MENI
Logo-Automobil-godine

U aprilu izbor Automobila 2021. godine u Srbiji

RENAULT LCV SHOW - OPEN NEW DOORS_2

Praktičan i efikasan novi Renault express van

bosch_software_defined_car_img_w1280

22. 03. 2021. Comments (0) Views: 839 Bezbednost, Industrija

Bosch i Microsoft udružili snage na razvoju softverski definisane platforme

Saradnja ubrzava razvoj „softverski definisanih vozila”
Razvoj softvera će postati brži i lakši tokom upotrebnog veka vozila.
Saradnja spaja stručnost u oblasti automobilske industrije i cloud programiranjašto će oblikovatinaredne generacije softvera za vozila.

Bosch se udružio sa kompanijom Microsoft radi razvoja softverske platforme za jednostavno povezivanje automobila sa cloud-om. Cilj ove saradnje je da se pojednostavi i ubrza razvoj i primena softvera za vozila tokom čitavog upotrebnog veka automobila u skladu sa standardima kvaliteta u automobilskoj industriji. Nova platforma, koja će biti zasnovana na Microsoft Azure i koja će obuhvatiti softverske module kompanije Bosch, omogućiće razvoj i preuzimanje softvera na upravljačke jedinice i računare vozila. Dalji fokus saradnje biće razvoj alata za povećanu efikasnost u procesu razvoja softvera. Tako će se podstaći inovacija i smanjiti troškovi razvoja za softver za vozila u okviru samih organizacija, kao i u mnogim drugim organizacijama. Platforma će za vozače značiti brži pristup novim funkcijama i digitalnim uslugama. Saradnja između kompanija Bosch i Microsoft kombinuje bogatstvo softvera, elektronike i sistemske stručnosti vodećeg dobavljača u automobilskoj industriji sa praktičnim znanjem i iskustvom u softver inženjeringu i računarstvu u oblaku. Obe kompanije nameravaju da učine novu softver platformu dostupnom za prve prototipove vozila do kraja 2021.godine.

„Bosch već danas bezbedno ažurira automobilski softver bežičnim putem. Sveobuhvatnom platformom za softverski definisane automobile želimo dodatno da osnažimo proizvođače automobila za razvoj novih funkcija i njihovu bržu primenu na putevima”, kaže dr Markus Hejn, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH.

„Naša saradnja sa kompanijom Bosch spaja stručnost jednog od vodećih svetskih dobavljača u automobilskoj industriji sa snagomcloud-a kompanije Microsoft, veštačke inteligencije i platforme GitHub”, kaže Skot Gatri, izvršni potpredsednik Cloud + AI kompanije Microsoft. „Softver brzo postaje ključni diferencijator u automobilskoj industriji i naša ambicija je da pomognemo kompanijama da ubrzaju pružanje jedinstvenih usluga mobilnosti i u različitim putničkim automobilima, i u komercijalnim voznim parkovima.”

Zajedno gradimo budućnost automobilske industrije
Softver će igrati sve značajnijuulogu u budućim generacijama vozila. Novi trendovi poput elektromobilnosti, autonomne vožnje i modernih usluga mobilnosti ne bi bili mogući bez njega. Za to će biti potrebna i češća ažuriranja i nadogradnje u budućnosti. Ipak, strogi zahtevi u pogledu bezbednosti tokom čitavog upotrebnog vekavozila čine bežična ažuriranja softvera i digitalne usluge za automobile veoma složenim. Širok spektar različitih serija i modela čini stvari još zahtevnijim. Boschće doprineti ovoj saradnji jer odlično poznaje električne i elektronske sisteme, upravljačke jedinice i računare u vozilima, što je neophodno za bežična ažuriranja vozila. Pored toga, kompanija će doprineti svojom stručnošću, kao i proizvodima na bazi softvera i programerskim alatima za automobile. To obuhvata osnovni softver i middleware softver za računare i upravljačke jedinice u vozilima, kao i module softvera na bazi cloud-a za bežično ažuriranje kompletnih voznih parkova. „Sveobuhvatna softverska platforma, od automobila do cloud-a, smanjiće složenost razvoja softvera i integraciju sistema automobila. Tako ćemo stvoriti uslove da bežična ažuriranja funkcionišu isto tako besprekorno i pogodno u vozilima kao i u pametnim telefonima”, kaže Hejn.Unapred integrisana platforma će znatno smanjiti složenost bežičnih ažuriranja koja pomažu da softver u vozilu uvek bude ažuriran, zahvaljujući činjenici da će se softverski sistemi vozila i cloud-a sada besprekorno uklapati.

Nove softverske usluge za programere
Bosch i Microsoft takođe planiraju da obogate postojeće programerske alate koji će omogućiti proizvođačima automobila i dobavljačima da pojednostave i ubrzaju razvoj sopstvenog softvera, istovremeno se prilagođavajući jedinstvenim izazovima u automobilskoj industriji.Kompanije takođe planiraju da koriste GitHub kompletno integrisanu platformu za kompanije i da važni delovi nove softverske platforme na GitHub.com imaju otvoreni kôd, kako bi se podstakli njegovo ponovno korišćenje i razmena najboljih praksi u čitavoj industriji.

Beograd kao centar za razvoj Bosch inovativnih softverskih rešenja za automobilsku industriju
Inženjeri odeljenjaBosch SoftTec u Beogradu aktivno učestvuju u razvoju softverskih rešenja za potrebe autoindustrije. Radi se o projektima koji se odnose na napredne sisteme za asistiranjevozaču,integraciju mobilnih uređaja sa vozilom,kao i razvoj servisa baziranih na cloud-infrastrukturi.

„Bosch fotografija“

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *