MENI
SPREMAN ZA POVRATAK Gabor Sagmajster

Čekajući let za Srbiju

SPREMAN ZA NOVE OKRŠAJE Miloš Milovanović 51

Mk Brezik jači za Miloša Milovanovića

NERASKIDIVO VEZANI Miran Stanovnik i Gabor Sagmajster

11. 01. 2012. Comments (0) Views: 436 Dakar, Motociklizam

Gabor protiv Dakara vodi sa 3 prema 1 sledi nastavak

Trenutni rezultat Gabor Sagmajster – Dakar reli u konkurenciji motociklista iznosi 3: 1 za našeg višestrukog šampiona Srbije u moto krosu. U četvrtom izdanju desilo se ono sa što niko nije želeo, ali su svi istini za volju bili svesni i mogućnosti takvog razvoja situacije. Petog dana u pustinji Fijambala na brzinskom ispitu, novi motocikl KTM vredan oko 30.000 evra nije izdržao, prosuo je vodu i praktično ispustio „dušu”, što je uslovilo direktnu diskvalifikaciju. Kada su shvatili da nemaju više šta da traže na južnoj polulopti, tročlana družina spakovala je kofere, uspela da promeni avio karte i sačekala svoj red vožnje.

 NERASKIDIVO VEZANI Miran Stanovnik i Gabor Sagmajster Posle tačno 24 časa putovanja čeličnom pticom iz glavnog grada Argentine, preko Pariza do Budimpešte, a onda kombijem do Subotice, doputovali su u „majku” Srbiju Gabor Sagmajster, Marko Kopunović i Peđa Milinković. Vratili su se ranije nego što su planirali, ne svojom voljom, već zato što je jedinog predstavnika naše zemlje na 33. Dakar reliju izdao novi KTM od 450 kubika.
Dostojanstven i kada gubi, Sagmajster je nekoliko časova rado sa svima čavrljao u lolanoj poslastičarnici „Minjon” u centru Subotice. Jedni za drugima, ređali su se prijatelji, poznanici i sugrađani, koji su Gaborovoj ekipi čestitali, što su se još jednom odvažili da učestvuju na najvećem planetarnom ludila sporta brzina na dva i četiri točka. Sinovi Sabolč i Ričard sa velikim osmehom pozdravili su oca, srećni što se vratio kući, nemajući nameru da detaljišu, šta je bilo u dalekoj Južnoj Americi, važno je samo da je sada tu u Bačkoj, na par ulica udaljen od rodne kuće.

Koliko god da se trudio, izraz lica Gabor Sagmajster odavao je nezadovoljstvo, jer svestan je činjenice da nije zakazao on, već mašina, ali protiv toga nije se moglo. Pored umora i želje da se sa svima porazgovara, uporno je zahtevao od lokalne mladeži da putem mobilne telefonije provere zašto nema Mirana Stanovinik na cilju specijalnog ispita.

– Miran ne može da kasni pet sati i da je sve u redu. Evo do kampa su stigli praktično svi, samo nema njega. Koliko god da se mi u bivaku tokom odmora i priprema za naredni dan, šalimo na račun jedan drugog, užasno smo vezani. Jednostavno već treću sezonu vozimo u istom timu i zahvaljujući njemu dosta sam toga naučio, ali mogu reći da sam imao i ja njemu dovoljno toga da prenesem. Jednom rečju Dakara vezuje ljude neraskidivim vezama i to se ne može opisati rečima – slovi Sagmajster prvih nekoliko minuta pošto je pristigao u rodni grad.

Peđa Milinković i Marko Kopunović prepuni utisaka na svoj način dopunjavali su Sagmajster i razgovor bi tako mogao trajati od ranih jutarnjih časova, a u zimskom periodu dosta se kasno dan budi, tako da se jedan deo društva, brzo rešio da nastvi putovanje do Beograda.

– Ovo mi je treći Dakar sa kojeg sam izveštavao i mogu reći sasvim sigurno da je bio najteži ili preciznije najsuroviji do sada. Organizator je učinio maksimum napora da svim učesnicima ozbiljno oteže ovogodišnji nastup, a pratećim ekipama da istrese i poslednji novčić iz džepa ili sa kartice. Uoči starta, za četiri dana u Mar del Plati iznajmljivanje kuće za 10 osoba, koštalo je neverovatnih 5.000 dolara, šta dalje pričati. Lokalna ekipa dobila je priliku i svi su rešili da je iskoriste, a nas, ko je nas bilo šta uopšte pitao. Plaćaj, čuti i guraj do kraja – prokomentarisao je Peđa Milinković, pre nego što je seo u auto na još jedno dva sata vožnje do kuće, gde ga čekaju dve ćerkice i supruga.

Poznavajući Sagmajstera, gore pomenuti rezultat će trajati taman još godinu dana, a onda će se razlika povećati u korist momčine sa severa Srbije. Iako se još uvek nije od svega odmorio, već je počeo sa pripremama za Dakar 2013. godine.

Komentari su zatvoreni.