošna, sa prednjim sedištima koja se „preklapaju” i zadnjom klupom zamišljenom kao modularna igraonica u kojoj se nalazilo 27 kockica u boji za igranje. Trocilindrični motor Energy TCe zapremine 900 cm3 razvijao je snagu od 110 KS koju je prenosio putem automatskog menjača EDC sa dvostrukom spojkom. Emisije CO2 iznosile su samo 95 g/km.

R-Space, koji se oslanja na Renaultovo poznato načelo „Voiture à Vivre” (fr. Automobil života) nadahnuće je za četvrtu generaciju Scénica koja je biti predstavljena na Ženevskom salonu automobila početkom marta.

Komentari su zatvoreni.